Barion Pixel A grapefruit 5 csodálatos hatása – Ezért érdemes fogyasztani – Coloré

A grapefruit 5 csodálatos hatása – Ezért érdemes fogyasztani

2022. 10. 09.

A grapefruit olyan trópusi citrusféle, mely egyszerre édes, de fanyar ízéről ismert. Gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és rostokban, az egyik legegészségesebb gyümölcsnek titulálják.

A grapefruit keserédes zamata egész évben rendelkezésünkre áll, hiszen a déli országokból importáljuk a termését. A citrusféle leve, húsa és magolaja is híres egészségmegőrző és helyreállító hatásáról. Van, aki kúraszerűen alkalmazza a cseppeket, más csak, ha problémája van, de vannak, akik a gyümölcshúst fogyasztják télvíz idején. De lássuk, miért is érdemes fogyasztani:

grapefruit
Forrás: Pexels

Fogyaszt

Érdemes egész évben fogyasztani, és nem kell aggódni a gyümölcscukor miatt sem, hiszen a grapefruit az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs. A grapefruit étkezés előtti fogyasztása segíthet a fogyásban. Rost- és víztartalma elősegítheti a teltségérzetet és csökkentheti a kalóriabevitelt. De amellett, hogy passzolhat a diétába, fogyókúrába, tovább számos előnye van.

A grapefruit jótékony hatással bír az immunrendszerre

Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében játszott szerepükről ismertek. Magas a C-, A- és B-vitamin tartalma, flavonoidokban, béta-karotinban, likopinban gazdag, valamint tartalmaz cinket, rezet és vasat.

A grapefruit segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát

A grapefruit segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy tanulmányban azoknál az alanyoknál, akik étkezés előtt egy fél friss grapefruitot fogyasztottak, mind az inzulinszint, mind az inzulinrezisztencia jelentősen csökkent, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik nem ettek grapefruitot.

grapefruit
Forrás: Unsplash

Gazdag antioxidáns forrás

A grapefruit olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy segítik a szív védelmét a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozását, vagyis az egész keringési rendszerre jó hatással lehetnek.

Gyulladáscsökkentő

A gyümölcs magas antioxidáns tartalma megelőzi és gátolja a gyulladásokat, segít legyőzni a fertőzéseket, erősíti a szervezetet a lábadozásnál. Azt se felejtsük el, hogy például náthánál, influenzánál nemcsak vitaminnal lát el, hanem hidratálja is a szervezetet.

Forrás: healthline.com

Borítókép forrása: Pexels