A vesebetegség bőrtünetei: ebből láthatod, ha rosszul működik a szerv

A vesebetegség bőrtüneteinek legtöbben nem tulajdonítanak kellő figyelmet, leginkább azért, mert a köztudatban az az elgondolás él, hogy a vese rendellenes működését vagy betegségeit csak a gerinc két oldalánál vagy a derékon jelentkező fájdalom, esetleg a véres vizelet jelzi. Csakhogy a szerv zavarára ennél jóval több dolog utalhat.

Így előfordulhat, hogy testünk olyan részei jelzik a problémát, amire egyébként senki nem gondolna, pedig fontos lenne mihamarabb észlelni azokat, és orvoshoz fordulni, mielőtt komolyabb baj lenne. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology) publikációja alapján összegyűjtöttük a vesebetegség bőrtüneteit.

Ezek a vesebetegség bőrtünetei

A vesebetegség kialakulása számos okból megtörténhet, közülük is a leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás és a túlsúly. A szerv működési zavarait azonban nem is olyan könnyű észrevenni, mivel eleinte semmiféle tünetet nem okozhat, majd idővel apró, sokak számára észrevehetetlen jeleket mutat. Ezek a kis elváltozások a bőrön is kialakulhatnak, ezért ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleljük, mindenképpen derítsük ki a háttérben húzódó okokat, és keressünk fel egy szakorvost, mert akár vesebetegséget is jelezhetnek.

Extrém száraz bőr

Amennyiben bőrünk egyik napról a másikra durva és pikkelyes lesz, feszül és könnyen reped, netán halszerű pikkelyeket tapasztalunk, akkor elképzelhető, hogy rosszul működik a vesénk. Az extrém száraz bőr ugyanis gyakori a végstádiumú vesebetegeknél, ami dialízist vagy veseátültetést igényel.

Viszkető bőr

Az erősen viszkető bőr az előrehaladott vesebetegség gyakori tünete. A viszketés a legtöbb esetben időszakos és irritáló, valakinek azonban a napi rutin elvégzését is ellehetetleníti, mivel a viszketés folyamatosan fennáll. Egyesek a bőrük egy konkrét területén viszketnek, míg másoknál a test többi részére is kiterjed.

Karmolásnyomok szerte a bőrön

Ha bőrünk gyakran vérzik, vagy az utóbbi időben több helyen sebek tarkítják, esetleg megvastagodott vagy gyulladt (lichen simplex chronicus), és/vagy viszkető dudorok (nodularis prurigo, vagyis krónikus bőrgyulladás, amelyben a sokszor elviselhetetlen viszketés, valamint az állandó vakarózási inger jellegzetes szöveti reakciót, úgynevezett papulák kialakulását okozza) jelentkeznek, és úgy tűnik, semmi sem enyhíti a viszketést, érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt, mivel ez szintén a végstádiumú vesebetegség kísérő tünete lehet.

Színelváltozások

Amikor a vesék nem működnek megfelelően, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ez a felhalmozódás pedig színváltozást okozhat a bőrön. Vesebetegség esetén a következők bármelyikét megtapasztalhatjuk: egészségtelenül halvány bőrszín, szürke vagy sárgás színű bőr, egészen sötét bőrfelületek, akár a szemek alatt is, sárgás, megvastagodott bőr dudorokkal és mély karmolásnyomokkal, ciszták és fehér foltok. Az utóbbi kettő akkor alakul ki, ha hosszú ideje viszket a bőrünk, és gyakran vakarjuk.

Körömelváltozások

A vesebetegség befolyásolhatja a kéz-és lábkörmök vagy mindkettő állapotát is. Az előrehaladott vesebetegségben szenvedőknél a következők alakulhatnak ki: egy vagy több köröm felső részén fehér színt, alatta pedig normál vagy vörösesbarna árnyalatot látunk, nagyon halvány színű körmök, fehér sávok, amelyek egy vagy több körmön futnak. Mivel körmeink sokat elárulnak egészségi állapotunkról, keressük fel orvosunkat, ha bármilyen változást észlelünk a kéz- vagy lábkörmökön.

A Vesebetegseg Bortunetei Karmolasnyomok A Boron
Ha bőrünk gyakran vérzik, vagy az utóbbi időben több helyen sebek és karcolások tarkítják, akkor ezek a vesebetegség bőrtünetei is lehetnek (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Duzzanat

A vesék alapvetően eltávolítják a felesleges folyadékot és sót a szervezetből, ám amikor ezt már nem tudják megtenni, a salakanyagok felhalmozódnak, amitől a lábszár, a boka, a kezek és az arc is megdagadhat.

Aknék, kiütések

Ha a vesék nem tudják eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből, kiütések és aknék is kialakulhatnak. Az egyik jellemző kiütés, amely végstádiumú vesebetegségben szenvedőknél fordul elő, kicsi, kupola alakú és rendkívül viszket. Ráadásul amint ezek a kiütések kifakadnak, a helyükön újak keletkezhetnek. Néha pedig össze is tapadnak, és durva, kiemelkedő csomókat képeznek.

Hólyagok

A hólyagok szintén a vesebetegség bőrtünetei, amelyek általában a kézen, az arcon és a lábon jelentkeznek. Ezek a hólyagok kifakadhatnak, kiszáradhatnak és megkérgesedhetnek. Utánuk pedig hegek jelennek meg bőrön.

Csomó a hason

Ez a veserák jele lehet. A veserák korai szakaszában többnyire tünetmentes, előrehaladott állapotban azonban csomók kialakulását eredményezheti a deréktájon vagy a hason. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal keressünk fel egy szakembert.

A bőr olyan feszes, hogy nem tudjuk megcsípni

Ez egy rendkívül ritka mellékhatás, amely akkor fordulhat elő, ha MRI-t vagy más kontrasztanyagot igénylő vizsgálatot kapunk. (Az orvos kontrasztanyagot kérhet, hogy jobban belásson testünk egy területére, például egy véredénybe.) Ha kontrasztanyagra van szükségünk, azt a vizsgálat előtt vénába fecskendezik. A gadolinium nevű kontrasztanyag például hatással lehet a vesére. Ha nálunk is ez áll fenn, a következőket tapasztalhatjuk: kemény, esetenként fénylő bőrfelületek, amelyek túl feszesek ahhoz, hogy megcsíphessük; nem tudjuk behajlítani a térdünket, a könyökünket vagy más testrészünket; olyan érzésünk lehet, mintha letapadt volna a bőrünk. Ez egy ritka mellékhatás, de ha diagnosztizált vesebetegségünk van, és kontrasztanyagos vizsgálatot írnak elő, akkor mindenképp tájékoztassuk erről a kezelőorvost.

A Vesebetegseg Bortunetei Holyagok
A hólyagok a vesebetegség bőrtünetei, amelyek általában a kézen, az arcon és a lábon jelentkeznek (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Kalcium lerakódás a bőr alatt

A vesék több feladatot is ellátnak, az egyik az, hogy egyensúlyba hozzák a vér bizonyos ásványi anyagait, például a nátriumot és a foszfátot. Ha ezt nem tudják megtenni, az említett ásványi anyagok szintje megemelkedhet. Egyeseknél a kalcium felhalmozódása bőrtüneteket is produkál, általában az ízületek körül. Ezek nem fájdalmasak, ha azonban egy ujjbegyen belül fordulnak elő, akkor ott már kellemetlen érzettel társulhatnak.

Hogyan azonosítsuk a vesebetegséget, mielőtt bőrtüneteket okozna?

A vesebetegség leggyakoribb formája a krónikus vesebetegség (CKD). Ez akkor alakul ki, amikor a vesék tartósan károsodnak. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control, CDC) becslései szerint világszerte körülbelül 37 millióan szenvednek krónikus vesebetegségben, és a legtöbben nem is tudnak róla. A vesebetegség azonban korai stádiumban kimutatható, ha évente elvégeztetjük a vér- és vizeletvizsgálatot. Ez mindannyiunk számára fontos, a cukorbetegek, a magas vérnyomással kezelt, valamint a 65 év feletti személyek esetén azonban különösen.

Hogyan segíthet a bőrgyógyász a vesebetegeken?

A nefrológusok, azaz a veseszakértők gyakran együttműködnek a bőrgyógyászokkal, ha a vesebetegség a bőrt is érinti. Néhány, a vesebetegség miatt kialakuló bőrbetegséget azonban nehéz kezelni. Például, ha a páciensnek rendkívül viszket a bőre, előfordulhat, hogy emiatt képtelen átaludni az éjszakákat. Egy okleveles bőrgyógyász segítheti a tünetek enyhítését: a kezelés magában foglalhatja a bőrre felvitt hidratálókrémek és a megfelelő gyógyszerek felírását. A nagyon súlyos esetekre pedig UVB-fényterápiát írhat elő a kezelőorvos.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat