Tényleg sonka a pulykamellsonka? Az élelmiszermérnök válaszol

Sonka vagy nem sonka? Ez itt a kérdés. A pulykamellsonkát rengetegen szeretik, csakhogy azt már kevesebben tudják, hogy valójában semmi köze a hagyományos értelemben vett sonkához. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök kérdésünkre elmondta, miből és hogyan készül a pulykamellsonka, illetve mire érdemes figyelnünk vásárlás során.

Hogy mi számít sonkának, és mi nem, azt a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A klasszikus sonka jellemzően sertés- vagy marhacombból, lapockából sózással vagy pácolással, illetve füstöléssel, szárítással készülő termék. “Ám a sonkáknak több változata is megengedett, amik közül az egyik a formában vagy bélben hőkezelt sonkák csoportja” – magyarázza Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök. Ebbe a csoportba soroljuk a pulykamellsonkát, melynek paramétereit szintén a Magyar Élelmiszerkönyv írja elő.

Mitől pulykamellsonka a pulykamellsonka?

Az élelmiszermérnök kérdésünkre elmondta, hogy a szabályozás szerint a pulykamellsonka hústartalma nem lehet kevesebb 68 százaléknál. A számos paraméter mellett az is kikötés, hogy annak víztartalma nem haladhatja meg a 77 százalékot. “Ez nem pusztán a hozzáadott vizet jelenti, hanem például a hús víztartalma is beleszámít” – mondja Traszkovics Zsolt. Szintén előírás, hogy az élelmiszer sótartalma nem lehet több 2,5 százaléknál.

Hentesuzlet
Hogy mi számít sonkának, és mi nem, azt a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha vetünk egy pillantást a pulykamellsonka összetevőire, akkor a szakértő szerint biztosan látunk majd vizet, sót, illetve nagy valószínűséggel fűszereket, sőt néhány adalékanyagot is – még a szakmai szempontból minőségibbnek számító termékekben is. Ám ha szója, burgonya vagy kukoricakeményítőt olvasunk az alkotóelemek között, akkor – ugyancsak szakmai szempontból nézve – az a termék már nem tekinthető magas minőségűnek.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Mivel egy húskészítményről beszélünk, így maga a hústartalom is nagyban megszabja a szakmai szempontból vett minőséget. “A 68 százalék a minimum, de ennél jóval magasabb is lehet a hústartalom, akár 94-95 százalék is” – mondja a szakértő. Hozzáteszi: a magasabb hústartalom értelemszerűen összefügg a pulykamellsonka árával, hiszen a hús adja a termék költségeinek jelentős részét.

Amennyiben tudatosan szeretnénk vásárolni, a termék ára mellett az összetevők felsorolására is figyeljünk. Bizonyos esetekben ugyanis egy gyengébb minőségű, de „márkásabb” pulykamellsonka többe kerülhet, mint egy magasabb hústartalommal rendelkező. Traszkovics Zsolt végezetül annyit fűzött az elmondottakhoz, hogy mint az élelmiszereknél általában, úgy a pulykamellsonka esetén szintén az egyéni ízlés a mérvadó, ami alapján könnyen lehet, hogy időnként mégis az olcsóbb, kevesebb hústartalmú készítmények nyerik el a tetszésünket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk