Nemcsak az egészségünkre, hanem megítélésünkre is kihat az egészséges mosoly – Így vigyázzunk a fogaink épségére (x)

2022. 12. 05.

A szájhigiénia nemcsak egészségünket, hanem önértékelésünket, s társadalmi megítélésünket is befolyásolja, így nem mindegy, mivel és milyen gyakorisággal tisztítjuk a fogainkat. A Philips Sonicare teljes körű szájápolási megoldásai szavatolják fogaink és ínyünk egészségét, hogy egészséges mosollyal vághassunk neki a hétköznapok vagy éppen az ünnepek kihívásainak.

Noha azt gondolhatnánk, hogy a 21. században mindenkinek teljesen magától értetődő a rendszeres, napi fogtisztítás és egyéb szájhigiéniai feladatok gyakorlata, nem is állhatnánk távolabb a valóságtól. A Semmelweis Egyetem  2016-os kutatása szerint a magyar felnőtt lakosság általános fogászati és szájhigiéniás ismeretei meglehetősen hiányosak, a 14-50 év közöttieknek például alig fele mos rendszeresen és optimális ideig fogat. Különösen a 18-22 éves fiatalok, a férfiak és az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők szájhigiéniai ismeretei a hiányosak, a fogmosás gyakorlata az ő körükben hibádzik a leginkább.

Világos tehát, hogy szájhigiénia tekintetében van „némi” elmaradásunk. Ennek tudatában elmondhatjuk, hogy nem árt néha visszatérni az alapokhoz, hogy megértsük, miért is sulykolta belénk édesanyánk anno: minimum reggeli és vacsora után, napi kétszer mossunk fogat!

Philips

Miért fontos a szájhigiénia?

Persze, ahogy más esetben, úgy itt is elmondható: édesanyánk a legjobbat akarta nekünk ezzel a felkiáltással, bár lehetséges, hogy ő maga sem volt száz százalékban tisztában azzal, miért is űz el minket a mosdóba a főétkezések után.

A szájhigiénia lényegében egy preventív, azaz megelőző cselekvés, mivel a fogak és az íny ápolásával még azelőtt útját állhatjuk a(z olyan) szájüregi problémáknak – mint például a fogszuvasodás, ínygyulladás vagy kellemetlen lehelet –, hogy azok egyáltalán elkezdődnének.

Nem elhanyagolható tény sem, hogy a dentálhigiénia összefügg a szervezetünk egészségével: egy szájban kialakuló fertőzés gyorsan szétterjedhet a testben: a megtelepedő baktériumok a véráram útján könnyedén eljuthatnak olyan területekre, ahol semmi keresnivalójuk, ugyanakkor súlyos következményeket vonhatnak maguk után. Sokan nem is sejtik, hogy a fogápolás elhanyagolása kardiovaszkuláris megbetegedéseket, stroke-ot, szívbelhártya-gyulladást, tüdőgyulladást és akár terhességi komplikációkat – például korai szülést vagy alacsony születési súlyt – is eredményezhet!

A felsorolt, igen súlyos kórképek mellett persze nem elhanyagolható, hogy a fogmosás által képesek vagyunk megelőzni a foghullást: a kellemetlen probléma legfőbb okozója a visszafordíthatatlan fogínybetegség (periodontitis), amelyért (általában) az elhanyagolt szájhigiénia a felelős. A foghullás elkerülésének persze nemcsak egészségügyi, hanem pszichológiai oka is van: a szép mosoly növeli önbizalmunkat, emellett – a protokollszakértők szerint – meghatározza, hogyan viszonyulnak hozzánk mások, különösen az első találkozás alkalmával.

Philips

Szájhigiénia gyorstalpaló a Philips Sonicare fogkefékkel

A fentiek fényében tehát elmondhatjuk, hogy a szájhigiénia mindennapjaink alaptevékenysége kellene, hogy legyen, ám nem mindegy, hogyan, s milyen gyakorisággal végezzük azt.

Nemcsak a szülői intelmek, hanem a szakértők szerint is naponta két alkalommal illene fogat mosnunk, amelyhez – lehetőség szerint –fluorid tartalmú fogkrémet és puha sörtéjű fogkefét ajánlatos használni. (A közepes vagy kemény sörték ugyanis károsíthatják az ínyt és a fogzománcot.)

A hagyományos fogkefék mellett viszont ma már olyan elektromos eszközök közül is válogathatunk, amelyek hatékonyabbnak bizonyulnak a szennyeződések eltávolításában. A Philips Sonicare termékcsalád teljeskörű szájápolási megoldást biztosít: a leghatékonyabb és legkíméletesebb tisztítás érdekében klinikailag tesztelt Philips Sonicare fogkefék a szónikus technológián alapulva lenyűgözően hatékonyan, mégis gyengéden távolítanak el akár húszszor több szennyeződést egy hagyományos fogkefével szemben, ezáltal egészségesebb fogakat és ínyeket biztosítanak akár két hét alatt. *

Kivételes gondoskodásban lehet része a fogainknak, amennyiben a Philips Sonicare 9900 Prestige elektromos fogkefét választjuk, amely a speciális érzékelése révén magasabb szintre emeli a fogmosás élményét. A különleges eszköz SenseIQ technológiával rendelkezik, amely által képes érzékelni a nyomást, mozgást és a lefedettséget is a gyakorlat közben, másodpercenként akár 100 alkalommal.

Természetesen nem mindegy a fogmosás módja sem: a gyakorlat során érdemes a fogkefét 45 fokos szögben az íny és a fogak fölé helyezni, hogy ilyen módon „söpörjük le” a lepedéket és a baktériumokat a vonalukról, mindeközben győződjünk meg arról, hogy fogaink minden oldalát – beleértve a hátsó és elülső oldalt – megmostuk. A fogmosás tökéletes kivitelezéséhez segítségünkre lehet a Sonicare 9900 Prestige fogkefékhez csatlakoztatható, mesterséges intelligencia által működtetett Philips Sonicare alkalmazás is, amelynek használatával valós idejű tanácsokat kaphatunk a nyomás és a mozdulatok minőségével, az időtartammal és a gyakorisággal kapcsolatban.

Csak a fogmosással nem tisztíthatók ki a fogközök megfelelően, ezért naponta egyszer érdemes fogselymet (is) használni. A fogselyemmel kapcsolatban azonban egyetérthetünk abban, hogy ezt a műveletet nem könnyű szigorú rendszerességgel végezni. A PowerFlosser gyors módot biztosít a fogközök tisztítására az egyedülálló X-alakú QuadStream hegynek és a Pulse Wave technológiának köszönhetően, így nem kell bajlódni a fogselyemmel. A Pulse Wave technológia fogról fogra vezeti a felhasználót: 2 fogtisztító üzemmód és 3 intenzitás szint közül a mélytisztítás üzemmódban (Deep Clean) gyengéd vízsugár impulzus vezeti a felhasználót fogról fogra, így minden alkalommal megfelelően végezheti a tisztítást.  

Egyedülálló QuadStream technológiájával akár hatvan másodperc alatt eltávolítja a lepedék 99 százalékát, mivel nagyobb területet fed le és kevesebb technikát igényel, mint az egysugaras fúvóka.

Philips

A fogakon és az ínyen kívül érdemes odafigyelni a nyelvünk megtisztítására is, hiszen a lepedék ezen a felületen is ugyanúgy megtelepedhet: a fogmosás során „sikáljuk meg” nyelvünket teljes széltében és hosszában! A TongueCare+ nyelvtisztító fej például fogkefefejként illeszkedik a fogkefére, és kialakításának köszönhetően eltávolíthatja a kellemetlen szájszagot okozó – nyelven megtelepedett – baktériumokat, ezáltal biztosítva az üde leheletet.

Ugyan a fent idézett kutatás szerint leginkább a felnőttek körében észlelhetők problémák a szájhigiéniával kapcsolatban, nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyermekkori fogmosás fontosságát. Tény viszont, hogy a gyakorlat nem igazán örvend nagy népszerűségnek a kicsik körében, ezért kreatív megoldásokra van szükség ahhoz, hogy megszerettessük velük a szájápolást.

A Philips Sonicare For Kids fogkefét gyermekek számára fejlesztették ki: a hozzá csatlakoztatható applikáció interaktív szórakozást biztosít számukra: akárcsak anno a Tamagotchi játékban, úgy itt is egy virtuális lényről kell gondoskodniuk, s minél ügyesebben mosnak fogat, annál boldogabb lesz Sparkly nevű barátjuk. Mindeközben persze az eszköz is végzi a dolgát: a fogkefe gyengéden tisztít, így a fogmosás várva várt tevékenységgé válik a gyermekek számára.

Ugyan a szájhigiénia a hétköznapok során is prioritás kellene, hogy legyen, különösen nagy szerep jut neki az ünnepek, így például a karácsony alkalmával, hogy egészséges mosollyal várhassuk a vendégeket odahaza. A Philips Sonicare bárki számára tökéletes ajándék lehet az ünnepi időszakban, hiszen hasznos és egészséges a használata. 
*A hagyományos fogkeféhez képest, Philips A3 All-in-One fogkefefejjel.