Ezért megpróbáltuk kideríteni, miért könnyezünk annyira a hagymától, és mit tehetünk annak érdekében, hogy többé ne legyen sírás, könnyezés a vége.
Miért könnyezünk a hagymától?
A Healthline cikke szerint a jelenség evolúciós okokra vezethető vissza: a hagyma a föld alatt fejlődik ki, a növekedését azonban tönkretehetik az éhes rágcsálók, akik előszeretettel megrágják a gyökereket, gumókat és hagymákat, és akiknek szintén a talaj mélye az otthonuk. A hagyma sérülésekor aztán beindul a “csípős” reakció, így az is sérülésnek számít, ha mondjuk kettévágjuk egy késsel.
„A hagymában és a fokhagymában is kéntartalmú aminosav-származékok vannak. Hagymaszeleteléskor az egyik vegyület, az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid egy enzim hatására illékony propántiol-szulfoxiddá bomlik – ez váltja ki a könnyeket. Az anyag vízzel érintkezve – például a szemben – propanollá, kénsavvá és hidrogén-szulfiddá hidrolizál. A szem könnyel igyekszik hígítani a savat”– idézi a ChemoNet a New Scientist cikkét. Leegyszerűsítve mindez annyit tesz, hogy a szervezetünk könnyezés útján igyekszik megszabadulni a szembe kerülő savtól, csökkentve ezzel a hagyma okozta irritációt.
Az eddigi kísérletek eredményei ugyanakkor azt sugallják, hogy egyeseket jobban megvisel a hagymaszeletelés, mint másokat. Így ha például allergiásak vagy érzékenyek vagyunk a hagymára, akkor könnyen könnyeket csalhat a szemünkbe, amit legtöbbször bizsergő érzés és viszketés is kísér. Súlyosabb esetben pedig akár csalánkiütések is kialakulhatnak.
Számít a hagyma fajtája?
Általában a vöröshagyma és a lilahagyma vált ki erőteljesebb reakciót az emberi szervezetből, mivel azok több kéntartalmú vegyületet tartalmaznak. Az édes fajtáknak – mint amilyen a zöldhagyma is – alacsonyabb a kéntartalmuk, és az ízük sem túl erős, így a többség kevésbé érzékeny rájuk. Érdekesség, hogy a kutatók már dolgoznak olyan genetikailag módosított hagymafajtákon, amelyek egyáltalán nem okoznak könnyezést. Sőt, már létezik is ilyen, az úgynevezett sunions, ám ez egyelőre csak korlátozott mennyiségben érhető el.
Hogyan enyhíthetjük a szem irritációját?
A csípő érzet ellenére jó ha tudjuk, hogy a hagyma hatása inkább csak kellemetlen, mint veszélyes. Ennek ellenére persze érdemes megnyugtatni az égő, irritált szemeket, hogy mihamarabb enyhítsük a tüneteket. Az alábbi tippek segíthetnek ebben:

- Menjünk távolabb a hagymától, vagy takarjuk le valamivel.
- Tiszta, hideg vízzel öblítsük ki szemünket.
- Helyezzünk hideg borogatást, uborkaszeleteket vagy aloe vera géllel átitatott vattakorongokat a szemeinkre.
- Próbáljunk ki valamilyen síkosító hatású vagy ricinusolajos szemcseppet.
Mit tehetünk a könnyezés ellen?
Először is szenteljünk nagyobb figyelmet a tárolási időnek: minél frissebb ugyanis a hagyma, annál kevésbé valószínű, hogy megkönnyezzük. Másodszor ott van a szeletelés módja: a séfek szerint – a lehetőségeinkhez képest – próbáljunk minél nagyobb távolságot tartani a hagymától, a két végénél pedig inkább ne vágjuk fel, mivel ide koncentrálódik a könnyezést kiváltó vegyületek többsége. Valamint egy éles kés szintén segíthet, hogy kevesebb irritáló hatású anyag kerüljön a levegőbe.
A fentieken kívül sokan esküsznek a megfelelő hűtésre is: ha fél órára hűtőbe, vagy akár egy jeges tál vízbe tesszük a hagymát, csökkenthetjük a kénsavtartalmát. Sokan a szeletelést is hideg vízben próbálják elvégezni, ami nem butaság, csak arra kell figyelni, hogy utána felitassuk a nedvességet, különben a hagyma pattogni fog a forró olajba téve. Míg mások szerint már az is elég, ha szeletelést folyó víz alatt csináljuk.
Bevált házi praktika továbbá a védőszemüveg viselése is, ami bár vicces látvány, viszont tényleg védi a szemet. Egy ősi népi bölcsesség pedig azt tanácsolja, hogy a szeletelés idejére tartsunk egy darab fehér kenyeret a szánkban, ami elviekben felszívja a könnyezést kiváltó vegyületeket. Erre ugyan nincs bizonyíték, de ártani nem árthat, ha kipróbáljuk.