Malassezia folliculitis: amikor gomba áll a kezelhetetlen pattanás mögött

A malassezia folliculitis majdnem ugyanolyan tüneteket okoz, mint a sima pattanások, így igen kevesen ismerik fel a problémát. Ezekre kell figyelni.

Az ember azt hinné, hogy nincs különbség pattanás és pattanás között, hiszen általában hormonális változások, valamint a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő kozmetikai termékek használata miatt jelennek meg, ráadásul kezelni is ugyanúgy kell őket. A malassezia folliculitis háttérben azonban teljesen más áll.

Mi az a malassezia folliculitis?

A pattanások kialakulását az esetek többségében az eltömődött pórusok okozzák; ahogy az imént említettük a pórusok eltömődését kiválthatják hormonális változások, valamint a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő kozmetikai termékek használata. A szőrtüsző kimeneti nyílása eltömődik, a fokozott faggyútermelés következtében pedig gyulladást, gennyesedést tapasztalhatunk. Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza, de sok felnőtt is küzd vele. A malassezia folliculitis ezzel szemben egy gomba, ami – akárcsak a többi mikroba – a természetes mikrobiom része, és alapjáraton nem okoz bőrproblémákat. Bizonyos esetekben azonban elszaporodhat.

Malassezia Folliculitis
A malassezia folliculitis elszaporodásának legfőbb oka a gyakori izzadás (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mi okozhatja?

A malassezia folliculitis a bőr külső rétegében is megtalálható lipidekkel és zsírsavakkal táplálkozik. Elszaporodásának okai a következők lehetnek: meleg, párás éghajlat; fokozott zsírmirigy-termelés; gyakori izzadás, akár az éghajlat, a testmozgás vagy egészségügyi okok miatt; edzés után nem cseréljük le a ruhánkat; bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok; szűk ruházat viselése (különösen melegebb hőmérsékleten); bizonyos immunszuppresszív állapotok vagy gyógyszerek. Az életkor és a nem szintén szerepet játszhat a kockázati tényezőkben, ez a leggyakrabban serdülőknél és fiatal férfiaknál fordul elő, de nőknél sem kizárt.

Mik a tünetei és honnan ismerhető fel?

A malassezia folliculitis leggyakrabban a zsírosabb területeken alakul ki, mint például az áll, a homlok, a nyak, a mellkas és a hát. A gomba okozta pattanás sok szemponból tipikus aknénak tűnik, ezért elég nehéz felismerni: apró, bőrszínű vagy piros puklik formájában jelentkezik, durván viszket, fénylik, esetleg hámlik, és más típusú pattanások is megjelennek körülötte.

Kezelése

Mivel ezeket a pattanásokat nem a fokozott faggyútermelés okozza, ezért nem is kezelhetőek a hagyományos módszerekkel: mindenekelőtt a gomba túlszaporodását kell megfékezni. Enyhébb esetben hatásosak lehetnek a külsőleg alkalmazható gombaölő krémek és oldatok, de gyakoribb, hogy a probléma bőrgyógyász segítségét igényli, aki gyógyszeres kezelést javasol. A malassezia folliculitis sajnos kiújulhat – különösen kamaszoknál -, ezért nagyon fontos, hogy ilyen esetben azonnal tegyük meg a szükséges kezelési lépéseket.

Malassezia Folliculitis A Bőrön
A malassezia folliculitis sajnos kiújulhat – különösen kamaszoknál -, ezért nagyon fontos, hogy ilyen esetben azonnal tegyük meg a szükséges kezelési lépéseket (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Megelőzhető a kialakulása?

Mivel a malassezia mindannyiunk szervezetében megtalálható, fontos mikrobiom, ezért elpusztítása helyett egy olyan rutin kialakítására kell törekednünk, ami megakadályozza a gomba elszaporodását. Ilyen például, hogy kerüljük a szűk ruhák viselését; mindig zuhanyozzunk és öltsünk tiszta ruhát edzés vagy bármilyen izzasztó tevékenység után; hetente néhányszor használjunk gombaellenes sampont a pattanások megelőzésére vagy kezelésére (erre többféle összetevőt is bevethetünk, például a ketoconazolet, ami segít megakadályozni a gomba további terjedését és a már meglévő elpusztítását); valamint érdemes megfontolni a pattanások elleni hámlasztó készítmények alkalmazását is, mivel az élesztőgomba fokozza a bőr zsírosodását.

Borítókép forrása: shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legmakacsabb csillagjegy, akikre senki sem tud hatni