A tojás finom és egészséges, csakhogy az élelmiszerek többségéhez hasonlóan ennek is folyamatosan emelkedik az ára, ezért a vásárló kétszer is meggondolja, hogy melyik kerüljön a kosarába. Ezen a ponton viszont felmerül a kérdés, hogy mitől bio a tojás? Mikor lesz nekünk jobb: ha szabadtartásút vagy ha mélyalmosat vásárolunk? Döntésünk „csupán” állatvédelmi szempontból jelentős, vagy az állatok tartása befolyásolja az élelmiszer minőségét is? Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök összefoglalta számunkra a legfontosabb tudnivalókat. Többek között azt, hogy mitől bio a tojás.
Mitől bio a tojás?
A boltban kapható tojásokon különböző, a tyúkok tartására vonatkozó információk is szerepelnek: Egészen pontosan az első szám az, ami a következőket jelenti:
0 – Bio szabad tartásból származó tojás. A tyúkok akiktől a 0 jelölésű tojás származik, csak bio takarmányt kapnak, és szabadon sétálhatnak kinti bekerített rész és fedett területek között.
1 – Szabad tartásból származó tojás. A tartás megegyezik az előző kategóriával, azaz szabadban és fedett részen is lehetnek az állatok, csak a takarmány nem bio.
2 – Mélyalmos, istállós tartás. A tyúkok ebben az esetben egész életüket egy fedett, istállóban töltik összezárva, ezért gyakoriak lehetnek a „harcok” közöttük.
3 – Ketreces tartás. Az állatok gyakorlatilag egész életüket egy ketrecbe zárva töltik, ahol igen kevés hely jut nekik. Manapság a feljavított ketreces vagy kiscsoportos tartás engedélyezett, de gyakorlatilag itt is alig van több helyük az állatoknak.

Melyik a jobb minőségű?
Erre a kérdésre nem lehet csípőből rávágni a választ, hiszen mindennek vannak előnyei és hátrányai is. Amennyiben az állatok érdekeit nézzük, termesztetésen a bio illetve a szabadtartás a leginkább humánus. A fogyasztók oldaláról azonban már nem ilyen egyszerű a dolog. A tojás árát határozottan befolyásolja a tartási mód, a minősége pedig több tényező függvénye, így például az állatok közérzete is. De azt, hogy érzékszervileg van-e különbség a különböző tartásokban nevelt állatok tojásai között, mindenki próbálja eldönteni maga – magyarázza Traszkovics Zsolt.
Csakúgy mint más élelmiszereknél itt is igaz a valamit valamiért elve. A szabad tartású, megfelelő takarmánnyal ellátott tyúkok nagyobb és szép sárga tojást tojnak, viszont ennek az árát is megkérik. Ebben az esetben az a tudat is vigasztalhat minket, hogy az állatok a természeteshez leginkább közelítő körülmények között töltik az életüket. A mélyalmos illetve ketreces tartásból származó fajták árban többnyire kedvezőbbek, de minőségben valószínűleg nem adják ugyanazt, mint a szabadabb tartású társaik. Azonban azt, hogy a minőségbeli különbségek mennyire vannak arányban az árbeli eltérésekkel, nehéz lenne megmondani.

Néhány gondolat a megfelelő kezelésről
A megfelelően tárolt és feldolgozott tojás elfogyasztása az élelmiszermérnök szerint nem okoz kockázatot, már csak azért sem, mert a kereskedelemben kapható tojásokat többnyire ózonnal fertőtlenítik. Amennyiben piacon vásároljuk ezt az élelmiszert és biztosra akarunk menni, esetleg nyersen fogyasztanánk, Traszkovics Zsolt mosás helyett inkább a héj fertőtlenítését javasolja.