Barion Pixel Vidd el magad randizni, fess és agyagozz – 10 DIY-lehetőség Budapesten – Coloré

Vidd el magad randizni, fess és agyagozz – 10 DIY-lehetőség Budapesten

2023. 05. 21.

Kedved lenne alkotni valamit, de nem értesz hozzá, és nincs, aki elkísérne? Nem számít! Túlságosan alulértékeljük az önmagunk társaságában töltött időt, és azt gondoljuk, hogy „programozni” csak barátokkal lehet, pedig ez nem így van. Az alábbiakban tíz olyan lehetőséget gyűjtöttünk össze a fővárosból, ahol tárt karokkal várják az alkotni vágyókat, legyen szó kerámiatálakról, élményfestésről vagy bármi másról.

Apacuka Ceramics

„Az Apacuka Ceramics küldetése, hogy átadjuk azt az érzést, hogy az agyaggal alkotás olyan folyamat, ami jólesik a léleknek. Kisimítja az összegubancolódott idegszálakat, a sok-sok apró döntések hozatala által pedig nő az önbizalmad, mert sikerélménnyel térsz haza. Az pedig, hogy nemcsak a töltött paprikádat dicsérik meg, hanem az általad készített kerámiát is, már külön örömforrás!”  Az Apacuka Ceramicsnál nemcsak a vállalkozás mögött álló néprajzos és képzőművész házaspár saját készítésű alkotásait vásárolhatjuk meg, hanem mi magunk is részt vehetünk élményagyagozáson a 9. kerület, Viola u. 31-33. utcára nyíló üzlethelyiségben. De ha társas élménnyé formálnánk a kézműveskedést, lehetőség van céges csapatépítőt, lánybúcsút vagy gyerekprogramokat is ide szervezni.

YourArt Stúdió

DIY
Jesmonite workshopon készült ékszertartók. Fotó: A szerző

A III. kerületben, a Lajos utca 78 szám alatt találjuk a YourArt Stúdiót, melynek földszinti üzlethelyiségében agyagból és más anyagokból készíthetünk DIY dísztárgyakat, az emeleten pedig élményfestő tanfolyamokat és bőrtáska készítő workshopokat tartanak a szervezők. Legyen szó reggelizőszettről, epoxigyantáról, jesmonite tálcákról, vagy porcelánbögréről, elég csak felmenni a honlapjukra, megnézni, mikor lesz a következő workshop, és online időpontot foglalni. Ugyanitt válaszhatunk az élményfestő alkalmak közül, amelyek során művészeti vezető segítségével a világ ismert festőinek képeit festi meg a csoport közösen, lépésről lépésre, ami aztán mehet is a nappalink falára. Ha pedig egy igazán egyedi élménnyel szeretnénk gazdagodni, egy fél-egésznapos workshop keretein belül saját táskánkat is elkészíthetjük.

Pastel Ceramics

Letisztult formák, egyszerű színek jellemzik a 2017-ben indult Pastel Ceramics kézzel készült kerámiáit, és az Apacukához hasonlóan itt is lehet saját kezűleg alkotni valamit a kerámia workshopokon. Mint írják, „számtalan módszer létezik a stressz csökkentésére, pl. jóga, meditálás, de gondoltad volna, hogy közéjük tartozik az agyagozás is? Megnyugtat és enyhíti a depresszió tüneteit a legújabb kutatások szerint. A mai digitális világunkban egészen különleges tapasztalat visszatérni ehhez az ősi szakmához. Gyere és alkoss valami egyedit, amire mind az alkotás során, mind a használata közben büszke lehetsz.” A műhely a 18. kerületben található, az alkalmakat pedig szombaton tartják.

Kaméleon Kerámia – Alkoss egyedit!

A Lónyay utcában keressük a Kaméleon Kerámia alkotóműhelyét, mely 2015 nyarán nyílt meg, ahol „nincs is annál nagyobb öröm és érték, mint saját kezűleg készített ajándékot adni és kapni. Nálunk ezt meg tudod valósítani. Várunk kicsiket, nagyokat, gyerekeket és időseket, társaságra vágyókat, baráti társaságokat, kollégákat. Egy szóval: Mindenkit.” Készíthetünk egyedi agyagtárgyakat, különlegessé varázsolhatunk egy natúr kerámiát, pirográfiával is foglalkozhatunk és a műhely vállal „bérégetést” is, vagyis ha otthon alkottunk valamit, itt szívesen tartóssá teszik.

FessNeki

Megfestenéd a Csillagos éjt Van Gogh-tól, Berény Róbert Csellózó nőjét, Monet, Csontváry, Afremov valamelyik alkotását, vagy épp a Sikolyt, hogy aztán büszkén akaszthasd fel a nappalidba? Válogass a FessNeki pesti (Rumbach Sebestyén utca) és budai (Felső Zöldmáli út) helyszíneinek workshopjaiból, jelentkezz és szerezz magadnak örömet! Ne aggódj, ha évek óta nem fogtál ecsetet a kezedbe, semmilyen előképzettség, kézügyesség vagy technikai tudást nem igényel az alkotás, csupán lelkesedést.