Okok, amiért a nők hamarabb öregszenek, mint a férfiak

2021. 06. 09.

Sokan úgy érzik, a nőkön jobban meglátszik a kor, mint a férfiakon.

Nem titok, hogy a nők hajlamosabbak többet foglalkozni az öregedéssel, különösen jeleinek az eltüntetésével. Az emberek nagy része szerint a nőkön jobban meg tud látszódni az idő múlása, mint a pasikon, de ennek nem csak a kromoszómák különbözősége az oka.

Alább a tudomány indoklása.

A nők jobban szenvednek a stressztől

Még, ha ugyanannyira is éri a gyengébbiknek mondott nemet a stressz, a férfiak kevésbé intenzíven élik azt át. A nők hajlamosabbak a kiborulásra, és a hormonok folyamatos hullámzása sem segít ezen a helyzeten. A férfiak egyszerűen stressztűrőbbek, ez pedig a külsejükön is meglátszik.

Nők Férfiak
Kép forrása: Freepik

Akik szülnek, gyorsabban öregszenek – külsőleg

A George Mason Egyetem professzorai bebizonyították, hogy a terhesség után akár 11 évvel idősebbnek nézhetnek ki a nők, mint amennyik valójában, ezt pedig szülés után nehéz leküzdeni, és visszanyerni a fiatalos külsőt. Azoknak a nőknek, akiknek nincs gyermeke, hosszabb a telomérája, azaz a a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasza. Minél rövidebb a telomérája az embernek, annál idősebbnek látszik. A terhességen átesett nőknek szinte minden esetben rövidebb ez a DNS-szakasza, mint azoknak, akik sosem estek át várandósságon, és a pasikra ugyanez érvényes: mivel sosem terhesek, hosszabb a telomérájuk.

A férfiak bőre vastagabb

A bőrgyógyászok szerint a férfiak bőre 25 százalékkal vastagabb, mint a nőké, ezért a ráncosodásra is kevésbé fogékony. Kevesebb, de mélyebb ráncok találhatóak a férfiakon, ettől pedig feszesebbnek látszik a bőrük.

A tesztoszteron is felelős

Az ösztrogéntől fiatalos a női arc, a férfi arc pedig a tesztoszterontól. A magas tesztoszteronszint fiatalos kinézetet eredményez, lassítja az öregedést. Mivel az ösztrogén termelés szintje hamarabb lassul a kor előrehaladtával, mint a tesztoszteroné, így a férfiakon később mutatkozik meg a kor.

Borítókép forrása: Freepik