Elbűvölő magyar pincesorok – Tavasszal is felfedezésre csábítanak

Ha szívesen ötvözöd a kirándulást a gasztronómiával, akkor a magyar pincesorokat és pincefalvakat taglaló listánk neked készült.

Tombol az igazi tavasz, vagyis ha eddig nem tettük meg, ideje útra kelni, és felfedezni hazánk csodaszép látnivalóit, merthogy azokból aztán bőven akad! A magyar pincesorokról és pincefalvakról sokan úgy tartják, hogy azok csupán őszi kirándulások célpontjai lehetnek, pedig a hangulatos séták, a gazdag népművészeti kultúra és a romantikus környezet tavasszal is éppoly felemelő élményt nyújthat.

7 elbűvölő magyar pincesor

Aszófő

A Balatonfüred-Csopak borvidékéhez tartozó Aszófő a Tihany-félsziget kis ékszerdoboza, melynek pincesora a Vörösmáli-dűlőben található: a tavasz vidám színeihez és hangulatához tökéletesen passzolnak a keskeny szőlőparcellák elé épített dongaboltozatos épületek. Ha Aszófőt szemeltük ki úti célnak, akkor érdemes egyúttal Tihanytba is ellátogatnunk, ahol szintén felejthetetlen panoráma és borászatok várnak ránk.

Magyar Pincesor Aszófő
Aszófő egy tündéri település a Balaton közelében, ahol zamatos borokat kóstolhatunk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Császártöltés

A Kiskunság és Sárköz határában megbúvó Császártöltés szőlőkultúrája legendás: a helyi pincesor a falu legfontosabb látnivalója, merthogy a borospincéket nem a falutól távolabb eső részre építették, helyette azok beolvadnak a falu látképébe, ezáltal utcát alkotnak. A házakat eredetileg löszfalba vájták, és bár nagy részüket azóta téglával burkolták, a szemfülesek ma is találhatnak löszfalú boltívet. Ami pedig a pincéket illeti, azok elsősorban cserszegi fűszeres, rajnai rizling és chardonnay borokat rejtenek.

Magyar Pincesor Császártöltés
Császártöltésen mennyei kóstolókkal várnak a borászatok (Fotó: Wikimedia Commons)

Palkonya

Amennyiben nyüzsgés helyett inkább egy csendesebb gasztro-kirándulásra vágyunk, akkor az egyutcás kis Palkonya ideális választás. A pincefalu fő nevezetessége az 53 présházból álló pincesor, ami egyébként műemlékvédelem alatt áll. Megannyi borászat várja az érdeklődőket, mindezt romantikus környezettel megfűszerezve.

Magyar Pincesor Palkonya
Ha szereted a jó borokat és a tündéri falucskákat, akkor Palkonyának a bakancslistádon a helye (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Bogács

Bogácsot a Bükkaljai borvidék szívének is nevezhetnénk, ugyanis minden évben rengeteg látogatót vonz a Cserépi úti pincesor, na és persze az egrinél valamivel savasabb bükkaljai bor. A száraz és félszáraz borok mellett ugyanakkor már félédesek is készülnek errefelé, szóval ne csüggedjünk, inkább borozzunk egyet a tavaszi levegőn, fedezzük fel a helyi kilátót, vagy áztassuk fáradt végtagjainkat a bogácsi gyógyfürdőben.

Magyar Pincesor Vogács
Bogácson pincesor és temérdek látnivaló várja a Bükkben kirándulókat (Fotó: Termálfürdő.hu)

Villány

Villány a magyarországi pincefaluk sztárja, nem véletlenül kapott helyet ezen a listán. A kanyargós utcát szegélyező, takaros pincéket azonos stílusban építették, így a látvány egy festmény szépségével vetekszik. A hely atmoszférája mellett természetesen a borászatok is figyelemreméltóak, itt ugyanis mindent megtalálunk a hagyományos, régi bortárolóktól kezdve a modern pincékig.

Magyar Pincesor Villány
A villányi az egyik legismertebb magyar pincesor (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Etyek

Ha nem szívesen mennénk messzire a fővárosból, mégis szeretnénk átélni a bor, a mámor és a vidéki hangulat egyvelegét, akkor Etyek a tökéletes célállomásunk. Az etyeki szőlőtermesztés az 1700-as években lendült fel, az akkoriban épült több száz, kőből épített pince közül sok pedig még napjainkban is a helyén áll. Etyek minden évben számos gasztronómiai rendezvénynek ad otthont, Budapestről ráadásul bármikor könnyen elérhető, ha lazítanánk egy kicsit a hangulatos vidéki szőlőteraszok közt.

Magyar Pincesor Etyek
Az etyeki az egyik leghangulatosabb borvidék Budapest környékén (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Cák

Cák az Őrség gyöngyszeme, egy igazi csodafalu: az itt található pincesor érdekessége, hogy a pincéket egykor nemcsak borkészítésre, hanem gesztenye- és gyümölcstárolásra is használták. A cáki pincék közvetlenül a falu mögött húzódó gesztenyésben, eszményien szép természeti környezetben, több száz éves famatuzsálemek alatt épültek. „A faóriások alatt a pincék olyanok voltak, mint a törpék viskói” – írta Tóth János 1940-ben.

Magyar Pincesor Cak
„A faóriások alatt a pincék olyanok voltak, mint a törpék viskói” – így írt Tóth János 1940-ben Cákról (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!