A kalciumhiány jelei a bőrön: még a csontritkulás előtt kialakulhatnak

A kalcium a szervezet egyik kulcsfontosságú anyaga, sokan mégis megfeledkeznek arról, hogy a kalciumhiány nem játék. Jelei különböző bőrbetegségek formájában a testünkön is megmutatkozhatnak.

Egy egészséges felnőtt ember napi kalciumigénye 1000 mg, azaz egy teljes gramm a nemzetközi és a hazai ajánlások szerint. Kismamáknál és időseknél ez az arány akár 1300 mg is lehet, erről szakorvos dönt. Sajnos a statisztikák alapján egy ember naponta átlagosan maximum 700 mg kalciumot fogyaszt, vagyis körülbelül egyharmadával kevesebbet a szükségesnél. Bár szerencsés esetben a mikrotápanyagok – így például a kalcium – hiányának sincsenek erős, jellegzetes tünetei, ám ha jobban szemügyre vesszük bőrünket, megtalálhatjuk a kalciumhiány jeleit.

A kalciumhiány jelei a bőrön

A kalciumhiány gyakran mindenféle előjel nélkül alakul ki a bőrön: az úgynevezett calcinosis (kalcinózis) során a szervezet különböző szöveteibe kalciumsók rakódnak le. A lerakódott kalciumsók kitapintható csomókat alkothatnak, helyi gyulladást és fájdalmat okozhatnak. A sárgás-fehéres színű csomók többféle méretben és formában jelentkezhetnek, és gyakran klaszterekben jelennek meg. Jellemzően a könyökökön, az ujjakon vagy a lábszáron találhatók, de bárhol megjelenhetnek a testen. Ha átszúrják, az ilyen típusú csomókból fehér, krétás, pasztaszerű anyag szivárog. Érzékenységet, sőt fájdalmat is okozhatnak az érintett területen, az ízületek közelében fellépő dudorok pedig ízületi merevséget okozhatnak.

Kalciumhiány A Bőrön
A sárgás-fehéres színű csomók a kalciumhiány jelei, többféle méretben és formában jelentkezhetnek, és gyakran klaszterekben jelennek meg (Fotó: Healthline)

Mi okozhat kalciumhiányt a bőrön?

Alapvetően négy különböző típusú kalciumlerakódás létezik: dystrophiás calcinosis cutis, iatrogén calcinosis cutis, metasztatikus calcinosis cutis és idiopátiás calcinosis cutis. A dystrophiás calcinosis kialakulhat sérült, gyulladt vagy elhalt szövetekben. A megjelenéséhez vezető állapotok többnyire a következők: bőrsérülés, bőrfertőzések, kötőszöveti betegségek, panniculitis, aknék, daganat. Az iatrogén kalcinózist általában bizonyos gyógyszereknek és orvosi eljárásoknak tulajdonítják, mint például a csecsemő sarkából történő ismételt vérvétel. A metasztatikus kalcinózis bármely olyan betegségből eredhet, amely túl magas foszfor- (hiperfoszfatémia) és kalciumszinttel (hiperkalcémia) társul, beleértve: a veseelégtelenséget, a, paraneoplasztikus hiperkalcémiát, a hyperparathyreosist, a tej-alkáli szindrómát, a kalcifilaxiát és a felhalmozódott D-vitamint. Míg az idiopátiás calcinosis többnyire nem egy konkrét oknak köszönhető. Minimális az esély a kialakulására, ha a szervezet foszfát- és kalciumszintje normális; nem érte korábban szövetkárosodás; az érintett nem szed olyan gyógyszereket, amelyek kalcinózist válthatnak ki; valamint a közelmúltban nem volt olyan orvosi beavatkozása, amely kalcinózist eredményezhetne.

Hogyan kezelhetőek a kalciumhiány bőrtünetei?

A szakorvos számos különböző kezelést kínálhat, és bizonyosan azt fogja javasolni, amelyik szerinte a legmegfelelőbb az érintett számára. A lehetséges kezelési eljárás közé tartoznak az intraléziós kortikoszteroidok, például triamcinolon-acetonid és triamcinolon-diacetát; a kalciumcsatorna-blokkolók, például amlodipin, diltiazem és verapamil; az alumínium-hidroxidot tartalmazó savkötők; a kolhicin, bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek; a warfarin, amelyet vérrögök kezelésére alkalmaznak; lézer- és fényterápia a kalciumlerakódások feloldására; iontoforézis, alacsony szintű elektromos áram alkalmazása a kalcium-lerakódások gyógyítására azáltal, hogy gyógyszert – például kortizont – juttatnak közvetlenül az érintett területekre; valamint súlyos esetben a műtét is opció lehet a kalcium lerakódások eltávolítására.

Alternatív kezelési lehetőségek

Van néhány természetes gyógymód, amellyel szintén kezelhetőek a bőrön lévő kalciumlerakódások, ám alkalmazásuk előtt mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

Masszázs: bár az orvosok nem feltétlenül javasolják, sokan azt állítják, hogy az érintett terület aloe vera géllel vagy olívaolajjal történő masszírozása idővel megszünteti a kalcium lerakódásokat.
Étrendváltás: a természetes gyógymódok hívei szerint érdemes mérsékelni a kalciumbevitelt, valamint kerülni a tejtermékeket, a mihamarabbi gyógyulás érdekében.
Almaecet: egyesek úgy vélik, hogy ha naponta elkeverünk (és megiszunk) egy evőkanál almaecetet 237 ml vízben, az segít lebontani a kalciumlerakódásokat.
A kőtörőfű nevű gyógynövény kivonata szintén hatékony lehet a bőrgyulladás kezelésére, illetve a gyógynövény lebonthatja a felhalmozódott kalciumot a szervezetben.

Kalciumhiány Jele A Bőrön
Ha a képen látható fehéres vagy sárgás dudorokat észlelünk bőrünkön, keressük fel orvosunkat, aki megállapíthatja, hogy ezek kalciumlerakódások-e avagy sem (Fotó: Healthline)

A kalciumhiány okai és tünetei

A szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban található, de az ásványi anyag egyebek mellett az izmok, az idegek és a hormonrendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. A kalciumhiány viszonylag gyakori, és számos tényező okozhatja. Előfordul, hogy a nem megfelelő kalciumbevitel vagy a D-vitamin-hiány miatt alakul ki, de mellékpajzsmirigy-rendellenességek vagy felszívódási zavarok, bélbetegségek is okozhatják. Megesik, hogy alacsony szintje esetén nem alakulnak ki tünetek, de a legtöbbször a hiánybetegségnek észrevehető jelei is vannak. Gyakran fáradtság, depresszió jelentkezik, az immunrendszer gyengül, alvásproblémák alakulnak ki, illetve a zsibbadások és az izomfájdalmak, izomgörcsök is jellemzőek ilyenkor legfőképpen a végtagokban.

Összefoglalva

Ha fehéres vagy sárgás dudorokat észlelünk bőrünkön, keressük fel orvosunkat, aki megállapíthatja, hogy ezek kalciumlerakódások-e avagy sem. A kezelőorvos egyúttal eldöntheti, hogy célzottan kell kezelni őket, vagy előbb meg kell találni a mögöttes okokat. Ami bizonyos, hogy mindenképp megbeszéli velünk a lehetőségeket, és olyan kezelést javasol, amely a legjobban megfelel az igényeinknek.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész