A profi takarítók 8 napirendi pontja, amit bárki elleshet tőlük

A profi takarítók napi rutinja rém egyszerű, mégis rengeteget segíthet, hogy ne kapjunk frászt, amikor eljön a nagytakarítás ideje.

Sokan azt gondolják, hogy a mindig rendezett lakás csupán vágyálom, pláne, ha az embernek gyerekei is vannak, de ez szerencsére nem így. A profi takarítók minden egyes nap elvégzik az alábbi teendőket, ezáltal megőrzik otthonukban a rend és a tisztaság látszatát.

A profi takarítók napirendi pontjai

Bevetik az ágyat

Ashlee Edie, a Handy takarítási szakértője hetente egyszer alaposan kitakarítja a hálóhelyiséget, szerinte ugyanakkor van pár olyan egyszerű teendő, amelyet célszerű naponta elvégezni. Ilyen például, hogy reggelente bevetjük az ágyat és összehajtjuk a pizsamánkat, vagy hogy előző este a szennyesbe dobjuk az aznap viselt ruháinkat ahelyett, hogy a szobában hagynánk. Ahogy az is, hogy nem hagyunk könyvet vagy poharat az éjjeliszekrényen.

Profi Takarítók Hálószobatakarítás
Ha szeretnénk profi takarítók lenni, akkor mindennap vessük be az ágyunkat (Fotó: Pixabay)

Nincsenek szanaszét hagyott játékok

A gyerekszobában a pillanat töredéke alatt felütheti fejét a káosz, és egy talpalatnyi hely sem maradhat a játékoktól. Edie abban látja a megoldást, ha megkérjük a gyereket, hogy lefekvés előtt szedje össze a holmijait. Ehhez nagy segítség lehet néhány előre felcímkézett doboz vagy kosár elhelyezése a gyerekszobában. Amennyiben a gyerek még nem tud olvasni, matricával is jelölhetjük a tárolóeszközöket. Hozzáteszi: kéthetente érdemes fertőtleníteni a játéktartókat, mert aktív használat mellett elszaporodhatnak benne a veszélyes baktériumok és kórokozók.

Letörlik a rozsdamentes acélgépeket

A rozsdamentes acélból készült gépek sajnos könnyen koszolódnak, így a vízfolt és az ujjlenyomat is meglátszik rajtuk. Edie ezért naponta áttörli az eszközöket olajbázisú tisztítószerrel. Az olaj hatékony védelmet nyújt a víznyomokkal és más szennyeződésekkel szemben, vagyis a következő nagytakarítás alkalmával a gépekkel már nem is igazán kell foglalkozni.

Ügyelnek a mosdó tisztaságára

Edie naponta többször kitisztítja a mosdót, ami elsőre butaságnak tűnhet, de ha minden használat után így teszünk, akkor idővel rájövünk, mekkora munkát megspórolunk magunknak, hiszen a fogkrém és a smink (a kemény vízről nem beszélve) egyaránt csúnya lerakódásokhoz vezet. A gyors tisztításhoz elég egy benedvesített papírtörlő, a lényeg, hogy a csaptelep fogantyúit is töröljük át. Illetve ha időnk engedi, spricceljünk egy kis üvegtisztítót a tükörre is, majd töröljük le.

Fertőtlenítik a gyakran használt eszközöket

A távirányító noha szem előtt van, legtöbben jó ha havonta egyszer letörlik, nemhogy naponta. Pedig kutatások szerint az apró eszközön akár annyi kórokozó is élősködhet, mint a vécéülőkén, és akkor még nem említettük a morzsákat és az ujjakról rákerülő olajokat. Jó hír, hogy egyetlen csepp mosogatószerrel és egy tiszta ruhával megtisztíthatjuk az eszközt: tegyünk egy csepp mosogatószert egy fertőtlenítő kendőre, majd töröljük át vele a távirányítót. Korábbi cikkünkben arra kaphatsz ötleteket, hogyan tisztítsd megfelelően a LED tévéket. Diane Regalbuto, a Betty Likes to Clean tulajdonosa, takarítási szakértő szerint a távirányítón kívül érdemes naponta áttörölni – és ezáltal fertőtleníteni a kilincseket, a villanykapcsolókat, a kávéfőzőt, a teáskannát és a hűtőszekrény ajtaját, mivel azok is valóságos baktériumtenyészetek.

Profi Takarítók Távirányítótakarítás
A profi takarítók naponta fertőtlenítik a távirányítót (Fotó: Pixabay)

Felkészülten várják a másnapot

Regalbuto (vagy a gyerekei) esténként mindig bepakol(nak) a mosogatógépbe, így másnap már nem kell a mosatlan edényekkel bajlódnia. A szakértő szerint ha előretervezünk, akkor gördülékenyebben mehetnek a dolgok, ezáltal elkerülhető, hogy egyes feladatok elakadjanak.

Mindennek megvan a maga helye

A profi takarítók másik tippje, hogy a lábbeliket, táskákat és sportfelszereléseket tartsuk kosarakban a bejárati ajtó közelében, a kulcsokat pedig mindig ugyanoda akasszuk fel, hogy soha ne tévesszük őket szem elől.

Nincsenek pókhálók és porcicák

Az elhanyagolt lakás talán legfőbb ismertetőjegyei a pókhálók és a porcicák, amiktől végleg megszabadulhatunk a profi takarítók tippjeivel: minden helyiségben nézzünk körül felülről lefelé haladva. A pókhálók és a porcicák eltávolítása öt percig sem tart, az eredmény mégis szemmel látható.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat