Vedd az irányt a Nivegy-völgy felé, ha romantikus hazai tájat keresel!

A Balaton-felvidék megannyi kincset rejt magában, az egyik a Csicsói-medence vagy Nivegy-völgy, melynek apró falvai egy másodperc alatt elvarázsolnak.

Meseszép táj, nyugalom és ízletes borok. Hát kell ennél több egy klassz nyaraláshoz? A Nivegy-völgy varázslatos vidéke a Tagyon és Mencshely közötti településeket tömöríti, a völgy pedig mindössze negyed órás buszozással elérhető, legkönnyebben a Zánka-Köveskál vasúti megállóhelytől.

óbudavár
Óbudavár és környéke felejthetetlen élmény a kirándulóknak (Kép forrása: Indafoto/Mujacskacska)

A Nivegy-völgy legfontosabb látnivalói

A hegyekkel övezett medence elképesztő látvány, de a falvak hangulata is könnyen magával ragad: a települések között csordogál a Cserkúti-patak, emellett látványos templomokat, romos emlékeket is megcsodálhatunk. A kirándulás tökéletes befejezése pedig egy pohár finom bor, amit az ottani neves pincészetekben kóstolhatunk, vagy megízlelhetjük az óbudavári sajtokat.

Szentjakabfa
Idilli pillanatkép Szentjakabfán (Kép forrása: Indafoto/sm33)

A Nivegy-völgy központja Szentantalfa, amely része az Országos Kéktúra útvonalának. Szentantalfa szomszédságában, de már Balatoncsicsó közigazgatási területén vár ránk a Szent Balázs-hegyi templomrom, ami kihagyhatatlan látnivaló, ha erre járunk. A környéknek nemcsak a szépsége, hanem a borai is emlékezetesek, ezért érdemes betérnünk egy-egy pohár italra a helyi pincészetekbe.

Szentantalfa
A Nivegy-völgy központja Szentantalfa, amely része az Országos Kéktúra útvonalának (Kép forrása: Indafoto/bugyihuszar)

Szentjakabfa a völgy északi részén fekszik, ahol szintén csend és nyugalom vár. Balatoncsicsó hangulata egy perc alatt kiszakít a városi forgatagból: ha erre járunk, érdemes megnézni továbbá a Fazekasház kerámiáit is. De bármelyik faluba is megyünk, amerre a szem ellát, mindenhol idilli mezőket láthatunk.

Balatoncsicsó
Balatoncsicsó ideális úti cél egy kiadós túrázáshoz, itt az emberek hírből sem ismerik a rohanást (Kép forrása: Indafoto/bugyihuszar)

A Nivegy-völgytől délre található Tagyon település, ami ideális úti cél egy kiadós túrázáshoz, plusz innen csak egy karnyújtásnyi sétára van a gyógyító energiáiról ismertté vált Hegyestű. Óbudavár legfőbb látnivalója egy Balaton-felvidéki népi építészet remekmű, a Szent Márton-templom, illetve ha már itt vagyunk, érdemes egy pillantást vetni a falu egykori mosóházára is. Ez szépségében ugyan elmarad a templomtól, viszont fontos lenyomata őseink történelmének.

óbudavár Templom és Mosó
Az óbudavári Szent Márton-templom és az egykori mosóház (Kép forrása: Indafoto/templomok, Országalbum)

Ha romantikus hazai tájakra vágyunk, akkor a Nivegy-völgynél keresve sem találhatnánk ideálisabb helyet. De ugyancsak lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé a Mencshely szomszédságában magasodó Halom-hegyről is, ahonnét belátni a Balaton-felvidéket egészen Badacsonyig.

Halom Hegy
A Mencshely szomszédságában magasodó Halom-hegyről belátni a Balaton-felvidéket egészen Badacsonyig (Kép forrása: Indafoto/leslierope)

Eldugott természeti csoda a Bakonyban: Nagytevelen elbújhatsz a világ elől

A Bakonyalján, Pápától mindössze néhány kilométerre található Nagytevel, egy 512 főt számláló település, ahol egy csodaszép, hűs vizű tó várja a fürödni vágyókat. Bakonybél és a Hubertlaki-tó környéke évről-évre sok kirándulót vonz, nyáron azonban érdemes kissé nyugatabbra, a nagyteveli víztározó felé is ellátogatni.

Borítókép forrása: Indafoto/László lovag)

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban