Barion Pixel Igazi szerelem: 15 évet várt arra a 91 éves brit férfi, hogy újra lássa a feleségét – Coloré

Igazi szerelem: 15 évet várt arra a 91 éves brit férfi, hogy újra lássa a feleségét

2024. 06. 09.

Az idős férfi végre újra láthatja felesége arcát, köszönhetően a bionikus szaruhártyának.

Egy Egyesült Királyságban élő idős brit férfi kapta az első mesterséges szaruhártyát a világon. Mivel az emberi szaruhártya-átültetés nem sikerült, a sebésze felajánlotta neki, hogy egy mesterségessel próbálná meg megmenteni a látását. A műtét olyannyira jól sikerült, hogy a férfi visszanyerte az életét az új szaruhártyájával.

Hatvanhárom év házasság után is látom a feleségemet. Teljesebbé teszi az életet, ha a szemed megfelelően működik. Az ember nem is gondol bele, hogy mennyire korlátozza az életet az, ha elveszíti a látását.

Az első bionikus szaruhártya egy brit férfié

A kilencvenegy éves Cecil Farley tizenöt éve küszködik a szemével, és egy évet várt a látásmentő műtétjére, melynek során a szaruhártyájának a belső részét egy műlencsével cserélték ki, amit egyetlen öltéssel rögzítettek a szeméhez. Világszerte hiány van emberi szaruhártya-adományokból, és az Egyesült Királyságban akár kétéves várólista is lehet az ilyen jellegű transzplantációs műtétekre.

A férfi szemésze elmondta, hogy a mesterséges szaruhártya előnye, hogy mivel nem emberi szövet, a szervezet nem próbálja meg kilökni magából. Mint mondta, könnyen lehet, hogy tíz-húsz év múlva mindenki ilyet kap majd, mert teljes mértékben helyettesíteni lehet általa az emberi szaruhártyát.

A mesterséges szaruhártya jelentheti a jövőt, ugyanis ezt az emberi szervezet nem löki ki / Kép forrása: Nastasic / Getty Images
A mesterséges szaruhártya jelentheti a jövőt, ugyanis ezt az emberi szervezet nem löki ki / Kép forrása: Nastasic / Getty Images

Mr. Farley látása folyamatosan javul, és várhatóan a következő egy évben további javulást fog tapasztalni az idős úr. Mint mondta, már nem tudta megkülönböztetni az arcokat, ám mostanra napról napra javul a helyzet. Arra biztatja az embereket, hogy haláluk után gondoljanak másokra, és adományozzák a szaruhártyájukat olyannak, aki még láthatja a világot.

Forrás: Mirror.

Nyitókép forrása: Getty Images