Barion Pixel Divat, vagy tényleg hatásos? A gluténmentes diéta előnyei és alapjai – Coloré

Divat, vagy tényleg hatásos? A gluténmentes diéta előnyei és alapjai

2022. 11. 10.

Manapság nemcsak azok száműzik az étrendjükből a glutén tartalmú ételeket, akik érzékenyek rá, hanem azok is, akik fogyni vágynak, vagy csak egészségesebbnek gondolják az életüket nélküle.

Ha orvosilag cöliákiát diagnosztizáltak valakinél, akkor az azt jelenti, hogy az immunrendszer rosszul reagál a gluténre, és ezáltal károsítja a bélrendszert, ráadásul kellemetlen emésztési panaszokat eredményez. Ahhoz, hogy jobban legyen, el kell távolítania a glutént az étrendből, amely a cöliákia egyetlen kezelési módja. A glutén a búzában, árpában, rozsban és más gabonafélékben található fehérje, így számos pékáruban, tésztában, nassolni- és ropogtatnivalóban előfordul.

Gluténmentes
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A gluténmentes diéta során bármilyen természetesen gluténmentes ételt fogyaszthat, mint például halak, húsok, tojás, rizs, zöldségek és gyümölcsök, rizs, burgonya, lencse. Ehetünk olyan feldolgozott élelmiszereket is, amelyek nem tartalmaznak glutént, például készételeket és leveseket. Mindig el kell olvasni a címkét, illetve jellegzetes logó jelöli már számos terméken a glutént, illetve gluténmentességet.

A gluténérzékenyek általában ehetnek zabot is, de vannak közöttük olyanok, akik erre is reagálnak, a gabonában lévő avenin fehérje miatt. Ugyanakkor válthat ki érzékenységet elviekben gluténmentes dolog is, például a glükózszirup, mivel eredendően glutént tartalmazó gabonából készül, de ilyen az italok közül a sör vagy a viszki is.

Vannak, akik a glutén elhagyását követő néhány napon belül már jelentősen jobban érzik magukat, tüneteik fokozatos javulását tapasztalhatják. Hat hónaptól akár öt évig is eltarthat (bizonyos esetekben tovább), amíg a gluténfogyasztás által okozott bélkárosodás teljesen meggyógyul.

glutén
Forrás: Pexels

A gluténmentes diétát nemcsak gluténérzékenyek vezethetik be, vannak, akik fogyás céljából próbálkoznak vele. A glutén-diétát tartók közül sokan beszámolnak egyéb előnyökről, függetlenül attól, hogy érzékenyek-e a gabonafehérjére.

Ilyen előnyök a:

  • könnyebb emésztés, puffadás megszűnése
  • több energia, megszűnik a fáradékonyság
  • plusz kilók csökkenése, egészséges testsúly megőrzése
  • enyhülhetnek az ízületi fájdalmak
  • javulhat a csontok egészsége

A fent említett pozitív hatások azért is működnek sokaknál, mert bár emésztési gondokat nem, vagy csak alig okoz nekik a glutén, valójában mégis érzékenyek rá. Ugyanakkor mielőtt bármilyen mentes diétába belevágnánk, érdemes dietetikus szakember tanácsát kérni, mert ezeknek a diétáknak hátulütőik is lehetnek.

Manapság számos gluténmentes alapanyag kapható a bioboltokban, drogériákban, már könnyűszerrel készíthetünk finomságokat, édes és sós süteményeket is gluténmentes lisztből.

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix