Barion Pixel Itt a nagy kérdésre a válasz: Vajon meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király? – Coloré

Itt a nagy kérdésre a válasz: Vajon meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király?

2024. 02. 10.

III. Károly király 2022. szeptember 8. óta uralkodik az Egyesült Királyságban és további 14 nemzetközösségi királyságban. A 75 éves uralkodó édesanyja, II. Erzsébet halála után lépett trónra, de néhány nappal ezelőtt prosztataműtétje után kiderült, hogy rákos. Azonban arról egyelőre nem érkezett hivatalos hír, hogy milyen típusú daganatot diagnosztizáltak nála, ámbár egy szakember az eddig kiadott információk alapján megállapította, hogy a gyilkos kór melyik fajtájával küzdhet Károly.

A Buckingham-palota csak annyit árult el a király hogylétéről, hogy megkezdték a kezelését. Mindeközben azonban elindultak a találgatások, hogy vajon ezek után mi következhet a monarchia életében. A hírek szerint III. Károly nem bujkál a nyilvánosság elől, még Kamilla társaságában is lefotózták a napokban. Viszont felmerül a kérdés, hogy vajon lemond-e a trónról betegsége miatt, vagy édesanyjához hasonlóan élete végéig viseli majd a koronát?

károly király koronázás
Forrás: UK Press Pool / Contributor / Getty Images

A Windsor-ház életében eddig csupán egy király mondott le a koronáról

Az elmúlt évtizedekben csupán egy alkalommal fordult elő, hogy egy Windsor-házi király önként lemondott volna a koronáról, akkor egy nő miatt történt meg a dolog, amikor II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárt uralkodásának első évében lemondott az uralkodói címéről, hiszen egy elvált nőbe, Wallis Simpsonba volt szerelmes és szerette volna feleségül venni. Azonban a kormány ezt nem tette lehetővé számára, ezért inkább lemondott öccse, Albert javára, akit VI. György-ként koronáztak meg.

King George 1923 Lccn2014715558 Cropped
V. György király, forrás: Wikipédia

II. Erzsébet nagyapja alapította a Windsor-házat

A Windsor-ház története akkor kezdődött, amikor V. György brit király lemondott saját és családja német nemesi címeiről és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Ekkor jött létre a brit uralkodóház 1917. július 17-én, több mint száz évvel ezelőtt. Az elmúlt évszázadban már többször vándorolt a korona, de a leghosszabb ideig – több, mint 70 évig – II. Erzsébet ült a trónon. A királynő volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon és hatalmas népszerűségnek örvendett. 96 éves korában halt meg végelgyengülésben a Balmorali kastélyban, Skóciában, másfél évvel férje, Fülöp herceg halála után. A herceg 99 évesen hunyt el a Windsor kastélyban.

II. Erzsébet királynő
Kép forrása: Stuart C. Wilson / Stringer / Getty Images Entertainment / Getty Images

Windsor-háznak eddig öt uralkodója volt

V. György alapította a Windsor-házat, ő 70 éves korában hunyt el, halála előtt sokat betegeskedett. Őt elsőszülött fia, VIII. Eduárd követte a trónon, aki 42 évesen lett király. Kevesebb, mint egy évig uralkodott, lemondása után 78 éves korában halt meg. Őt öccse, VI. György követte a trónon. György tüdőrákban vesztette az életét 57 éves korában, ekkor lánya, II. Erzsébet néven, mindössze 25 évesen lett királynő. Őt váltotta a trónon fia, Károly, akinek már idős korában került a fejére a korona. Ha III. Károly király lemondana a trónról, akkor valószínűleg fia, Vilmos herceg kerülne a trónra, hiszen ő az első a trónöröklési rendben.

Nyitókép forrása: Getty Images