Barion Pixel Vegán karácsonyi sütik – 5 utánozhatatlan sütemény, szigorúan vegán módon! – Coloré

Vegán karácsonyi sütik – 5 utánozhatatlan sütemény, szigorúan vegán módon!

2022. 12. 22.

A karácsony jellemzően együtt jár azzal, hogy jobbnál jobb süteményeket eszünk. Vegánként kicsit nehezített a pálya, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a finomságokról, mert isteni vegán karácsonyi sütik léteznek, amik legalább akkora élvezetet nyújtanak, mint hagyományos módon készült társaik.

A vegán karácsonyi sütik bár nem tartalmaznak tej- és tojásfélét, ízben rendkívül hasonlatosak a hagyományos süteményekhez, hiszen a bennük lévő fűszerek és a cukor mind megjelennek benne. Vegán mivoltáról csupán állaga árulkodhat, de semmit nem von le értékéből, ha picit máshogyan néz ki.

Vegán karácsonyi sütik

Hómandula

A hómandula ízvilágában a hókiflihez hasonlatos, ám nincs szükség hozzá semmilyen állati eredetű alapanyagra.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • egy kocka vegán vaj (25 dkg)
  • 170 gramm vegán tejföl
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor + 30-40 gramm
  • 40 gramm darált őrölt mandula
  • 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet összedolgozom a szobahőmérsékletű vajjal, majd a tejföllel. Ízesítem egy csipet sóval, és két evőkanál porcukorral, majd ezeket is beledolgozom.

Lisztezett felületen kb. 4-5 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és fánkszaggatóval köröket szaggatok belőle. A köröket zsírpapírral belelt tepsibe rakosgatom. Az őrölt mandulát elkeverem egy tasak vaníliás cukorral, és nagyjából egy fél teáskanálnyit teszek minden egyes kör közepébe.

Ezután félbehajtom a tésztát, vigyázva, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék. Egymásra nyomkodom a tészta széleit úgy, hogy nagyjából D betűt formázzanak. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 15-20 percig sütöm őket. Akkor jó, ha elkezd picit barnulni a tetejük.

Míg sülnek a vegán karácsonyi sütik, egy nagyobb tálban 30 gramm cukrot összekeverek egy zacskó vaníliás cukorral. Amint elkészültek a hómandulák, azon nyomban meghempergetem őket a vaníliás porcukorban. Légmentesen lezárva napokig ehető – már ha marad belőle!

Akkor jó, ha éppen kezd színesedni a teteje a sütőben, ha aranyszínű, túlsütöttük!
Akkor jó, ha éppen kezd színesedni a teteje a sütőben, ha aranyszínű, túlsütöttük! / Fotó: Karsa Tímea

Vegán kókuszgolyó

A kókuszgolyó az egyik legismertebb édesség, és szerencsére a vegán karácsonyi sütik közé is beilleszthetjük!

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 10 datolya
  • 2 evőkanál vegán vaj
  • 2 csapott evőkanál cukormentes kakaópor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 4 evőkanál magtej vagy víz
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A zabpelyhet a datolya, a vaj, a kakaó és a vaníliáscukor társaságában aprítógépbe teszem és addig keverem, míg morzsás nem lesz. Magtejjel vagy vízzel lazítok az állagán, és addig keverem, míg gyúrható állaga nem lesz. Ha száraz, még egy kis tejet teszek hozzá, ha túl folyósnak érzem, akkor egy kis zabot. A masszából diónyi nagyságú golyókat formálok, majd kókuszreszelékbe forgatom őket. Pár órára letakarva hűtőbe teszem és fogyasztható is!

Akárcsak hagyományos társát, ezt is tegyük hűtőbe pár órára!
Akárcsak hagyományos társát, ezt is tegyük hűtőbe pár órára! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fahéjas zabkeksz

A fahéj hozzátartozik a karácsonyi ízekhez, ezért szinte bármit ízesíthetünk vele, például ezt a zabkekszet is!

Hozzávalók:

  • 12 dkg zabpehely
  • 5 csapott evőkanál krémesre reszelt alma
  • 1 csapott teáskanál fahéj

Elkészítés:

Egy aprítógépben addig keverem a hozzávalókat, míg tésztaszerűvé nem válnak. Ha túl száraznak tűnik, adok hozzá még egy kis reszelt almát vagy magtejet. Dió nagyságú golyókat formázok a masszából, tepsibe teszem őket, és egy üveg aljával keksz méretűre nyomom őket. 180 fokos sütőbe teszem a kekszeket 10-12 percre, kicsit hagyom hűlni, majd fogyasztom.

A gyorsan elkészülő vegán karácsonyi sütik közé tartozik ez a zabpelyhes keksz
A gyorsan elkészülő vegán karácsonyi sütik közé tartozik ez a zabpelyhes keksz / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vegán kuglóf

A kuglóf rendkívül finom akár az ünnep másnapján is, mert reggelire is fogyasztható teával vagy kakaóval.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 3 dl kókusztej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag száraz élesztő
  • egy csipet só
  • egy evőkanál növényi vaj
  • 6 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • egy teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

3 dkg lisztben elkeverek 1 deci kókusztejet, és egy lábasba öntve elkezdem melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett megvárom míg besűrűsödik, és félreteszem.

30 dkg lisztbe öntöm a maradék kókusztejet, a cukrot, és az élesztőt, majd sóval ízesítem. Összekeverem, majd mehet bele a langyosra hűlt lisztes-kókusztejes sűrítmény, és elkezdem gyúrni. Akár géppel, akár kézzel állok neki, akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Ha készen van, letakarom, és egy órát pihentetem.

Ez idő elteltével enyhén lisztezett deszkára borítom a tésztát és nagyjából 5-8 mm vastagságúra nyújtom. A tésztát megkenem olvasztott vajjal, majd rászórom a cukor, a fahéj és a kakaópor keverékét. Elkezdem feltekerni a tésztát úgy, mintha kakaós csigát csinálnék, majd átteszem az előzőleg kivajazott és kilisztezett kuglófsütő-formába. Letakarom, és egy órára hagyom, majd 180 fokos sütőben nagyjából 25-30 perc alatt megsütöm.

Ha készen van, akár még olvasztott csokoládéval is le lehet önteni, hogy szebb és finomabb legyen.

Vegán módon is isteni kuglóf készíthető!
Vegán módon is isteni kuglóf készíthető! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mákos bejgli – vegán módra

Természetesen nem maradhat ki a bejgli sem, mint a karácsonyi sütemények legfontosabbika. Szerencsére ez is elkészíthető oly módon, hogy beilleszthető legyen a növényi alapú étrendbe.

Hozzávalók:

  • 300 ml magtej
  • 20 dkg cukor
  • 30 gramm friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg vegán vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 30 dkg darált mák

Elkészítés:

Felmelegítek 150 ml növényi tejet, belemorzsolom az élesztőt, majd egy teáskanál cukorral együtt félreteszem, és meleg helyen hagyom felfutni.

A lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáreszelem fél narancs héját, ízesítem a vaníliáscukorral, 10 dkg kristálycukorral és a sóval. A vajjal kissé összemorzsolom, majd mehet hozzá a felfutott élesztő, ezzel együtt gyúrok tésztát belőle. Ha nem tapad a kezemhez a tészta, letakarom másfél órára egy konyharuhával és hagyom kelni.

A töltelékhez lábasba öntöm a 150 ml tejet, beleöntöm a mákot, a maradék cukrot és kevergetve addig főzöm, míg kellemesen krémes töltelék nem lesz belőle. Míg készül a krém, belereszelem a narancsok héjának másik felét is!

Ha megkelt a tészta négyfelé vágom, és nagyjából 5-7 milliméter vastagra nyújtok egy-egy dadrabot. Kenek rá a töltelékből, és óvatosan felcsavarom. A végeit benyomom, hogy ne folyhasson ki a töltelék. Ebből a mennyiségből négy kisebb bejgli jön ki. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, még negyedórát hagyom pihenni, majd a tekercseket megszurkálom villával, finoman lekenem a magtejjel, és 180 fokos sütőbe teszem, és 25-30 perc alatt megsütöm.

Diós töltelékkel is készíthető!
Diós töltelékkel is készíthető! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix