Megbetegít a tavaszi nagytakarítás, ha így csinálod – Allergiát, asztmát is okozhat

A tavaszi nagytakarítás alapjáraton örömteli tevékenység, hiszen jó látni, ahogy a természettel együtt a lakásunk is megújul a jó idő beköszöntével. Bizonyos hibák azonban nem csupán meghiúsítják a tisztaságot, a szervezetünknek is árthatnak. Az alábbiakban sorra vesszük a lehetséges rizikófaktorokat.

Most töröltük fel a port, pár óra múlva mégis újra ellepi a lakást? Talán azért, mert mi is elkövettük az egyik legáltalánosabb hibát a tavaszi nagytakarítás során.

A tavaszi nagytakarítás buktatói

Kihagyunk bizonyos felületeket

A tavaszi nagytakarításnál általában olyan nagy munkákra koncentrálunk, amelyeket ritkán végzünk el. Csakhogy ilyenkor érdemes megtisztítani azokat a felületeket is, amikhez gyakran hozzáérünk, mint például az ajtókilincseket, a villanykapcsolókat, a fiók- vagy bármilyen fogantyút. A baktériumok könnyen megtelepedhetnek ezeket a helyeken, amik aztán szépen meg is betegíthetnek minket.

Száraz rongyot használunk portörlésre

Bárki, aki letörölt már valaha egy poros könyvespolcot vagy egy elhanyagolt szobát, tudja, hogy a por tüsszentést okozhat. „A por az asztma és az allergiás tünetek gyakori kiváltója” – mondja Jennifer Caudle, háziorvos. Ám sajnos ez még nem minden: a George Washington Egyetem metaanalízise egészségtelen mennyiségű vegyi anyagot talált a porban, amely a hormonzavaroktól kezdve az asztmán át egészen a rákig mindenféle betegséget okozhat. Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük a por lenyelését vagy belélegzését, gyakran végezzünk portörlést – ne csak a nehezen elérhető helyeken végezzük el a tavaszi nagytakarítást –, és kövessük a „felülről lefelé haladó” stratégiát. „Kezdjük a mennyezettel és a magas polcokkal, és haladjon a padlóig, így korlátozva a por és egyéb részecskék újraeloszlását a frissen tisztított felületeken” – mondja Samara Geller, az Environmental Working Group (EWG) vezető kutatója és adatbázis-elemzője. Ezenkívül, ha módunkban áll „vásároljunk egy HEPA-szűrővel felszerelt porszívót, amely hatékonyabban fogja fel a port, az allergéneket és a szennyeződéseket” – teszi hozzá a szakember.

Nem kérünk segítséget

Amennyiben nem vigyázunk, és a tavaszi nagytakarítás során túlzásba esünk, annak fizikai következményei lehetnek. „Sérüléseket szenvedhetünk a takarítás és a ház körüli munkavégzés közben” – mondja Dr. Caudle. „A túl nehéz tárgyak megemelése, vagy a helytelen emelés hátfájást okozhat; leeshetünk, amikor létrára mászunk takarítás közben; izomhúzódások vagy ficamok történhetnek a túlzott vagy megerőltető tisztítás közben.” Ezért ne kockáztassunk feleslegesen, kérjünk segítséget, ha szükségünk van rá, és tartsunk szüneteket, hogy ne fáradjunk el túlságosan.

Nem figyelünk a tisztítószerek összetételére

A tisztítószerek citrom- vagy virágillata bár elsőre kellemes lehet, de sajnos egyeseknél ez egészségügyi problémához vezethet. „Országos népegészségügyi vizsgálataim során azt tapasztaltam, hogy az amerikaiak több mint egyharmada számolt be az illatosított fogyasztási cikkek, például légfrissítők, szagtalanítók, mosószerek, szárítólapok, kézfertőtlenítők, illóolajok, illatos gyertyák, fertőtlenítő spray-k káros egészségügyi hatásairól” – mondja dr. Anne Steinemann, az ausztrál Melbourne-i Egyetem építőmérnöki professzora: „az illatosított tisztítószereknek való kitettségből adódó gyakori egészségügyi problémák közé tartozik a migrén, az asztmás rohamok, a légzési nehézségek és a szédülés, görcsrohamok, hányinger, könnyező szem és bőrkiütések.” Dr. Caudle továbbá arra figyelmeztet, hogy a tisztítószerek erős szaga sokaknál fejfájást válthat ki. Ehelyett válasszunk „illatmentes” feliratú termékeket.

Eltérünk a tisztítószerek használati utasításától

A tisztítás kézenfekvő folyamatnak tűnhet, de valóban el kell olvasnunk a termék használati útmutatóját, nehogy megsérüljünk. „Mindig kövessük a gyártó által javasolt megfelelő adagolási és hígítási utasításokat” – mondja Geller. A nagyobb mennyiség nem feltétlenül hoz jobb eredményeket; valójában „csak lerakódásokat hagy maga után, valamint ezáltal a vegyszerek magasabb koncentrációjának tesszük ki magunkat és családunkat” – teszi hozzá Geller. „Fontos, hogy olvassuk el a termékeken található figyelmeztető címkéket, valamint az elsősegélynyújtási utasításokat is, ha netán baleset történik” – mondja Fleming.

Tavaszi Nagytakaritas A Koynyhaban
A tavaszi nagytakarítás közben számos hibát véthetünk, például azt, hogy nem adunk elég hatóidőt a tisztítószereknek, mielőtt letöröljük (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Erős tisztítószereket használunk

„Egyes tisztítószerek maró hatásúak, ami azt jelenti, hogy nagyon magas vagy nagyon alacsony a pH-értékük” – magyarázza Nychelle Fleming, az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának (USCPSC) szóvivője. „Ez égési sérüléseket okozhat a bőrön, a szemen, vagy akár belsőleg is, ha lenyelik.” Amellett, hogy mérgezésveszélyes, még a velük való tisztítás is káros lehet. „Háziorvosként azt tapasztaltam, hogy a betegeknél bőrirritációt okozott a tisztítószerekkel vagy más vegyi anyagokkal való érintkezés” – mondja Dr. Caudle. A szakember azt tanácsolja, hogy kerüljük azokat a termékeket, amelyek kénsavat és nátrium-hidroxidot tartalmaznak. „A tisztítószerek bizonyos kategóriái általában fokozottan veszélyesek, mint például a zsíroldók és az általános célú oldószerek, lefolyótisztítók, WC-csésze- és sütőtisztítók” – mondja. Ezért mindig a legkíméletesebb terméket válasszuk, vagy készítsünk házilag tisztítószert, amire korábbi cikkünkben adunk ötleteket.

A hatóidő letelte előtt lemossuk a tisztítószereket

Egy másik ok, amiért a kórokozók takarítás után sem tűnnek el, hogy nem várunk eleget ahhoz, hogy a tisztítószer kellően beszívódjon, és kifejtse hatását. A hatóidő azonban nagyon fontos, hiszen a termékek csak így tudják hatékonyan lebontani a szennyeződéseket, zsírokat és káros baktériumokat. A szakemberek szerint gyakori probléma, hogy az emberek befújják a felületet, a következő másodpercben pedig le is törlik a tisztítószert. Időt spórolhatunk tavaszi nagytakarítás közben, ha először a legszennyezettebb felületeket permetezzük le, és hagyjuk, hogy leüljön a tisztítószer, mialatt megtisztítjuk a kevésbé piszkos helyeket.

Tavaszi Nagytakaritas A Nappaliban
A tavaszi nagytakarítás közben is ügyeljünk arra, hogy elolvassuk a tisztítószerek címkéjét (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix9

A portörlést is lehet rosszul csinálni

Melissa Maker, a CleanMySpace Youtube-csatorna tulajdonosa azt javasolja, hogy kör helyett cikkcakk vagy „S” alakban töröljünk port, ezáltal eltüntethetjük a baktériumokat. „Amikor körkörös mintázatban tisztítunk, csak elkenjük a szennyeződést” – magyarázza.

Nem viselünk kesztyűt takarítás közben

Mindenképpen viseljünk maszkot, kesztyűt, sőt védőszemüveget is a takarítás során – attól függően, hogy milyen feladatot végzünk. „A kesztyűk nagyon hasznosak a bőr védelmét illetően, a védőszemüveg pedig elengedhetetlen lehet a szemnek, ha vegyi anyagokkal dolgozunk” – mondja Dr. Caudle. Geller portörléshez azt javasolja, hogy „viseljünk N95-ös vagy P100-as arcmaszkot, amelyek a részecskék 95-100 százalékát kiszűrik.” Az általános tisztításhoz nem szükséges így beöltöznünk, ám a nagyobb volumenűekhez, így például a tavaszi nagytakarításhoz igen.

Ugyanazt a szivacsot használjunk minden felületre

A baktériumszennyezés megelőzésének másik módja, ha betartjuk a megfelelő tisztítási sorrendet. „Először a legtisztább dolgokat takarítsuk, és utoljára a legpiszkosabbat” – mondja Maker. „Ha egy fürdőszoba- vagy előszobaszekrény elejét takarítjuk, akkor valószínűleg nem telepednek meg rajtuk veszélyes baktériumok.” De gondoljunk bele, mit okozunk, ha ugyanazzal a szivaccsal takarítjuk előbb a vécét, majd a lakás egyéb pontjait…

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész