Barion Pixel Ehető karácsonyi ajándékok – 5 finomságot mutatunk! – Coloré

Ehető karácsonyi ajándékok – 5 finomságot mutatunk!

2022. 12. 18.

Az ehető karácsonyi ajándékok rendkívül népszerűek: amellett, hogy finomak, benne van az ajándékozó lelke is, hiszen míg készítette, beletette a szívét és az idejét egyaránt. Ilyen ajándékkal nehéz hát mellélőni, hoztunk is hát öt, könnyen elkészíthető finomságot!

Az ehető karácsonyi ajándék sokak számára ijesztő lehet, mert nem mindenki van otthon eléggé a konyhában ahhoz, hogy bárminek neki merjen állni. Ha ez a helyzet, és az ajándékozott tudja rólunk, hogy nem vagyunk konyhatündérek, értékelni fogja magát a szándékot is, hogy nekiálltunk! Az alábbi gyűjteményben vannak könnyű és annál is könnyebb ehető karácsonyi ajándék-receptek, úgyhogy biztosan mindenki megtalálja a szintjének megfelelőt!

Ehető karácsonyi ajándékok

Fűszerolajok

A fűszerolaj az egyik legkönnyebben elkészíthető ehető karácsonyi ajándék. Csupán jó minőségű olívaolajra és fűszerekre van hozzá szükségünk! Mivel nem sütéshez fogja használni az ajándékozott az üvegek tartalmát, extra szűz olívaolajat használjunk benne, a fűszereket pedig megmosva és teljesen megszárítva helyezzük az üvegek aljára! Természetesen sokat dobhatunk a látványon, ha egy mutatós üvegbe töltjük az ajándékot. Tökéletes olaszos tésztákra, húsokra és salátákra is, de akár pirított kenyéren is kiváló!

Összeállításához csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen ízvilágút szeretnénk! Ha csípőset, akkor szárított csípős paprikát tegyünk bele! Mennyisége csak attól függ, hogy mennyire szeretnénk csípősnek az olajat. Ha olaszosabb ízvilágra vágyunk, akkor a bazsalikom, az oregánó és a kakukkfű vegyítésével érhetjük el a keresett ízt, de csak módjával tegyünk az olajba, mert karakteres ízű fűszerekkel játszunk! Akár egy ág rozmaringot is tehetünk egy közepes üveg olajba, mert ha sokáig áll benne, szépen átadja az ízét. Legalább egy-két hetet állniuk kell a fűszereknek fogyasztás előtt, úgyhogy ha ezt adnánk ajándékba, minél hamarabb álljunk neki!

A fűszerolaj elkészítése nem akkora ördöngösség, mint amilyennek gondolnánk
A fűszerolaj elkészítése nem akkora ördöngösség, mint amilyennek gondolnánk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Csokibomba pillecukorral

A csokibombát ugyan készen adjuk át, mégsem lesz fogyasztható ebben a formájában, mert úgy történik meg a ,,varázslat” ha forró tejjel önti le az ajándékozott!

Vásároljunk jó minőségű csokoládét, majd vízgőz felett olvasszuk fel! Fontos a jó minőség, mert csakis így tudjuk folyékonnyá olvasztani a csokit! Ha ez megvan, szükség lesz egy erre a célra vásárolt gömbre. A kreatívboltok árulnak műanyag gömböket karácsony környékén, amiket fel lehet használni házi karácsonyfadísz készítésére, de erre is kiválóan alkalmas! Mindkét felét kibélelem folpackkal, és szépen szétfolyatom a csokoládét a félgömbökben, majd hagyom, hogy megdermedjen. Ha ez megtörtént, a hűtőbe teszem a félgömböket.

Pár óra elteltével kiveszem őket a formából, lehántom róluk a folpackot, az egyik felébe pedig kisebb pillecukrokat szórok. Felolvasztok még egy kis csokoládét, vékonyan bekenem vele a gömb egyik felét, majd összeragasztom egy másik félgömbbel. Picit egyben tartom, majd mehet a hűtőbe, végül pedig egy dekoratív csomagolásban várhatja a sorát.

Kakaóimádóknak ideális ajándék a csokibomba
Kakaóimádóknak ideális ajándék a csokibomba / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ecetes uborka ginnel

Nem lehet hármat kívánni tőle, ez nem az a gin, ennek ellenére mégis jó ajándék, mert nagyon különleges finomság húsételek mellé, vagy akár az esti melegszendvicshez is! Ezt is érdemes minél hamarabb megcsinálni, mert legalább öt napot állnia kell, de ha egy mód van rá, inkább többet!

