Az A-vitamin-hiány rejtett tünetei: a szem és a bőr állapota is árulkodó lehet

Az A-vitamin-hiány rejtett tüneteiről ritkán esik szó, mivel legtöbben úgy gondolják, hogy csak a farkasvakság tartozik ide. De ez nem így van.

Az egészség szempontjából nélkülözhetetlen A-vitamin javítja a látást, erősíti az immunrendszert, de az emésztésben és a reprodukciós folyamatokban is fontos szerepe van. Emellett antioxidáns tulajdonságú, ezáltal védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Az A-vitamin-hiány rejtett tünetei azonban bárkinél jelentkezhetnek.

Miben van A-vitamin és mennyi a napi szükséglet?

A lazac, a spenót és más leveles zöldségek, a tej, a sajt, a tojássárga, az organikus húsok, a marhamáj, a brokkoli, a sütőtök, a sárgarépa, a sárgadinnye, a mangó és a sárgabarack nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, illetve bizonyos reggeli gabonatermékek ugyancsak A-vitaminnal dúsítottak. A napi ajánlott beviteli mennyiség nőknél 700, férfiak 900 mikrogramm. Bár az A-vitamin-hiány elsősorban a fejlődő országok lakosságát érinti, mégis fontos, hogy megismerjük a tüneteit. Annál is inkább, mivel akiknek problémái vannak a zsírban oldódó vitaminok emésztésével, náluk fokozottan fennáll az A-vitamin-hiány kockázata.

Mi a helyzet az étrendkiegészítő formájában kapható vitaminnal?

Morgyn Clair dietetikus szerint normál esetben étkezés útján bevisszük a megfelelő A-vitamin-mennyiséget, és mivel egy túladagolható vitaminról beszélünk, így nem ajánlott még étrendkiegészítő formájában is fogyasztani. Azok, akik alultápláltak, hasnyálmirigy-, gyulladásos betegségben vagy kanyaróban szenvednek, nekik valószínűleg nagyobb mennyiségű A-vitamint kell szedniük, ám ezt csak orvos döntheti el.

A Vitamin Hiány Rejtett Tünete Az A Vitamin Túladagolása
A túl sok A-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő hányingert, hányást, homályos látást és szédülést okozhat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A túl sok A-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő hányingert, hányást, homályos látást és szédülést okozhat. Hosszú távon a megnövekedett A-vitamin-bevitel miatt bőrirritáció, ízületi és csontfájdalmak, születési rendellenességek, csontritkulás, májkárosodás, és sok más betegség jelentkezhet. Ha attól tartunk, hogy A-vitamin-hiányunk van, kérjünk vérvizsgálatot orvosunktól a retinol vagy a béta-karotin szintjére vonatkozóan. „A szervezet szabályozza az A-vitamin-szintjét, mivel ez a tápanyag a májban raktározódik” – mondja Jeanette Kimszal, dietetikus. Hozzáteszi: „ha a májfunkció nem megfelelő, akkor az A-vitamin szintje alacsony.”

Az A-vitamin-hiány rejtett tünetei

Szemszárazság

Az A-vitamin-hiány rejtett tünetei közül általában a szemszárazság jelentkezik először: a szem felületét borító könnyfilm feladata állandóan nedvesen tartani a szaru- és kötőhártyát, oxigént és tápanyagot biztosítani a külső szaruhártyarétegnek, kiegyenlíti a szaruhártya egyenetlenségeit, védeni a szemet a külső bakteriális és vírusos támadásoktól, valamint kiöblíteni és eltávolítani a bekerülő idegen testeket. Yuna Rapoport szemész szerint a látás csak akkor lehet tiszta, ha a könnyfilm egészséges. Ha a könnyfilm sérül, akkor szemszárazság is jelentkezhet, melynek jellemző tünetei a viszkető, szúró, égető vagy az úgynevezett idegentest-érzés, a homályos látás, a túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése. A tünetekkel célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Farkasvakság

A farkasvakság nevű betegség lényege, hogy az érintett szürkületben, félhomályban feltűnően gyengébben lát, mert a szem nehezen alkalmazkodik a fény utáni sötétséghez. Ennek oka a szem ideghártyája széli részein elhelyezkedő látóidegsejtek, a pálcikák pusztulása, ami elsődlegesen az A-vitamin-hiány következménye.

A Vitamin Hiány Rejtett Tünetei
Az a-vitamin-hiány rejtett tünete a szemszárazság és a farkasvakság is (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Nehezen gyógyuló sebek

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban. Ennek egyik oka az, hogy az A-vitamin mérsékli a szervezet gyulladásos reakcióit, valamint szabályozza a gyulladást. Elegendő A-vitamin nélkül azonban a szervezet nem gyógyul megfelelően.

Mellkas-, torok- és légúti fertőzések kialakulása

Kutatások szerint az A-vitamin-hiány rejtett tünetei közé tartozik a torok-, légúti- és mellkasi fertőzés is, bár ennek bizonyításához további vizsgálatok szükségesek. „Az A-vitaminról úgy gondolják, hogy védő hatású a megfázást és fertőzést okozó invazív kórokozókkal szemben” – mondja Clair. Hozzáteszi: az A-vitamin a gyulladás szabályozásán keresztül segítheti a védekezést.

Száraz bőr

Bár az A-vitamin-hiány nem az egyetlen oka a száraz bőrnek, az ekcémának és más bőrproblémáknak, de bizonyítottan közrejátszhat kialakulásuknál. Ha megnézzük a bőrápoló termékeink összetevőit, a retinol elég gyakran szerepel köztük. A retinol valójában az A-vitamin származéka, és számos jótékony hatással bír a bőrre, beleértve a ráncok csökkentését, a bőr textúrájának kisimítását és még sok mást. „A bőr retinoid receptorokat tartalmaz, az elegendő A-vitamin-bevitel pedig segíti a bőrsejtek megújulását, csökkenti a gyulladást és megakadályozza a kiszáradást” – mondja Kimszal. Tehát, ha a szervezet hosszú távon nem kap eleget ebből a vitaminból, az bőrszárazsághoz vezethet.

A Vitamin Hiány Rejtett Tünete Bőrirritáció
Ha a szervezet hosszú távon nem kap elég A-vitamint, akkor bőrszárazság is kialakulhat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Termékenységi problémák

Állatkísérletek azt mutatják, hogy az A-vitamin hiánya meddőséghez vezethet. Bizonyított, hogy az A-vitamin számos reprodukciós folyamatban szerepet játszik, de ezen a területen további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az A-vitamin-hiány összefüggésben áll-e a termékenységi problémákkal mind a férfiak, mind a nők esetében.

Bár ahogy már elhangzott, az A-vitamin-hiány viszonylag ritkán fordul elő, de ha kétségeink vannak akár az A- vagy bármely más fontos tápanyag hiányával kapcsolatban, feltétlenül keressünk fel egy orvost, aki elrendelheti a szükséges vizsgálatokat. A legfontosabb, hogy ne feledjük, a fent említett jelek és tünetek számos különböző okból jelentkezhetnek, így csak azért, mert száraz a bőrünk vagy a szemünk, még nem feltétlenül kell A-vitamin-hiányra gyanakodnunk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat