Barion Pixel Így védekezhetsz hatékonyan a levéltetvek ellen! – Coloré

Így védekezhetsz hatékonyan a levéltetvek ellen!

2021. 09. 26.

A levéltetvek télen-nyáron veszélyt jelentenek a növényeinkre, különösen ősszel, amikor a kinti virágok bekerülnek a lakásba, ezzel tetűvészt hozva a benti növényeinkre. Tippjeinkkel megelőzheted a tetűkatasztrófát.

Az első lépés

Ugyan teljesen nem szűnteti meg a bajt, egy alapos vizes lemosás a zuhany alatt, erős vízsugárral a tetvek nagy részét eltávolítja. Nagyon fontos, hogy ez legyen az első lépés, hiszen ezután koncentrálhatunk az igazán ragaszkodó egyedekre. A zuhany során ügyeljünk arra, hogy a vízsugár ereje ne tegyen kárt a növényben!

Természetes szerek

Több természetes szer is rendelkezésünkre áll a tetvek ellen. Előnyük, hogy sokkal kíméletesebben bánnak a növénnyel, mint boltban kapható társaik, ám a rovaroknak nem sok esélye marad.

Különböző házi spray-alapanyagokat készíthetünk.

3 dl víz, egy gerezd fokhagyma és egy kávéskanál mosogatószer keveréke a növényre spriccelve egy pár hetes kúra során eltünteti a tetveket.

A szódabikarbóna további más csodás hatása mellett a levéltetveket is képes elpusztítani, de csínján kell bánni vele, nehogy szeretett növényünk is rámenjen a találkozásra. 2,5 dl vízben oldjunk fel 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál szódabikarbónát és 1 teáskanál mosogatószert.

A csalán is kiváló segítőtársunk lehet a bajban: 250 gramm csalánlevelet öntsünk le 2,5 liter forró vízzel, hagyjuk állni egy napon át, szűrjük le, és már spriccelhetjük is a segítségért kiáltó virágokra.

csalán, szobanövény, levéltetű
Fotó: Unsplash

Nemcsak a fokhagyma, hanem a vöröshagyma is aduász lehet a bajban: 5 dkg felszeletelt hagymát főzzünk két liter vízben félórán keresztül, majd az előzőekhez hasonlóan spricceljük le vele a növényt.

Ha újra és újra tetű jeleit véljük felfedezni a virágokon, érdemes átültetni azokat, hiszen a rovarok esetenként a föld alatt vészelik át a ,,nehéz időket”.

Készülj tudatosan a szezonra!

A levéltetvek petéiket ősszel rakják le, melyek tavasszal kelnek ki, így jövőre már érdemes úgy ültetni, és kitenni benti virágainkat, hogy védve legyenek. A levéltetvek nem szeretik az erős szagokat, így jól járhatunk, ha fokhagyma, a levendula, oregánó vagy menta mellé helyezzük őket. Ez sem feltétlenül jelent biztos védelmet, úgyhogy a tavasz és a nyár folyamán ajánlott rendszeresen ellenőrizni növényeink leveleit, hogy még azelőtt tudjunk cselekedni, hogy ellepnék őket a rovarok. Segítségünkre lehet az is, ha minél több katicát és sáskát gyűjtjük kertünkbe az év során, hiszen kedvenc csemegéik közé tartoznak a levéltetvek is.

Nyitókép forrása: Unsplash

/otthon/haztartas/igy-vedekezhetsz-hatekonyan-a-leveltetvek-ellen/