Öt kirándulóhely másfél órára a fővárostól

Ugyan a múzeumok, színházak, szórakozóhelyek és az edzőteremek is zárva tartanak, a vírus idején sem kell lemondanunk a mozgásról és a szórakozásról sem.

Márianosztra – Kopasz-hegy, Nagy-Galla, Nagy-Koppány

Forrás: Youtube

Bár sokaknak a női börtön ugrik be róla, Márianosztra kis faluját nem ezért érdemes megjegyezni, hiszen többek között egy több, mint hatszáz éves pálos kolostor és kegytemplom magasodik a közepén, ahová a Fekete Madonna kép miatt sok zarándok is ellátogat. A település melletti Kálvária-domb is szép látnivaló, ám a legszebb mégis az északra elhelyezkedő Kopasz-hegy, ahonnan pazar kilátás nyílik a tájra. A szomszédos Nagy-Galla, a Só-hegy, és Nagy-Koppány is látogatásra érdemes csúcsok.

Piliscsév – Csévi-barlang

Forrás: YouTube

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található a Csévi-barlang, mely megkülönböztetetten védett. Piliscsévtől északra van, a Basa-hegy oldalában, a túrát érdemes a piliscsévi templomtól elkezdeni, majd a piros kör jelzést követni az Eszperantó forrásig. Innen délkeletre tart egy táblával jelölt ösvény, egészen a barlang bejáratáig. A bátrabbaknak a barlang felső bejáratán kimászva, és felkapaszkodva a fenti szirtre pazar kilátásban lehet részük, ahonnan a Kétágú-hegyet és a Klastrom-szirtet is megpillanthatják.

Csővári vár

A Csővári vár romjai
Forrás: YouTube

Váctól délkeletre, Nézsa és Csővár között találhatjuk a csővári várromot. A 349 méter magas mészkőcsúcson elhelyezkedő várat a tatárjárás után kezdték el építeni, első említése 1319-ből való.
Ha az M3-as autópályáról vagy a hármas útról letérünk Aszódnál, északnyugati irányban kell, hogy haladjunk Csővár felé.

Esztergom – Búbánatvölgy, Vaskapu

Forrás: YouTube

A Dunakanyar egy rejtett zugában, Esztergom közigazgatási területén belül találjuk meg Búbánatvölgyet, mely a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közti völgyben helyezkedik el. Három tó is található ott, de ha épp nem horgászás vagy bográcsozás a célunk, akkor megmászhatjuk a Szamár-hegyet, vagy felkereshetjük a délkeletebbre található Majális-forrást vagy a Róka-sziklát.

A 404 méter magas Vaskapu a völgytől délnyugatra fekszik, betonút is vezet fel a csúcsig, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. A tetején a Vaskapu Étterem mellett található a Brilli Gyula Menedékház, melyet 1914-ben építettek.

Tardos – Malom-völgy

Forrás: YouTube

Tardos Budapesttől északnyugatra, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet közepén helyezkedik el, a Tardosi medencében. Körbeölelik a Gerecse legmagasabb hegyei, a Gorba-tető, a Nagy-Gerecse és az Öreg-Kovács, a falutól pedig egy kilométerre találjuk a Malom-völgyi tavat. A tónál másfél kilométeres tanösvény fut, mely segítségével megismerhetjük a Gerecse állat- és növényvilágát.

Borítókép forrása: Unsplash

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!