Barion Pixel 5 sütemény, amit le lehet fagyasztani – Ne karácsony napján bajlódj velük! – Coloré

5 sütemény, amit le lehet fagyasztani – Ne karácsony napján bajlódj velük!

2022. 12. 12.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy karácsony napjára hagyjunk minden konyhai teendőt, holott létezik több olyan sütemény, amit le lehet fagyasztani. Ezeket már az ünnepek előtt megsüthetjük, és ráérünk előző nap este vagy aznap reggel kivenni a fagyasztóból.

Nagyon sokféle olyan sütemény van, amit le lehet fagyasztani: legyen szó kelt tésztáról vagy egy vajas, krémesebb fajtáról, a többségének fagyasztásától egyáltalán nem kell tartanunk, ugyanis ízükön túl állagukat is megtartják. A hangsúly azon van, hogy hogyan olvasztjuk ki az adott süteményeket!

Keksztekercs

A keksztekercs az egyik legismertebb sütemény, amely nem csak a karácsonyi asztalon állja meg a helyét. Bizonyosan sikert arat mindenkinél, úgyhogy ha nagyobb adaggal készítünk, különösen jól járunk, ha előre megcsináljuk, majd a fagyasztóba tesszük. Kiolvasztásánál csupán arra ügyeljünk, hogy a fagyasztóból kivéve a hűtőbe tegyük, ugyanis a vaj miatt az állagának jobbat tesz egy lassabb olvadás.

Hozzávalók:

A kakaós tésztához:

  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 0,5 dl rum
  • 0,5 dl erős kávé
  • 0,5 dl víz vagy tej

A kókuszos krémhez:

  • 8 dkg puha vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg kókuszreszelék

A forgatáshoz:

  • 5-6 dkg kókuszreszelék

Elsőként a tésztát készítem el: ehhez a darált kekszet összekeverem a kakaóporral, a porcukorral, a rummal, a kávéval és a vízzel. Ha teljesen összeállt félreteszem, és nekiállok a krémnek! (Ha nem rögtön készíti az ember a krémet, érdemes letakarni a tésztának valót, különben ki fog száradni). A vajat először magában keverem ki, majd a porcukorral együtt habosra verem. Ezután mehet bele a kókuszreszelék is!

Egy nagyobb darab sütőpapírt vágok, amire nedves tenyérrel rányomkodom a kekszmasszát úgy, hogy nagyjából téglalap alakú legyen. Sütőpapír híján akár nedves konyharuhát is használhatunk. Igény szerint még egy réteg sütőpapírt teszek rá, és sodrófával nyújtom ki.

Rákenem a kókuszos-vajas krémet, és a sütőpapír segítségével szorosan feltekerem. A rudat végül folpackba csomagolva teszem a mélyhűtőbe, és kiolvadt állapotban hempergetem meg a kókuszreszelékben.

A keksztekercsre a kókuszkabát csak kiolvadás után kerüljön fel!
A keksztekercsre a kókuszkabát csak kiolvadás után kerüljön fel! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bejgli

A bejgli a legnépszerűbb karácsonyi sütemény. Amilyen gyorsan elfogy, olyan sokáig tart az elkészítése, így sokat segíthetünk magunkon, ha lefagyasztjuk! Tölteléktől függetlenül jól bírja a fagyasztást, csupán vegyük ki, tegyük a konyhapultra, és miután felolvadt, pár percre tegyük be a sütőbe, hogy éppen felmelegítsük.

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg sertészsír
  • 1+1 tojás (egy a tésztába, egy a kenéshez)

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 2 evőkanál rum
  • 15 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl víz

A langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáteszem a cukrot, enyhén elkeverem, és meleg helyen felfuttatom nagyjából 15 perc alatt.

A lisztben elkeverem a porcukrot. Beledolgozom a vajat és a sertészsírt, és mehet hozzá az idő közben felfutott élesztő is. Egy egész tojást beleütök, és tésztát gyúrok belőle. Akkor jó, ha már nem ragad a kezemhez. Ha elértem az ideális állagot, a tésztát folpackba csomagolom és egy órára hidegre teszem.

Míg hűl, elkészítem a tölteléket! A vizet felteszem forrni a rummal. Míg melegszik, összekeverem a szárazanyagokat: a mákot, a cukrot és a narancshéjat, és a forró vízbe öntöm. Alaposan összekeverem, és hagyom kihűlni.

Ha letelt az egy óra, enyhén lisztezett felületen picit átgyúrom a tésztát és félbevágom. Egyik felét nagyjából 5-7 milliméter vastagra nyújtom, majd elegyengetem rajta a kihűlt mákos töltelék felét, majd pedig szépen, szorosan feltekerem a bejglit.

A másik tésztával és a töltelékkel is hasonlóképpen járok el, ezután sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és alaposan lekenem egy felvert tojással. Villával megszurkálom a rudakat, hogy a lyukakon keresztül távozhasson belőlük a gőz, és 175 fokra előmelegített sütőbe teszem 35-40 percre.

Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni, ezután folpackba csomagolom, és mehet a fagyasztóba.

Az egyik legnépszerűbb sütemény, amit le lehet fagyasztani a bejgli
Az egyik legnépszerűbb sütemény, amit le lehet fagyasztani a bejgli / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Brownie

A brownie az angol karácsonyi asztal elmaradhatatlan eleme, úgyhogy érdemes kipróbálni! Fagyasztás után is megőrzi eredeti ízét, ráadásul akár a nyers tésztát is lefagyaszthatjuk, majd kockákra vágva tehetjük a sütőbe.

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 22 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 tábla étcsokoládé

A vizet egy lábasba öntöm, beleszórom a kakaóport, és belevágom a vajat. Felteszem a tűzre melegedni. Ha forr, leveszem a tűzről, elkeverem benne a cukrot. Hagyom picit hűlni, hozzákeverem a lisztet és a szódabikarbónát. Ezután megy hozzá a joghurt és a két tojás, s körkörös mozdulatokkal teljesen csomómentesre dolgozom a hozzávalókat. A sütőt 170 fokra kapcsolom, hadd melegedjen.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy a tepsi oldalát is fedje a papír. Nekem ez egy négyzet alakú, 22.5 x 22.5 cm-es, 4 cm magas tepsi volt. A tészta felét beleöntöm a tepsibe, szépen elegyengetem benne, majd rátördelem az étcsokit. Ha megvan az étcsoki-dobálás, ráöntöm a tészta másik felét, ezt is elegyengetem, majd beteszem a sütőbe, és 25 percig sütöm.

25 perc elteltével tűpróbával ellenőrzöm, de jónak kell lennie. Kiveszem a sütőből, hagyom hűlni pár percet, és rögtön tálalom. Ha kihűlt, folpackba csomagolom és mehet a fagyasztóba!

A brownie kiolvasztva is mennyei finomság!
A brownie kiolvasztva is mennyei finomság! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ischler

Az ischler is az egyik legkedveltebb sütemények közé tartozik, így karácsonykor is gyakran készítjük. A kis korongokat kisütve majd lefagyasztva az ünnep napján is megkaphatják a csokoládékabátot, de akár úgy is lefagyaszthatjuk, hogy teljesen készen vannak.

Hozzávalók:

  • 200 gramm finomliszt
  • 12 dkg darált dió
  • 120 gramm hideg vaj
  • 50 gramm porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg baracklekvár
  • 15 dkg étcsokoládé

Először elkészítem a tésztát. A lisztet és a hűtőből kivett margarint robotgéppel összedolgozom. Hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és a tojássárgáját, és összegyúrom. Ha szépen összeállt, cipót formálok belőle, fóliával becsomagolom, és legalább fél órára hűtőbe teszem, de egy éjszakára is lehet akár.

A sütőt 180 fokra melegítem, és a hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kinyújtom nagyjából 4-5 milliméter vastagra. Ha törne, nincsen semmi baj, nedves kézzel picit rásegítek, így szépen ki lehet nyújtani. Köralakú formákat szaggatok a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a kiszaggatott süteményt, és 9 percre a sütőbe teszem. Míg sül, újragyúrom a nyesedéket, és szaggatom. Második sütésnél már jó meleg a sütő, úgyhogy 7-8 perc után már megsülnek a korongok.

Hagyom kihűlni a süteményeket, s közben vízgőz felett felolvasztom a csokoládét. Ha kihűltek a korongok, egyre baracklekvárt kenek, teszek rá egy korongot, majd alaposan meglocsolom a csokoládéval. Ezt minddel megcsinálom, megvárom, hogy kihűljenek, és mehetnek a jégre!

Az ischlerre még a kakaóbevonat is rátehető fagyasztás előtt!
Az ischlerre még a kakaóbevonat is rátehető fagyasztás előtt! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Zserbó

A zserbó a karácsonyi asztal már-már kötelező eleme. Elkészítése időigényes, de szerencsére ez is olyan sütemény, amit le lehet fagyasztani.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 22 dkg porcukor
  • fél kg baracklekvár

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg porcukor

A tejet langyosra melegítem, majd beleteszek egy evőkanál cukrot és hozzámorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni, ez nagyjából 10-15 perc. A lisztben elmorzsolom a vajat, mehet hozzá a maradék cukor, a tojások sárgája és a felfutott élesztő. Alaposan összedolgozom a hozzávalókat, majd a tésztát három egyenlő részre vágom. Gombócot formálok belőlük, lisztezett munkalapon hagyva letakarom őket konyharuhával, és egy órán át hagyom pihenni.

Eközben elkészítem a tölteléket: ehhez a darált diót összekeverem a porcukorral és a lekvárral. Ha letelt a tészta pihenési ideje, lisztezett deszkán egyenként kinyújtom őket úgy, hogy nagyjából 30×40 centis téglalapot kapjak. Az első lapot megkenem a töltelék felével, mehet rá a másik tésztalap és a töltelék másik fele, majd a harmadik, utolsó tésztalap is. A tetejét picit megszurkálom villával, majd 170 fokos sütőbe teszem a süteményt 35-40 percre. Ha szép, aranybarnára sült a teteje, kiveszem és hagyom hűlni.

Ha már langyos vagy teljesen kihűlt, szépen ráöntöm az időközben vízgőz felett felolvasztott, cukorral édesített csokoládét. Amint megdermedt a csokoládé akár egyben, akár szeletekre vágva a fagyasztóba teszem a zserbót, majd karácsony napjának előestéjén kiveszem, és a konyhapulton hagyom felolvadni.

A zserbó előre elkészítésével sok időt megspórolunk karácsonykor!
A zserbó előre elkészítésével sok időt megspórolunk karácsonykor! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix