Fekete szőr az állon: ez az 5 egészségügyi probléma állhat a háttérben

A fekete szőr az állon többnyire a szervezet figyelmeztető jelzése arra, hogy valami nincs rendben (kivéve hetvenéves kor felett, amikor a jelenség teljesen természetes az orvosok szerint). A haj, pont, mint a bőrünk és a szemünk színe, szerves része annak, ami egyedivé tesz bennünket. Néhányunknak több szőre van, mint másoknak, beleértve az arcszőrzetet is. A genetika és a hormonok összetett kölcsönhatása határozza meg a szőrzet típusát, mennyiségét, sőt még azt is, hogy milyen ütemben nő.

Néhány véletlenszerű fekete szőr az állon és a nyakon gyakran összefügg mindazon hormonális változásokkal, amelyeken a testünk életünk során keresztülmegy. Néha azonban az állon vagy a nyakon megjelenő fekete szőr több, mint irritáló, és akár egy mögöttes egészségügyi rendellenesség jele is lehet.

Mitől nő fekete szőrszál az állon?

Három típusú szőrzet alakul ki életünk folyamán:

Magzati szőrzet – a magzati élet harmadik hónapjától kezdve fejlődik, az ötödik hónapban éri el fejlettsége tetőfokát, majd az utolsó magzati hónapban kihullik.
Pehelyszőrzet – születés után fejlődik ki, amelyet egyes helyeken később a terminális szőrzet vált fel. A tenyér, a talp, az ujjak tenyéri felszíne és a terminális szőrzettel borított helyek kivételével az egész testfelületen ez a típus található. A szőrszál 2 cm-nél rövidebb, kevés melanint tartalmaz.
Terminális szőrzet – már újszülött korban megvan a haj, a szemöldök és a szempilla. Egyéb területeken később jelenik meg, ezek a területek a következők: szeméremszőrzet, hónaljszőrzet, szakáll, bajusz, orrnyílás, fülnyílás szőrzete.

Fekete Szor Eltavolitasa Az Allon
Néhány véletlenszerű fekete szőr az állon és a nyakon gyakran összefügg mindazon hormonális változásokkal, amelyeken a testünk életünk során keresztülmegy (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az androgén (tesztoszteron), közismert nevén férfi nemi hormon, nagy szerepet játszik a szőrnövekedésben. A férfi és a női szervezet egyaránt termel tesztoszteront, csupán a nőknél kevesebb mennysigében. A tesztoszteron a pehelyszőrt terminális szőrré változtatja azáltal, hogy aktiválja a szőrtüszők receptorait. Ez teljesen normális, és mindenkivel előfordul, különösen a pubertáskorban. Nőknél a szőrnövekedést, beleértve az arcszőrzetet is, különböző hormonális fázisok befolyásolják. A kamaszkortól kezdve, a terhességen át egészen a menopauzáig, a hormonszint változásai befolyásolják a szőrnövekedést.

Mi a helyzet a random felbukkanó szőrszálakkal?

A legtöbb nő arcán pehelyszőrzet található, néhányuknak viszont erősebb az állszőrzete. Ennek oka lehet a genetika vagy az életkor. A menopauza miatt erősödhet az áll-, a nyak- vagy az arcszőrzet. A kutatások azt mutatják, hogy a különböző faji csoportok tesztoszteronszintje eltérő lehet, és ebből ered a különböző mértékű test- és arcszőrzet. A hajhagymák minden esetben egyediek, így a tesztoszteronra adott reakcióik is eltérőek lehetnek. A tüszőkből származó szőrnövekedés üteme ugyancsak változó. Ez néhány véletlenszerű, hosszú szőrszálat eredményezhet olyan váratlan helyeken, mint a nyak. A többségnél ezek a szőrszálak normálisak.

Amikor bajt jelez a fekete szőrszál az állon

A fokozott szőrnövekedés önmagában nem betegségnek, hanem tünetnek tekinthető, mivel egymástól nagyban eltérő kórállapotok képesek előidézni. A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja. Az erősebb, fekete szőrszálak megjelenése az állon elsősorban hormonális problémára utalhat. Nőknél ez általában akkor fordul elő, amikor felborul a szervezet hormonegyensúlya, és a férfi-, azaz androgén hormonok kerülnek túlsúlyba. Ráadásul ez jóval súlyosabb következményekkel is járhat a pihék kialakulásánál, többek közt a meddőség, az elhízás, a hajhullás és a foltos kopaszodás, hiszen, mint írtuk a szervezet működése felborul.

Fekete Szor Az Allon Hormonalis Problemak Miatt
A fekete szőr az állon önmagában nem betegségnek, hanem tünetnek tekinthető, mivel egymástól nagyban eltérő kórállapotok képesek előidézni (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Emellett a tünet egy még súlyosabb hormonális betegségre, a PCOS-re, azaz a policisztás ovárium szindrómára is figyelmeztethet, ami rengeteg nőt érint. Ezt is a férfi nemi hormonok megnövekedett mennyisége okozza, de jóval komplikáltabb és veszélyesebb, mint sokan gondolják. A petefészek mellett több szervet is érinthet, a szőrösödésen kívül pedig menstruációs- és anyagcserezavarokat, legrosszabb esetben meddőséget is okozhat. Ezért is fontos az alapos hormonvizsgálat, ha fekete szőrszálak jelentkeznek az állon. Minél hamarabb fényt kell deríteni a háttérben megbúvó okokra, hogy kezelni lehessen őket.

Két viszonylag ritka betegség is okozhatja a csúnya szőrszálakat. Az egyik a Cushing-szindróma, ami a mellékvesekéreg hormonjának túltermelése miatt alakul ki. A szőrösödés mellett elhízással, felpuffadt és pirosas árnyalatú arccal, valamint hajhullással és cukorbetegség kialakulásával is járhat. Fontos minél előbb felismerni és endokrinológus szakértő segítségét kérni, aki valószínűleg műtéti úton tudja orvosolni a problémát. A másik a kongenitális adrenális hiperplázia, amit többnyire már születés után felfedeznek, és ritka az olyan eset, hogy a beteg nem tud róla. Ha ez áll fenn, akkor egyértelműen ez felel a szőrszálak növekedéséért is. Mindezek mellett akár a fogamzásgátló mellékhatása is lehet a fekete szőr megjelenése az állon, de sok nő a terhesség alatt is tapasztalja ezt a tünetet, ami viszont általában a baba születése után elmúlik. Ami viszont lényeges, nem szabad elodázni a jelenséget, és mindenképp utána kell járni a mögöttes okának.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész