Ennyi mindenre jó a körömlakklemosó a háztartásban: tisztít és karcmentesít

Hogy mire jó a körömlakklemosó a háztartásban? Mivel az aceton erős oldószer, tisztítóerejét a háztartás több területén bevetheted, óriási segítség lesz a takarítás során a makacsabb szennyeződéseknél. De nézzük csak részletesebben.

Az emberek többségét ki lehet kergetni a világból az aceton kellemetlen, szúrós szagával, ami pillanatok alatt leviszi a körömlakkot. Csakhogy a körömlakklemosó a háztartásban is hasznodra válhat a különféle szennyeződések és makacs foltok eltávolításánál. Az alábbiakban 13 példát mutatunk arra, mi mindenre jó a ház körül.

Körömlakklemosó a háztartásban

Eltünteti a padlón lévő kopásnyomokat

A padlón számtalan folt és makacs szennyeződés képződhet, akár egy forgószék, vagy a gyerek miatt, aki festékkel vagy zsírkrétákkal játszott a földön. Ilyen esetben vizezz be egy papírtörlőt vagy egy tiszta rongyot körömlakklemosóval, és dörzsöld meg vele a foltot. Körömlakklemosót használhatsz csempére, valamint vinil- és laminált padlóra is, a faburkolatot azonban kíméld meg tőle, mert károsíthatja.

Körömlakklemosó A Háztartásban
A körömlakklemosó a háztartásban is hasznos (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Újra csillognak a porcelánok

A körömlakklemosó a háztartásban akkor is hasznos, ha porcelántárgyak díszitik otthonodat. Egy idő után a porcelánon foltok képződhetnek, különösen ha napi szintű használatban vannak mondjuk teázáshoz vagy kávézáshoz. Hogy ismét úgy csillogjanak, mint új korukban, áztass be egy használaton kívüli, mégis tiszta rongydarabot az acetonba, és finoman töröld át az elszíneződött részeket. Ezt követően a szokásos módon mosd el a porcelánokat meleg, mosogatószeres vízzel.

Eltávolítja az alkoholos filc nyomait

Az alkoholos filc eltávolítása nem piskóta, kivéve, ha van otthon körömlakklemosó: márts bele egy vattakorongot, majd egy mozdulattal töröld le a filcnyomot.

Feloldja a pillanatragasztót

Ne ess kétségbe, ha a pillanatragasztótól összeragadtak az ujjaid, hiszen egy kevés körömlakklemosóval szétválaszthatod őket. Ez a trükk a beszáradt kupakra is működik.

Tisztítja a hajápoló eszközöket

A hajkefén és a hajvasalón egy idő után ragacsos szennyeződések keletkezhetnek. Ettől könnyen megszabadulhatsz egy acetonba mártott vattapamacs segítségével.

Karcmentesíti a műanyag óralapot

A műanyag óralap kisebb karcolásait szépen leszedhet, ha fülpiszkálót mártasz az acetonba, majd finoman eloszlatod a karcos részeken.

Leszedi a matricákat

Borzasztó nehéz ragacsos nyomok nélkül eltávolítani a matricákat, a körömlakklemosó azonban ebben is segíthet: csepegtess belőle egy vattakorongra, majd körkörös mozdulatokkal oszlasd el. (Ezzel a módszerrel az új termékek árucímkéjét is eltávolíthatod.)

Kifényesíti a lakkbőr cipőket

Amikor a szappan csődöt mond, távolítsd el acetonnal a lakkbőr cipők kopásnyomait és foltjait: csepegtess körömlakklemosót egy törlőkendőre, majd körkörösen dörzsöld át a lábbeliket, nedves ruhával töröld le, majd ápold cipőidet a szokásos módon, egy erre alkalmas szerrel. (A tisztítás előtt érdemes a cipő egy félreeső pontján kipróbálni, hogy nyomot hagy-e rajta az aceton.)

Ha beragad a rágógumi a ruhába vagy a cipőbe

Az acetonos körömlakklemosó lebontja a gumit, így azt a cipőről és a ruháról is könnyebben eltávolíthatod, mintha puszta kézzel nekiesnél.

Leszedi a festékfoltokat az ablakról

Festés után előfordulhat, hogy festékfoltokkal találkozol az ablaküvegen. Márts egy vattakorongot a körömlakklemosóba, és győződj meg róla a saját szemeddel, milyen hatékonyan eltávolítja a festékpöttyöket az üvegről!

Megtisztítja a billentyűzetet

A klaviatúra mágnesként vonzza a koszt, a port és a morzsákat, ám a felhígított, fülpiszkálóba mártott aceton nagyszerűen megtisztítja még a nehezen hozzáférhető részeken is.

Takarítás Körömlakklemosóval
Körömlakklemosó segítségével kitisztíthatod a billentyűzet nehezen hozzáférhető helyeit (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Leszedi a foltokat a mosdókagylóról és a fürdőkádról

Igazán makacs foltokkal küzdesz a fürdőszobában, és úgy érzed, semmi sem segít? Önts körömlakklemosót egy tálkába, márts bele egy szivacsot vagy tisztítókefét, és kíméletesen dörzsöld át a mosdókagylón és fürdőkádon lévő foltokat.

Viszlát, tintafoltok!

Ha már próbáltad, akkor bizonyára pontosan tudod, hogy tintafoltot kiszedni a ruhákból nem könnyű feladat. Ha van otthon körömlakklemosó, keverj össze egy rész acetont két rész vízzel, majd egy vattakorong segítségével itasd fel a tintapacát, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután a szokott módon, mosógépben kimoshatod a ruhát.

Mosogatógép-tabletta a ház körül: nem csak a piszkos edényekkel bánik el

A mosogatógép-tablettát arra tervezték, hogy megbirkózzon a kemény vízzel, eltávolítsa a foltokat, valamint feloldja a fehérje alapú élelmiszerekben található zsírokat – így talán nem is meglepő, hogy a mosogatógépen kívül is nagyszerű takarítóeszköz.

Mosogatógép Tabletta
A mosogatógép-tablettát a konyhától a szemetesig sokféle területen bevetheted (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban