“A párkapcsolati kudarcaim vezettek el a kineziológiához” – interjú Makra Noémi kineziológussal

2022. 08. 11.

Mindannyian éreztük már úgy, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj, hogy nincs mibe kapaszkodnunk, hogy a stressz felemésztette a lelkünket. Interjúnk rámutat arra, hogy a kineziológia a legmélyebb gödörből is segíthet kimászni.

Örökletes betegségek, visszatérő párkapcsolati problémák, karrierbeli kudarcok, önbizalomhiány, reményvesztettség. Egy kineziológustól többek között ezekre a problémákra is segítséget kaphatunk. Makra Noémi, alternatív önismereti tanácsadó, One Brain kineziológiai konzulens abba is beavatott miket, hogy hogyan zajlik egy kineziológiai stresszoldás.

Coloré: A legtöbb ember azt sem tudja, hogy mit csinál egy kineziológus. Kezdjük ennek a tisztátázásával. Egyszerűen, de pontosan megfogalmazva, miről szól a kineziológia? Sokan azt hiszik, hogy ez is egy spiri hókuszpókusz…

Makra Noémi: A kineziológia egy alternatív önismereti, készség- és képességfejlesztő módszer, melyben az izomválaszokat egyfajta biofeedbackként használva oldhatjuk a sejt szinten jelen lévő negatív érzelmi stresszt. A módszerrel felszabadíthatóak azon blokkolt képességeink, melyek valójában a múlt sérelmeiből táplálkoznak, és amelyek ezáltal elakadásokat okoznak az életünkben. A kineziológiának sokféle ága van, az egyik legnépszerűbb, amivel én is foglalkozom, az a One Brain, ebben kiemelt figyelmet fordítunk az agyféltekék összehangolt működésére. Ez azért is fontos, mert az életünket leginkább bal agyféltekei dominanciában éljük, tehát a racionalitás van előtérben. Azonban tudni kell, hogy ez az agyféltekénk tárolja a múltbéli eseményeket is, és a túlélésünket ezekre a tapasztalatokra alapozza. Stressz hatására ennek a túlélésért felelős agyterületnek a működése még inkább előtérbe kerül és elveszítjük a kapcsolatot a valós eseményekkel, és azok objektív megítélésével.

A legtöbb ember valamilyen trauma hatására kezdi el máshogy látni az életét.

kineziológia
kép forrása: Shutterstock

Mi, akik vágyunk a boldogságra, már nem elégedhetünk meg ezzel a reagáló üzemmóddal, hanem szeretnénk kiteljesedni életünk minden területén. Ehhez viszont szükségünk van az agyunk integrált működésére, így élhetjük meg a jelen pillanatot anélkül, hogy a múltbéli élményeinket kellene újraélnünk. A kineziológus ezen ismeretek mentén egy erre a célra kidolgozott speciális eszköztár használatát tanulja meg, melynek megfelelő alkalmazásával a tanulási nehézségektől kezdve a párkapcsolati problémákon át a kommunikációs nehézségekig a kapcsolódó, sejtmemóriában tárolt stresszeket tudja oldani.

Neked mikor csöppent be az életedbe ez a tudatos életforma? Miért fordultál kineziológushoz, mik voltak a saját tapasztalataid?

A legtöbb ember valamilyen trauma hatására kezdi el máshogy látni az életét, és keresni a válaszokat a miértekre. Ez nálam is így indult, 21 éves voltam, amikor elveszítettem édesapámat, és ekkor döbbentem rá, hogy mennyire törékeny az életünk, és milyen fontos, hogy jól csináljuk. Ezt követően sok éven keresztül bújtam az önismereti könyveket, de nem találtam bennük megnyugvást. Végül a párkapcsolati kudarcaim vezettek el a kineziológiához. Emlékszem, eléggé elkeseredett voltam akkor, hisz a harminchoz közeledve már vágytam arra, hogy megosszam valakivel az életem, de mindig ugyanaz volt a forgatókönyv: az ismerkedés könnyen ment, de nem tudtam senkihez sem közel kerülni. A kineziológusnál aztán feloldódtak azok a negatív meggyőződéseim, amik blokkolták a megfelelő kapcsolódásra való képességem, és rövid időn belül beköszöntött az életembe a nagy szerelem, ami azóta is tart. De nemcsak ebben segített sokat, hanem adott egy olyasfajta lelki erőt, hogy ha bármilyen nehézséggel kerülök szembe és úgy érzem nem boldogulok, akkor tudom, hogy ott a stresszoldás, ami segít kimászni a gödörből.

holisztikus orvosás, test és lélek
kép forrása: Shutterstock

Miért döntöttél úgy, hogy te is ezzel szeretnél foglalkozni?

Szeretném megmutatni az embereknek, hogy sokkal többet ki lehet hozni az életünkből, mint amivel néha megelégszünk, vagy amibe beletörődünk. A kineziológia eszköztára egy nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy új nézőpontokat alakítsunk ki és máshogyan tekintsünk önmagunkra és a világra. Van, hogy lemegyek a boltba és azt látom, hogy az embereknek az arcára van írva a közöny, vagy hallom, ahogyan végeláthatatlanul panaszkodnak egymásnak. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy nekem a kineziológia már megmutatta, hogy a megoldás ott kezdődik, amikor visszaveszem a felelősséget a saját életemért, és olyanná teszem a belső világomat, hogy ha az a külső valóságban visszatükröződik, akkor valami szépet lássak és elégedett legyek vele. Ebben szeretném segíteni a hozzám fordulókat.

Milyen módszerrel segít egy kineziológus?

A kineziológia módszertana egyaránt épül az ősi kínai gyógyászat elveire és a modern agykutatás eredményeire. Ha magát a kifejezést nézzük (a kifejezés a görög kinezis – “mozgás”, és a logos – “tudomány” szóból ered), akkor talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a kineziológiában mozgásos és ezt kiegészítendő vizualizációs feladatokkal oldjuk a stresszt, ezeket hívjuk korrekcióknak. Természetesen a stresszoldás folyamata meghatározza azt, hogy mikor milyen korrekciót kell alkalmaznunk, tehát egy nagy alapossággal kidolgozott rendszerről van szó.

Hány alkalom kell ahhoz, hogy egy stressz teljesen feloldódjon?

Ez egyén-, és problémafüggő is. A kineziológiában azt mondjuk, hogy a stresszt gyengéden oldjuk, tehát egyszerre csak annyit veszünk el belőle, amennyi nem túl megterhelő, nem traumatizáló a kliens számára. Így van, hogy egyetlen stresszoldás segít az elakadáson, de van, akinek többféle aspektusból is rá kell tekintenünk az ügyére, ami 3-4 alkalmat is igénybe vehet.

Mik azok a külső fizikai segítségek, amik segíthetik a fejlődést/ a kineziológiai munka hatásosságát?

A kineziológiai stresszoldás folyamatában egy fontos lépés, amikor kiteszteljük, hogy a kliens számára mi az, ami segíti a pozitív eredményt tartóssá tenni. Ezek a kis „házi feladatok” egészen sokszínűek, tehát ez is mutatja a módszer holisztikus és személyre szabott jellegét. A plusz segítségek lehetnek egyszerű mantrák, esszenciák (pl. Bach-virág esszencia), illóolajok, ásványok, amelyeknek a használati módját és időtartamát is meghatározzuk az izomteszt segítségével. Továbbá az oldásban végzett mozgásos/vizualizációs feladatok későbbi, önálló elvégzése is segítheti a közös munka elmélyülését.

bach virág esszencia
kép forrása: Shutterstock

Mik lehetnek annak a jelei, hogy valakinek szüksége van kineziológiai stresszoldásra?

A legszembetűnőbb jele a kineziológiai stresszoldás szükségességének, amikor az elakadások ismétlődő kudarcokat eredményeznek. Azt érezzük, hogy bármennyire is akarjuk a változást, valamiért mindig ugyanoda lyukadunk ki. Gondoljunk arra, amikor egy nő teljesen más típusú férfiakkal is képes ugyanolyan rossz minőségű párkapcsolatot kialakítani. Szerintem mindenkinek van legalább egy ilyen barátnője, aki – divatos kifejezéssel élve- bevonzza a legrémesebb alakokat, pedig valójában, ha egy fiatal nőnek az a belső mély meggyőződése, hogy a férfiak megbízhatatlanok, akkor onnan nagyon nehéz bizalmi kötődést kialakítani. Ez csak egy nagyon egyszerű példa, de rengeteg olyan korlátozó hiedelmünk van, ami öntudatlan stresszreakciók sorát idézi elő, és önsorsrontó forgatókönyvet ír az életünkhöz. Például: nem vagyok elég jó, tökéletesnek kell lennem, nem hibázhatok, a boldogságnak ára van, nekem semmi sem sikerül, nem engedhetem meg magamnak, és még sorolhatnám…

Makra Noémi alternatív önismereti tanácsadó, One Brain kineziológia konzulens. 1989-ben született Orosházán, jelenleg Szegeden él. 2018-ban kezdett kineziológiával foglalkozni Detkovics Éva tanítványaként, jelenleg a One Brain/Three in One Concepts képzési út haladó szintű hallgatója. Segítségnyújtását a Lélekpiszkáló oldal felkeresésével lehet igénybevenni.

Ha felmerültek benned kérdések, tedd fel kommentben és a szakember mindenre válaszol.