Extrém vérveszteséget, meddőséget is okozhat a menorrhagia

Az erős, fájdalmas menstruáció (menorrhagia) gyakori probléma a nőknél, ennek ellenére sokan nem fordulnak vele orvoshoz, mivel egyéni sajátosságnak gondolják, amivel úgysem lehet mit kezdeni.

A menorrhagia azonban nem csupán fájdalmas, de számos betegség is állhat a hátterében, ezért fontos a panaszok mielőbbi kivizsgálása, természetesen nőgyógyász segítségével.

Mikor beszélünk menorrhagiáról?

Erős menstruációs vérzésnek (menorrhagia) vehető az, amikor a menstruáció elviselhetetlenül erős, és több mint egy hétig tart. Az érintettek a normálisnak tekinthető 35-40 milliliter helyett akár a 80 milliliter vért is veszíthetnek, emiatt óránként betétet vagy tampont kell cserélniük. A betegség velejárója a nagyobb vérrögök felbukkanása a menstruációs vérben. Ezért általában erős görcsök kísérik, ami rossz közérzethez vezet. Az erős vérzést vashiány, vashiányos vérszegénység kísérheti, amitől a nők a mindennapokban fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak, ingerlékenyebbek, és megnő az alvásigényük.

Menorrhagia Erős Menstruációs Görcs
A menorrhagia miatt vashiány, vashiányos vérszegénység is kialakulhat, amitől a mindennapokban fáradékonyabbak leszünk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Milyen okok állhatnak a menorrhagia hátterében?

Hormonzavar

Ez az egyik leggyakoribb ok, mivel a hormonok jelentősen befolyásolják a menstruációt. A ciklus szabályozásában közvetlenül részt vevő hormonok (progeszteron, ösztrogén, LH, FSH) ingadozása kihat a vérzésre, mivel ha a szintjük a normál tartomány alá esik, akkor a méh nyálkahártyája vagy megvastagodik vagy elvékonyodik, ami a leválás során igen erős vérzést eredményez. Csakhogy nem a nemi hormonok zavara az egyetlen, ami befolyásolhatja a menstruációt: a TSH, az inzulin vagy a kortizol állapota szintén lényeges. Vagyis ha valaki például pajzsmirigybetegséggel, mellékvese-fáradtsággal vagy diabétesszel küzd, akkor nála könnyebben jelentkezhet a menorrhagia.

Daganatos elváltozások

A méhen belüli daganatok felismerésére (amelyek sok esetben szerencsére jóindulatúak) gyakran rutin nőgyógyászati vizsgálaton történik meg, előfordulhat viszont, hogy erős menstruációs vérzés jelzi a problémát. Ilyenkor általában mióma, polip vagy adenomiózis áll a háttérben. Ritkán, de előfordulhat, hogy valamilyen rosszindulatú daganat okozza a menorrhagiát – vagyis mindenképp forduljunk orvoshoz a panaszunkkal, nehogy túl késő legyen!

Fertőzés

Az intimfertőzés leggyakoribb tünete a viszketés, a sűrű, megváltozott színű és szagú hüvelyi folyás, de akkor is erre gyanakodhatunk, ha a szexuális együttlét után vérzést, illetve erős menstruációs vérzést tapasztalunk. Ezért ilyen esetben is keressünk fel egy nőgyógyászt.

Menorrhagia Erős Menstruációs Vérzés
Erős menstruációs vérzésnek (menorrhagia) vehető az, amikor a menstruáció elviselhetetlenül erős, és több mint egy hétig tart (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Endometriózis

Endometriózis során a méh nyálkahártyája kivándorol a helyéről, és lerakódik a szervezet különböző részein. Gyulladást azért okozhat, mivel éppúgy reagál a hormonális változásokra, mint a méhben, azaz megvastagszik, majd leválik. Az endómetriózist szinte kivétel nélkül fájdalmas, erős és hosszú menstruáció kíséri. Laparoszkópiával azonban diagnosztizálható, illetve kezelhető is, enyhébb esetben pedig gyógyszeres kezelést, hormonterápiát, fájdalomcsillapítót javasol a kezelőorvos. Az imént felsorolt betegségek az erős vérzés leggyakoribb kiváltó okai, emellett ide sorolható a stressz, a vetélés, a véralvadási zavar (vérzékenység), bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók és a kismedencei gyulladás.

A menorrhagia kezelése

A kezelés módja az erős vérzés mögöttes okától függ: elképzelhető, hogy hormonterápiát, fogamzásgátlót igényel, fertőzés esetén kúpokat, kenőcsöket, valamint a lactobacillusok visszatelepítését. Daganat esetén műtéti beavatkozásra kell számítani, és ha kell, akkor kemoterápiára, sugárkezelésre is. Előfordulhat, hogy az orvos a méhkaparás vagy a méh eltávolítása mellett dönt. Ami minden esetben fontos, az a megfelelő vaspótlás, mivel a vérvesztés miatt kialakult vashiány, vashiányos vérszegénység ugyancsak kezelésre szorul.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat