Házi módszerekkel a muslicák ellen: pillanatok alatt eltűntetheted őket

Szerencsére van megoldás a muslicák ellen: cikkünkben olyan házi praktikákat gyűjtöttünk össze, amelyekkel csapdát állíthatsz, és pillanatok alatt elüldözheted őket.

Számtalan egészségügyi előnye van annak, ha a tele a kamránk friss idényzöldségekkel és -gyümölcsökkel, a velük járó muslicainvázióról azonban szívesen lemondanánk. Ezek az apró élőlények – más néven gyümölcslegyek – azonnal rárepülnek az asztalon hagyott érett, lédús élelmiszerekre, és sajnos az elhessegetésük nem elég ahhoz, hogy eltűnjenek az otthonunkból. Ezért eláruljuk, mit tehetünk a muslicák ellen.

Honnan kerülnek az otthonunkba a muslicák?

Sajnálatos módon mi magunk visszük őket a lakásba, ugyanis gyakran előfordul, hogy olyan gyümölcsöt vásárolunk, amire egy nőstény már lerakta a petéit, de még gyakoribb, hogy a bevásárlótáskából másznak elő, és fészkelik be magukat az otthonunkba. Ami pedig ha egyszer megtörtént, megkezdődik a szaporodásuk. A muslica az erjedő élelmiszereken képződő gombákkal, baktériumokkal táplálkozik, de a 20-23 Celsius-fokos hőmérséklet és a minimum 60%-os páratartalom is kedvez a szaporodásuknak. A nőstény naponta akár 500 tojást is lerakhat, amik 24 órán belül kikelnek, ezért nem árt, ha gyorsan cselekszünk.

Muslicák Ellen
A nőstény muslica naponta akár 500 tojást is lerakhat (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Sokan azt hiszik, ha egyszerűen a konyhai szemetesbe dobják az erjedő zöldséget, gyümölcsöt, akkor ezzel végleg megszabadulnak a muslicáktól, csakhogy azok tovább szaporodhatnak (és fognak is) a szemeteszsákokban, lefolyókban és a kukában is. Ezért célszerű a kültéri szemetesbe dobni, vagy még jobb, ha komposztáljuk az ételt.

A leghatásosabb házi módszerek muslicák ellen

Ahogy bevezetőnkben írtuk, szerencsére számos házi praktikát bevethetünk a muslicák ellen, amelyekkel gyorsan megszabadulhatunk tőlük. Ugyanakkor tartsuk észben, hogy csak akkor nem térnek vissza, ha rendszeresen tisztítjuk a konyhapultot, a mosogató lefolyóját, illetve a szemetest. Plusz, azonnal mossuk meg a vásárolt élelmiszereket, elpusztítva ezzel az esetlegesen rajta lévő tojásokat. Végül, de nem utolsó sorban használjuk el vagy dobjuk ki a túlérett zöldséget, gyümölcsöt. Ezen ismeretek birtokában nézzük tehát, hogy mit tehetünk a muslicák ellen.

Almaecet

Ez a legszegyszerűbb módszer, mivel mindössze egyetlen hozzávaló szükségeltetik hozzá. Öntsünk almaecetet egy kisebb befőttes üvegbe vagy kancsóba. Ezután fedjük le átlátszó fóliával az üveg tetejét, és rögzítsük befőttes gumival. Fogpiszkáló segítségével szúrjunk néhány apró lyukat a fóliára, és helyezzük az üveget a konyhapultra. Az almaecet magához vonzza a muslicákat, és miután belemásztak az üvegbe, sosem jutnak ki belőle.

Almaecet, mosogatószer és forró víz

Töltsünk egy kevés mosogatószert egy üvegbe. Töltsük meg almaecettel az üveg negyedét, nyissuk meg a csapot és várjuk meg, amíg forró lesz a víz. Engedjünk forró vizet az almaecetes-mosogatószeres keverékre, ettől vastag buborékréteg képződik a tetején. A muslicákat ezúttal is az almaecet vonzza, míg a mosogatószer csökkenti az almaecet felületi feszültségét (a felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatkák a vízben nem süllyednek el, a víz felületén maradnak), amitől a muslicák a keverékbe esnek és megfulladnak.

Muslicak Ellen Hazi Szerekkel
Ha fel akarjuk venni a harcot a muslicák ellen, az almaecet segítségünkre lehet (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Rothadó gyümölcs

Ha nincs otthon almaecet, erjedő gyümölccsel is csapdába csalhatjuk a gyümölcslegyeket. Szeleteljük fel a gyümölcsöt, tegyük egy tálba, borítsuk le átlátszó fóliával és rögzítsük befőttes gumival. Fogpiszkálóval szúrjunk akkora lyukakat a fóliára, amiken a muslicák bejutnak, ki azonban már nem.

Sör és rothadó banán

Tegyünk egy darab túlérett – vagy már rothadó – banánt egy üvegbe. Öntsünk rá annyi sört, hogy részben ellepje a gyümölcsöt. Fogjunk egy kúp alakú kávéfiltert, és szúrjunk egy kis lyukat az aljába. Helyezzük az üveg tetejére, végül hajtsunk egy papírt az üveg szélére, hogy a helyén tartsa a filtert, és befogja a gyümölcslegyeket.

Tej, cukor, mosogatószer és fekete bors

Keverjünk össze 1/2 csésze tejet 2 teáskanál kristálycukorral. A tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben időnként megkeverve addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Keverjünk hozzá egy kis mosogatószert (ettől a folyadék felülete kissé ragadóssá válik, így a muslicák nem tudnak kiszabadulni), és öntsük az egyveleget egy tálba, végül szórjuk meg a tetejét fekete borssal.

Sör vagy bor

Ne öntsük ki az utolsó korty sört vagy bort, ehelyett hagyjuk a nyitott üveget a konyhapulton. A muslicákat odavonzza az erjesztett folyadék, a palack nyakának köszönhetően azonban nem jutnak majd ki.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legmakacsabb csillagjegy, akikre senki sem tud hatni