Manapság divat a fairtrade – De mit jelent ez a szépségápolásban? (x)

2022. 12. 05.

Hallottad már a fairtrade kifejezést, de nem tudod mit jelent pontosan? Egyre több márka figyel a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra – ez ma már trendnek mondható, de akad olyan kozmetikumokat gyártó cég, amely már az előtt fontosnak tartotta ezeket az elveket, mielőtt ez szélesebb körben „menő” lett volna. A Vagheggi több mint 45 éve elkötelezte magát a bolygónk megóvása mellett.

Egyre többször halljuk, hogy egyes kozmetikai márkák szem előtt tartják a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet, s egyre elterjedtebb a „fairtrade” kifejezés is. De mit is jelent ez pontosan?

A fairtrade rendszer célja, hogy egy termék az előállítása és a szállítása során megfeleljen bizonyos feltételeknek. A termelők és a munkavállalók számára a fairtrade a munkavállalói jogok tiszteletben tartását, biztonságosabb munkakörülményeket és méltányosabb fizetést jelent; a vásárlók számára pedig kiváló minőségű, etikusan előállított termékeket.

Egy fairtrade márka tehát arra törekszik, hogy a termékeivel ne csak a cég járjon jól, hanem a vásárlók, az együttműködő partnerek, a gazdálkodók és az alkalmazottak is, ugyanakkor a környezetet se károsítsák.

A fogalom tág: benne foglaltatik sok minden, az éghajlatvédelem érdekében hozott intézkedésektől, a nemek egyenjogúságán át, a dolgozók érdekeit figyelembe vevő keretrendszerekig.

Tehát, ha fairtrade termékeket választasz, mindennap segítesz egy kicsit a világon, és teszel a felmelegedés, a kizsákmányolás, valamint az egyenlőtlenségek ellen.

Vagheggi

Mi mindentől lehet fairtrade egy márka?

Ahogy már említettük, ez egy gyűjtőfogalom, amibe rengeteg minden belefér: például, ha egy cég törekszik arra, hogy hátrányos helyzetű termelőktől szerezze be az alapanyagokat – ezek lehetnek független kistermelők vagy szegényebb rétegek szövetkezetei, így a kereskedelem révén a cégek hozzájárulhatnak a szegénység mérsékléséhez.

Fairtrade-nek számít az is, ha egy márka elkötelezett az átláthatóság és a kiszámíthatóság mellett; ha odafigyel a méltányos díjazásra, a nők és férfiak egyenlő bérére; ha betartja az ENSZ gyermekjogi egyezményét, valamint a gyermekek foglalkoztatására vonatkozó nemzeti, helyi jogszabályokat; ha nem alkalmaz megkülönböztetést faj, kaszt, nemzeti származás, vallás, fogyatékosság, nem, szexuális irányultság, szakszervezeti tagság, politikai hovatartozás, életkor vagy bármi más alapján.

De ide tartozik még a biztonságos és egészséges munkakörnyezet biztosítása a munkavállalók számára. A méltányos kereskedelmet folytató szervezetek maximalizálják a fenntartható forrásokból származó nyersanyagok felhasználását, és lehetőség szerint helyben vásárolnak. Olyan termelési technikákat alkalmaznak, amik energiatakarékosak, minimalizálják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mit jelent mindez a Vaghegginél?

A Vagheggi egy nagy hagyományokkal rendelkező olasz szépségápolási márka, amely elkötelezte magát a fairtrade szemlélet mellett. A legfontosabb alapelveik között van az átláthatóság, a környezetvédelem és az egyenlőség.

Többek között állatkísérletmentesen fejlesztik a termékeiket, természetes és zöld kozmetikumokat állítanak elő.

Figyelnek a könnyű, fenntartható, műanyagmentes csomagolásra, mivel a környezetvédelem manapság már minden második embernél szempont a kozmetikumok vásárlása során. A Vagheggi komoly erőforrásokat fektet be a felesleg megszüntetésébe, az újrahasznosításba, az újrafelhasználható csomagolásba, valamint a fenntartható nyersanyagokba és tisztességes kereskedelembe.

Vagheggi

Fontos számukra, hogy az összetevőket olyan helyekről szerezzék be, ahol átláthatóak a munkafolyamatok, és figyelnek arra, hogy ne szennyeződjenek az alapanyagok. Ez a szigorú kiválasztási folyamat egy-egy termék esetében akár három hónapon át is eltarthat. Emellett kiemelkedő figyelmet fordít a női közösségek támogatására. Legújabb, Rehydra termékcsaládjának fő hatóanyagát, a cuatetecot (mexikói árnika) az Associazione Mujeres y Ambiente (Nők a természetért) szervezet keretein belül gyűjtik be. Az egyesület fő célja a természeti javak megvédése a biodiverzitás és a környezeti sokszínűség megőrzésével, a hagyományok tisztelete és a helyi életszínvonal növelése.

BIO+ termékcsaládunk csomagolása „I’m Green”-tanúsítvánnyal rendelkezik, a tubusok bioműanyagból, Brazíliában begyűjtött barna cukor fermentálásával készülnek. A fényvédőik gyártása során olyan növényi alapú összetevőket és formulákat alkalmaznak, amik nem károsítják a környezetet.

A fitokozmetikai márka több mint 45 éve elkötelezett az etikus, fenntartható alapanyagok és kozmetikumok mellett. A termékeik természetes, organikus, vegán és környezetbarát készítmények, amiket a környezet, az állatok és az emberek tiszteletben tartásával állítanak elő.

Vagheggi üzlet/bemutatóterem:

1134 Budapest, Dózsa György út 144-148.

www.vagheggi.hu