Konyhakések megfelelő tárolása: a legtöbben rosszul csinálják

A konyhakések megfelelő tárolása nem kifejezetten bonyolult feladat, sokan mégsem foglalkoznak ezzel. Aztán persze nem értik, hogy mi történhetett az eszközökkel.

Hogy miért rossz ötlet más konyhai eszközökkel együtt a fiókban tárolni a késeket? Egyrészt ez balesetveszélyes, hiszen kutakodás közben könnyen megszúrhatnak, másrészt mert a fémtárgyakkal való érintkezés miatt megsérülhetnek és kicsorbulhatnak – olvasható a Kitchn cikkében. Így előbb-utóbb nem tudjuk rendeltetésszerűen használni őket, ami különösen kellemetlen lehet egy családi, baráti vagy ünnepi előkészület során.

A konyhakések megfelelő tárolása

Hogy hogyan tároljuk a konyhakéseket, annak lényegében csak a rendelkezésünkre álló hely, na meg persze a bankszámlánk szabhat határt. Ha kicsi a konyhánk, akkor valószínűleg a falra szerelhető mágneses késtartó a legkézenfekvőbb megoldás, míg tágasabb térnél kialakíthatunk akár egy külön késes fiókot is. Gerrit Van Kempen, a Loaves and Fishes Cookshop munkatársának meglátása szerint a legfontosabb, hogy a kések mozgatásakor a penge ne szántsa végig a tárolóelemet, valamint, hogy a kések soha ne feküdjenek az élükön. Az alábbiakban három tárolási praktikát mutat, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebbet.

Késhüvely

A késtartó blokkok többsége a markolatuknál fogva tartja a pengéket, hogy tárolás közben ne sérüljön meg az élük. Ez a fajta tárolási módszer viszont nem teljesen kifogástalan, mivel a kések kivételénél és behelyezésekor a penge éle erősen súrolja a nyílások alját. Eivin Kilcher késkészítő szerint ezt úgy a legegyszerűbb megelőzni, ha a késeket a pengéjükkel felfelé nézve tesszük a helyükre. Ha ezt túl macerásnak tartjuk, manapság léteznek speciális, szorosan egymás mellé helyezett műanyag szálakkal ellátott késtartók is, amelyek kíméletesebbek a pengével.

Konyhakesek Megfelelo Tarolasa Magnescsikkal
Többféle módszer létezik a konyhakések megfelelő tárolására (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A mágnescsík nagyszerűsége

Az imént már említett, falra szerelhető mágnescsík nem csupán praktikus, de helytakarékos megoldás is. Az eszköz lényege, hogy abba többnyire egy erős mágnest helyeznek, amit két, enyhén kiemelkedő fémcsík keretez, megakadályozva a pengék és a mágnes érintkezését.

Fiókbetéttel is védhetjük a késeket

Van Kempen a fából vagy bambuszból készült fiókbetétekre esküszik. Mindenekelőtt azért, mert azokat úgy alakították ki, hogy minden kés saját nyílással rendelkezzen, az élük pedig ne sérülhessen meg a súrlódástól. Persze ez csak rendeltetésszerű használat esetén valósulhat meg, azaz, ha a késeket óvatosan, felülről helyezzük a nyílásba, és nem a pengéjükön állva csúsztatjuk. Illetve az is nagyon fontos, hogy egy nyílásba csak egy kés kerüljön.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész