Barion Pixel Énidő: legyek annyira fontos magamnak, mint mindenki más – Coloré

Énidő: legyek annyira fontos magamnak, mint mindenki más

2021. 05. 17.

Mikor töltöttél el magaddal egy kis időt? Csak magaddal?

Most őszintén: mikor töltöttél el magaddal egy kis időt? Csak magaddal? Amikor nem volt a kezedben telefon, nem görgetted a Facebook hírfolyamot vagy az Instát, nem válaszoltál a levelekre, nem csevegtél telefonon a legjobb barátnőddel/barátoddal és nem néztél tévét sem…

pexels eternal happiness 3317184
Kép forrása: Pexels.com

Mikor voltál csak önmagaddal, önmagadnak? Bármi is legyen a válaszod, coachként állítom és tapasztalom is, hogy mennyire fontos, hogy legyen énidőnk. Minden nap az időnket adjuk másoknak: a munkahelyünkön jó esetben 8 órát adunk az időnkből, aztán időt adunk a párunknak, a gyerekeinknek, a szüleinknek, a barátainknak, a házi kedvenceknek, a mindennapi teendőknek… na, és magunknak mikor?

Ha mindig csak másoknak adunk, és magunknak nem, akkor egy adott ponton már nem lesz, mit adjunk. Elfáradunk, kibillenünk az egyensúlyunkból, megrekedünk, jó eséllyel elveszítjük önmagunkat, a motivációnkat, és az élet elkezd másról és másokról szólni, holott elsősorban rólunk kellene, hogy szóljon.

Ahhoz, hogy egyensúlyban maradjunk, hogy azt az éltet éljük, amit valójában élni szeretnénk, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben és a lelkünkben, szükségünk van énidőre. Mindannyiunknak, kivétel nélkül.

Hogy miért?

Az énidő nem egyéb, mint a magadra szentelt minőségi idő: az az idő, amit önmagadra fordítasz, amiben bármit csinálhatsz, de kizárólag csak a saját örömödre, amiben feltöltődsz, amiben fejlődsz. Ilyenkor csak magadért teszel, nem a családodért, barátaidért és másokért. Énidő az, amikor kivonulsz a külvilágból és kicsit „magadba” vonulsz vissza: ilyenkor csak magaddal vagy, a gondolataiddal, érzéseiddel, hangulatoddal, megéléseiddel, életed eseményeivel és történéseivel. Tudatosítod magadban, hogy éppen mi van veled, mire van szükséged, mire vágysz? Mi hiányzik? Hogy mi jó és mi nem számodra? Az énidő rólad szól, a saját életedről.

Enido
Kép forrása: Pixabay.com

Miből tudhatod, hogy nem adod meg magadnak azt az időt, amire szükséged van?

  • Ha többször érzed magadnak fáradtnak, mint energikusnak!
  • Ha gyakran vagy beteg és a tested nem érzi jól magát a bőrödben!
  • Ha stresszes, feszült, gondterhelt vagy!
  • Ha eltűnt az életkedved, nincsenek céljaid, álmaid, elfáradt a lelked!
  • Ha nem találod a helyed a munkahelyeden, otthon, a világban…
  • Ha gyakran van világvége hangulatod!
  • Ha nincs türelmed se magadhoz, se máshoz!
  • Ha sok a negatív gondolatod!

Adj időt magadnak. Énidőzz. Legyél te is legalább annyira fontos önmagad számára, mint a számodra fontos emberek. Ne csak nekik adj magadból hanem adj magadnak is. Így fair, nem?