Nem számít a papír? Ezeknek a celebeknek nincs érettségijük

2023. 05. 08.

Kezdetét vette az érettségik időszaka, idén több mint százezer diák teszi próbára tudását az elkövetkező napokban, és olvasóink között is szép számmal vannak, akiknek van ezzel kapcsolatos jó vagy épp rossz tapasztalatuk. A sztárvilágban azonban számos híresség azonban el sem jutott a megmérettetésig, és idő előtt kibuktak a középiskolából, vagy egyszerűen otthagyták azt a karrier, esetleg más okok miatt. Lássuk, kik ők!

Jennifer Lawrence

Az Éhezők viadala-filmek színésznője sosem titkolta, hogy nem fejezte be középiskolai tanulmányait, sokszor beszélt is erről interjúi során. „Nehéz megmagyarázni, egyfajta elsöprő »Tudom, mit csinálok, ezt kell tennem« – érzés volt. És 14 évesen meg kellett értetnem az emberekkel, hogy ott akarom hagyni az iskolát, a szüleim pedig úgy voltak vele, hogy »Elment az eszed«”. Azonban végül bebizonyosodott, hogy igaza volt, mert 2013-ban ő lett minden idők második legfiatalabb színésznője, aki elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Napos oldalban nyújtott alakításáért. 2015-ben és 2016-ban pedig a Forbes őt nevezte meg a világ legjobban fizetett színésznőjének, és ekkor még mindig nem volt harminc sem.

Al Pacino

2022 Tribeca Festival "heat"
Forrás: Dominik Bindl / Stringer / Getty Images

Pacino a 10. osztály után abbahagyta az iskolát, hogy dolgozzon, erre egyedüli gyerekként kényszerült rá – el kellett tartania egyedülálló édesanyját, aki depresszióban szenvedett. „Nem voltam túl jó az iskolában” – mondta a The Washington Postnak 2016-ban. „Nem az óráimra koncentráltam. Anyámnak problémái voltak, és nem keresett pénzt”. Ezután még több éven át nem kezdte el színészi pályafutását, de emlékszik, hogy egyik középiskolai tanára azt mondta a családjának: „Arra kellene bátorítanotok a fiút, hogy színészkedjen.” Valószínűleg így is tettek, hiszen az Oscar-díjas és többszörös Emmy-, Tony- és Golden Globe-díjas Pacino korunk egyik legmeghatározóbb színészévé vált.

Ryan Gosling

A Mickey Mouse Clubban feltűnt Gosling 17 éves koráig koptatta az iskolapadot, de nehezére esett jól teljesítenie, így édesanyja kezdte őt otthon tanítani. Gosling anyuka később egyébként hivatásos tanár lett, fiát pedig egy évig oktatta, mielőtt az szerepet kapott volna a kérészéletű Az ifjú Herkules című sorozatban. „Ő volt a tökéletes ember, akihez segítségért fordulhattunk, amikor szükségünk volt rá” – nyilatkozta a színész édesanyjáról. A kalandsorozat miatt aztán teljesen otthagyta a középiskolát és színészi karrierjére koncentrált, aminek meg is lett a gyümölcse, öt évvel később megkapta Noah Calhoun szerepét a Szerelmünk lapjaiban, és az egész világ megismerte a nevét.

Kirsten Stewart

„Az iskola őszintén szólva kellemetlenné vált” – mesélte a Spencer és az Alkonyat-mozik színésznője 2011-ben a British GQ-nak, hozzátéve, hogy nagyon nehéz volt leckét írni, miközben forgatásról forgatásra sietett. 13 évesen hagyta ott az iskolát, amikor színészi pályája elkezdett beindulni, és magántauló lett, így is fejezte be középfokú tanulmányait. Még egy nem hivatalos ballagási ceremóniát is tartottak neki az Alkonyat: Napfogyatkozás munkálatai idején. „Megkértem egy statisztát, hogy rázzon velem kezet és adja át a bizonyítványom, miközben én talárt és kalapot viseltem”.

Johnny Depp

Donostia Award During 69th San Sebastian International Film Festiva
Forrás: Northfoto

A nemrég Magyarországon feltűnt színész-énekes tizenöt éves volt, amikor otthagyta az iskolát, de nem azért, hogy színészkedni kezdjen. Egészen más álmai voltak akkor még, hiszen rockzenész akart lenni, és bár később a vásznon vált ismertté, együttesével, a Hollywood Vampiresszel is a csúcsra ért – a banda egyébként idén júliusban koncertezik majd Budapesten.