6 európai kastély, amit virtuálisan is bebarangolhatsz

A koronavírus sajnos idén is keresztülhúzza a számításainkat, már ami a felhőtlen utazást illeti. Öröm az ürömben, hogy számos országban ennek ellenére sem feledkeznek meg a turistákról, és lehetővé teszik nevezetességeik virtuális bebarangolását, vagy legalábbis adnak egy kis ízelítőt. Útlevélre tehát nem lesz szükségünk, csupán egy kényelmes ülő- vagy fekhelyre, és kezdetét veheti az utazás.

Az alábbiakban mutatunk egy listát azokról az európai kastélyokról, amelyekben virtuálisan is gyönyörködhetünk (és talán elképzeljük, hogy ott élünk), egy szép napon pedig akár személyesen is felfedezhetjük őket. Éljen soká a technológia!

A versailles-i kastély

Ha a szívünk Franciaország felé húz, akkor mindenképp el kell látogatnunk Versailles-ba, az ország egyik legismertebb kulturális és történelmi emlékeiről híres turistalátványossághoz. Az egykori királyi vadászkastélyt XIV. Lajos alakíttatta át egy valóságos palotakomplexummá, de számos más francia királynak is ez volt az otthona, többek között a trónjától megfosztott XVI. Lajosnak és feleségének Mária Antónia királynénak.

Az idelátogatók garantáltan egész napos programra készülhetnek, ugyanis összesen 2300 szoba várja, hogy felfedezzék. Bár a virtuális túra ezt nem teszi lehetővé, a kastély kiemelkedő látványosságait azonban így is megcsodálhatjuk: nevezetesen a Tükörgalériát, az operaházat, a királyi kápolnát és a király nagy lakosztályát (Grand Appartement du Roi).

Az amszterdami Királyi palota

Következő állomásunk Hollandia, pontosabban Amszterdam, ahol a 17. század óta magasodik a Királyi palota. A Google Maps által lehetővé tett virtuális látogatáson vethetünk egy pillantást a palota dísztermére, Vilmos Sándor holland király hivatalos állami összejöveteleinek kiemelt helyszínére. Az amszterdami Királyi palota Hollandia történelmének fontos szereplője, ami napjainkban is számos rangos eseménynek otthont ad.

A Stockholmi palota

XVI. Károly Gusztáv svéd király rezidenciájának virtuális kapuja ugyancsak nyitva áll az érdeklődök előtt: a hivatalos banketteken és fogadásokon kívül a palotában körbejárhatunk három múzeumot, a királyi lakosztályt (itt vannak a nagytermek is, ahol az uralkodók hivatalos ceremóniákat tartanak), valamint a királyi kápolnát.

A Holyroodhouse-palota

A Holyroodhouse-palota, ismertebb nevén Holyrood-palota a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája, valamint az állami és hivatalos rendezvények helyszíne. Érdekesség, hogy ami ma palota, azt I. Dávid skót király eredetileg kolostorként alapította 1128-ban. Csak jóval később, a 15. században lett Skócia királyainak és királynőinek lakóhelye. II. Erzsébet brit királynő minden nyár elején eltölt itt egy hetet a különböző rendezvényeken és megbeszéléseken. A virtuális kiránduláson bepillanthatunk a reggeli szalonba és a királyi ebédlőbe, illetve megcsodálhatjuk a főlépcsőt, közvetlenül belépés után.

A Buckingham-palota

A londoni Buckingham-palota szintén a brit uralkodók rezidenciája, lakhelye, egyben a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A palotában összesen 775 szoba – 19 luxuslakosztály, 240 hálószoba és 78 fürdőszoba – található, amit bár otthonról nem járhatunk be teljes egészében, viszont olyan ízelítőt kaphatunk, ami után biztosan személyesen is felkeressük majd a palotát a jövőben. És hogy mit nézhetünk meg? A tróntermet, a hatalmas lépcsőfeljárót, valamint az egyik fogadószobát.

A Windsor-kastély

Egyetlen virtuális túra sem lehet teljes a Windsor-kastély nélkül, ahol csodálatos pompa veszi körül az uralkodókat. A Berkshire megyében található, mesébe illő kastély eredeti formájában a 11. században épült stratégiai pontként. Végleges formáját akkor nyerte el, amikor II. Károly újjáépíttette a háború sújtotta épületet, és nem sajnálta a pénzt a felújításra: rokokó, gótikus és barokk bútorokkal rendezte be azt.

A kastély nem csupán II. Erzsébet kedvelt tartózkodási helye és hétvégi célpontja, de itt mondta ki egymásnak a boldogító igent Meghan Markle és Harry herceg 2018-ban. Pontosabban a Szent György-kápolnában, amit egyetlen kattintással mi is megnézhetünk, elképzelve, hogy épp az elit osztály tagjaival csevegünk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!