Barion Pixel „Fúj, anya, mi ez?” – Így szerettessük meg finnyás gyermekünkkel a halféléket (x) – Coloré

„Fúj, anya, mi ez?” – Így szerettessük meg finnyás gyermekünkkel a halféléket (x)

2022. 09. 16.

Az anyaság sokszor kihívás elé állít minket, s ha a gyermek etetéséről van szó, legtöbbször csak saját kreativitásunkban bízhatunk. A hal általában nem a kicsik kedvence, de mivel a halfélék igen értékes tápanyagforrásnak számítanak, kár lenne ezeket kihagynunk a családi menüből. Ehhez érdemes különféle trükkökhöz és alternatív megoldásokhoz folyamodnunk – segítségünkre lehetnek például a Hamé új halpástétomai, amelyeknek krémes állaga és semleges illata a gourmet-csemetéket is leveszi a lábukról.

„Olyan fura szaga van!”; „Elég undin néz ki…”;„Ezt biztos’ nem eszem meg!” – anyaként gyakran hallunk hasonló, őszinte gyermeki megnyilvánulásokat. Míg az amerikai filmekben leggyakrabban a kelbimbó vagy brokkoli láttán fintorognak a kicsik, hazánkban általában a halfélék számítanak igazi mumusoknak – persze csak az asztalnál.

Nem tapasztalni csemetéinknél semmiféle ellenállást, ha például a Némó nyomában című mesét vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász kalandjait nézik (sőt, ezekben kifejezetten cukinak számítanak a kis uszonyosok), sem akkor, amikor a nagypapával horgászni mennek, mégis, a halak illatát és ízét valamiért nehezen képesek befogadni. Legalábbis a kutatások szerint.

Anya és lánya halat süt
Anya és lánya halat süt / Kép forrása: Shutterstock

Mennyi az annyi?

Az etetőszéktől kicsit távolabb lépve további érdekesség, hogy évek óta a csapból is az folyik, mennyi előnnyel jár a halfogyasztás (a halak húsa jó minőségű fehérjéket tartalmaz, a mélytengeri halak pedig omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi sejthártya felépítésében) mégis, a Magyar Dietetikusok Országok Szövetségének felmérése szerint a kutatásban résztvevők 34 százaléka mindössze havonta egyszer-kétszer fogyaszt ilyesmit, 9 százalékuk pedig még ritkábban jut halhoz.

A kutatásból kiderül: a válaszadók több mint fele ötéves kora előtt evett először halat, jellemzően ők azok, akik később is szívesen fogyasztanak halételeket.

A statisztikákból tehát arra következtethetünk, hogy ahhoz, hogy a gyermekeink megszeressék a tavak és tengerek lakóit „mindössze” annyira van szükség, hogy korán megismerkedjenek a sajátos ízvilággal. Természetesen itt sem hanyagolható el a szülői minta szerepe: minél többször (azaz nemcsak a karácsonyi halászlevek alkalmával) látja a gyermek az asztalon a halat, annál inkább hozzászokik, s annál kevésbé fanyalog.

Ember legyen a talpán, aki minden egyes étkezéskor a Baby Shark című klasszikus nótával igyekszik kívánatossá tenni a gyermek számára az aktuális halételt, ezért számukra mindenképp jó hír lehet, hogy a Hamé halas pástétomai több szempontból is ideálisak lehetnek a gourmet-csöppségek számára.

Lazacpástétomos szendvics
Lazacpástétomos szendvics / Kép forrása: Shutterstock

Hamé halas pástétomok és a kreatív szülők

Az újfajta Hamé halpástétomok meglepően krémes állaga a legellenállóbb lurkók számára is kívánatos lehet, kiváltképp, ha némi szülői kreativitással kombináljuk. Kezdetben érdemes többféle ízű halkészítményt – például a tonhalas, tonhalas zöldségpástétomot vagy afrikai harcsás pástétomot kipróbálni –, hogy ráérezzünk saját és családunk preferenciáira. Kísérletezzünk bátran: párosítsukőket különböző zöldségekkel, salátákkal vagy szendvicsfélékkel, hogy felfedezzük a pástétomban rejlő lehetőségeket.

Tojásos halpástétom

A kicsikből leginkább a halas ízvilág vált ki ellenérzéseket, ezért érdemes a halpástétomot olyan karakteres élelmiszerekkel kombinálni, amelyek elfedik a halas jelleget. A tojásos halpástétomhoz egy doboz Hamé tonhalas halpástétomra, 2db tojásra, egy evőkanál margarinra, sóra, borsra, citromlére és némi mustárra van csak szükségünk.

Keverjük össze a pástétomot és a tojásokat, majd adjuk hozzá a margarint, amellyel habosra verjük a masszát. Ízlés szerint keverjünk bele sót, borsot, citromlevet és némi mustárt, majd hagyjuk néhány órát állni a hűtőben, s voilá’, kész a tökéletes tízórai alapanyag.

Tradicionális halpástétom
Tradicionális halpástétom / Kép forrása: Shutterstock

Pástétom tartlet

Kicsit nehezebb dió, mégis érdemes kipróbálni a pástétom tartletet is.

A tartlet tésztájához nagyjából 25 dkg lisztre, 15 dkg vajra, 1 tojásra, két csipet sóra és 3 evőkanál tejre és 6 evőkanál vízre van szükségünk.

Gyúrjuk össze a lisztet, a vajat és a sót egy tálba, s addig keverjük, amíg morzsás állagot kapunk. Ezt követően adjuk hozzá a tojást, vizet és tejet, s addig keverjük, amíg a tészta elválik a tál falától. Az elkészült tésztát hagyjuk a hűtőben pihenni minimum 3 órát, majd onnan kivéve helyezzük bele a kinyújtott tésztadarabkákat a tartlet-formákba, majd süssük őket 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig.

A krém elkészítésekor egy doboz Hamé tonhalas halpástétomhoz adjunk hozzá 3 tojást, 10dkg vajat, 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál citromlevet, némi pirospaprikát, 1 evőkanál petrezselymet, sót és borsot, majd helyezzük a masszát a forró tartletekbe. Mennyei csemege!

Pástétom tartlet
Pástétom tartlet / Kép forrása: Shutterstock

Ha a fentiekhez hasonló, egyszerű ételekkel sikereket értünk el, használjuk fel őket tészták vagy levesek összetevőjeként is! Ha magunkat és családtagjainkat is hozzászoktattuk az újfajta ízekhez, építsük be azt a heti menübe: a megfelelő tápanyagelosztás miatt készítsünk ilyen ételeket akár hetente többször is, s meglátjuk, hamarosan nemcsak saját, hanem családunk szervezete is meghálálja majd.

Borítókép forrása: Shutterstock

Források: ITT, ITT és ITT