Hozzávalók:

  • 1 kg kígyóuborka
  • egy csapott evőkanál só
  • 250 ml víz
  • fél dl 10%-os ecet
  • 60 gramm cukor
  • 1 citrom héja

Az uborkákat megmosom, végüket levágom, ha úgy tartja kedvem, meghámozom, és vékony szeletekre vágom. Meghintem a sóval a felvágott uborkákat, majd kézzel alaposan összekeverem úgy, hogy mindenhová jusson a sóból. Letakarom a zöldséget, egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap pedig kifacsarom belőle a sós levet.

A vizet felteszem melegedni a tűzre, elkeverem a cukrot úgy, hogy teljesen feloldódjon, majd az ecettel együtt is keverek rajta. Elzárom a gázt, beledobom a citromhéjat, és hagyom kihűlni a levet. Ha lehűlt, hozzáöntöm az alkoholt is.

Az uborkákat elosztom három-négy kisebb üvegben. Fontos, hogy az üvegeket és a tetejüket a sütőben vagy forró víz alatt elmosva sterilizáljuk, mielőtt használnánk! Ha belekerültek az uborkaszeletek, arányosan elosztom rajtuk a levet és a citromhéjat. Ha megvagyok, jó szorosan rájuk tekerem a tetejüket, és hűvös helyen tárolom. Az ajándékozottnak szóljunk, hogy két hónapon belül fogyassza el, de ha szórunk a tetejére tartósítószert, akár jövőre is a karácsonyi asztalnál lehet!

Meglepő, de annál finomabb ajándék ez a ginnel kiegészített ecetes uborka!
Meglepő, de annál finomabb ajándék ez a ginnel kiegészített ecetes uborka! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mézeskalácsos brownie

Természetesen egy süteménynek is fel kellett kerülnie a listára! A brownie elkészítése egyáltalán nem nehéz, kezdőként is nekiállhatunk, ráadásul a karácsony ízét is belecsempészhetjük!

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 22 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 tábla étcsokoládé
  • egy csapott teáskanál őrölt fahéj
  • egy csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • egy csapott teáskanál őrölt szerecsendió
  • egy késhegynyi őrölt szegfűszeg

A vizet egy nagyobb lábasba öntöm, majd beleszórom a kakaóport. Hozzáadom a vajat is, és felteszem a tűzre, hagyom, hogy melegedjen. Ha forr, leveszem a tűzről, és elkeverem benne a cukrot. Hagyom hűlni, és mehet hozzá a liszt és a szódabikarbóna is! Belekeverem a joghurtot, a két tojást és a fűszereket is, majd csomómentesre dolgozom a tésztát. A sütőt 170 fokra kapcsolom, és míg melegszik, egy kb. 20×20 centis négyzetalakú tepsit kibélelek sütőpapírral. Beleöntöm tészta felét, rátördelem a csokoládét és mehet rá a tészta másik fele!

25 percig sütöm, majd egy villát beleszúrva ellenőrzöm, hogy jó-e a tészta. Ha nem marad semmi a villán, jól dolgoztam, úgyhogy kiveszem, és hagyom teljesen kihűlni.

Az ehető karácsonyi ajándékok sorából a brownie sem maradhatott ki, amit akár dióval is megbolondíthatunk!
Az ehető karácsonyi ajándékok sorából a brownie sem maradhatott ki, amit akár dióval is megbolondíthatunk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrócsoki üvegben

Aki szereti a kakaót, annak tökéletes ajándék lehet egy dekoratív üveg, amiben összeállíthatjuk a forró csokoládéhoz nélkülözhetetlen alapanyagokat. Mindenképpen legyen benne jó minőségű kakaópor, cukor (kétszer annyi, mint a kakaópor) és pillecukor is, de ha tudjuk, hogy ismerősünk forró vízzel készíti a kakaót, tejporral is kiegészíthetjük a keveréket!

Ízléses kis üvegekben adhatunk minden szárazanyagot, ami egy jó kakaóhoz kell!
Ízléses kis üvegekben adhatunk minden szárazanyagot, ami egy jó kakaóhoz kell! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix