8 dolog, amit megtehetsz a száj körüli ráncok ellen

Az arcráncok hallatán a legtöbben arcuk felső részére koncentrálnak, mint mondjuk a homlokon jelentkező ráncokra, a szarkalábakra, vagy a szemöldök között felbukkanó ráncokra, hogy csak néhányat említsünk. Amiket aztán különböző készítmenyekkel, jellemzően ránckrémekkel próbálnak orvosolni.

De mi a helyzet az arc alsó részén levő ráncokkal? Legyen szó nevető ráncokról, száj körüli ráncokról, vagy az állkapocs és az áll környéki ráncokról, jelenlétük rendkívül frusztráló lehet, ennek ellenére a nők gyakran inkább figyelmen kívül hagyják őket, mert nem tudják, mit tehetnének ellenük. Szerencsére több megoldás is létezik a problémára: az alábbiakban doktor Mariana Vergara, doktor Farhaad Riyaz, Erica Bartoloni (orvos asszisztens), Heather Rypien (betegápoló), valamint Natalie Aguilar, bőrgyógyászati szakápoló osztják meg tippjeiket, melyek alkalmazását akár már ma elkezdhetjük.

Mik is valójában az arc körüli ráncok?

Mielőtt rátérnénk a száj körüli ráncok elleni küzdelemre, fontos megérteni, hogy pontosan mit értünk arc körüli ráncokon „Az arcon lévő ráncok olyan ráncok vagy redők a bőrön, amelyek idővel mindenkinél jelentkeznek, és amelyek egyre szembetűnőbbé válnak az öregedéssel” – mondja Erica Bartoloni. Natalie Aguilar pedig hozzáteszi: bár az emberek hajlamosak ezt elfelejteni, de az arcon lévő ráncok teljesen természetesek, és semmi szégyellnivaló nincs rajtuk.

Mi okozza az arc körüli ráncok megjelenését?

A szakemberek szerint alapvetően kétféle típusú ráncról beszélhetünk: dinamikusról és mimikairól. Noha a bőröregedésről gyakran olvashatunk, csakhogy tudni kell, hogy az elasztin- és kollagénvesztés mellett a hámszövetek vízmegkötő képességének gyengülése, valamint a zsírcsökkenés szintén a bőrfelszín rugalmatlanságához és megereszkedéséhez vezet. Míg a redők elmélyülése mögött az arcfelépítés átalakulását is figyelembe kell venni, ami egyfajta térfogatváltozást jelent: a bőr kötőszövete és izomzata renyhévé válik, a csontok veszítenek tömegükből, az állkapocs éle elmosódik, ezáltal a bőr elveszíti megfelelő tartását. Negyven év felett ezért szinte még alig észrevehetően, de elkezd megváltozni az arcforma.

A természetes folyamatok mellett ugyanakkor a genetika, az életkor, az életmód (beleértve a táplálkozásunkat) egyaránt közrejátszik az arc körüli ráncok kialakulásánál. A stresszes életet élők szervezetében gyakrabban alakul ki gyulladás, a gyulladás pedig roncsolja a bőr szerkezeti összetevőit, köztük a kollagént és az elasztint. De az étkezésnek is jelentős szerepe van a ráncosodásban: a bőröregedés folyamatát gyorsíthatja az úgynevezett glikáció, melynek lényege, hogy a cukormolekulák a fehérjékkel reakcióba lépve roncsolják a fehérjerostokat. A cukros ételektől és italaktól tehát hamarabb elveszítjük bőrünk természetes rugalmasságát. A mosoly-, vagyis a száj körüli ráncok idővel szintén élesebbé válnak, elmélyülnek, a szájzugok kissé megereszkednek, később pedig finom ráncocskák jelenhetnek meg az ajkak körül. Bár ezeket a felszíni redőket gyakran dohányzó ráncoknak nevezik, nem csak a káros szenvedéllyel élőknél bukkanhatnak fel, hiszen a helytelen mimikai beidegződések éppúgy előidézhetik őket, ha az izomzat már nem nyújt feszes tartást a bőrnek.

Mikor célszerű bőrgyógyászhoz fordulni?

Bartoloni javaslata alapján célszerű már az első ráncok megjelenésénél időpontot kérnünk egy konzultációra. „A szervezet kollagéntermelése a húszas éveink közepén el kezd lelassulni, ám mivel a folyamatban nagy szerepe van a genetikának is, így a ráncok kialakulása e kor előtt vagy után is bekövetkezhet” – magyarázza a bőrgyógyász. Amennyiben még nincsenek ráncaink vagy apróbb barázdáink, de szeretnénk időben elkezdeni a megelőzést, akkor szintén célszerű felkeresnünk egy szakembert, aki segít a megelőzési terv elkészítésében. Egy személyre szabott bőrápolási rutin kialakításával, valamint a különböző arckezelések további lökést adhatnak a bőr általános minőségének optimalizálásához, lassítva az öregedés és a ráncok kialakulását.

Hatékony tippek a szem körüli ráncok ellen

Neuromodulátorok: Rypien és Bartoloni egyetértenek abban, hogy ha korán észlelik a száj körüli finom vonalakat, akkor azok hatékonyan kezelhetők bizonyos ránctalanító anyagokkal, mint például a botox vagy a dyssport. A kezelések eredményeképp a ráncok kisimulnak, valamint az anyagok megakadályozzák az újabb ráncok kialakulását. Rypien szerint a fenti módszerek különösen jól működnek a dohányzó ráncok, a szájzugok és az állkapocs körüli terület kezelésénél, hatásuk pedig akár három-hat hónapig is érződhet.

Célzott arckezelések: a kollagénes kezelések, mint például a mikrotűs arckezelés hatásos fegyver a száj körüli finom vonalak és ráncok ellen: a rádiófrekvenciás áram-impulzus által gerjesztett hő serkenti a bőr feszességéért felelős kollagénrostok termelődését, a bőrben képződő mikrosérülések hatására pedig felgyorsulnak a sebgyógyulási, bőrkorrekciós folyamatok. A ráncok kisimulnak, a bőrhibák láthatóan csökkennek, a végeredmény tehát látványos és természetes. A kezelés teljes hatása három hét után szemmel látható, mely tartósan, életkortól függően akár másfél-két évig is tarthat.

Szintén gyakori eljárás a lézeres, valamint a hámlasztó arckezelés. Mindkettő célja a bőr felszínének helyreállítására és a finom vonalak lágyítása. A savas hámlasztás, azaz a peeling előnye, hogy szinte bármelyik korosztálynál biztonságosan alkalmazható, így számos eltérő problémára kínálhat jelentős javulást. A szakember által végzett TCA (triklórecetsav) hámlasztás során eltűnnek a bőr felső rétegének elhalt hámsejtjei, a bőr pedig ezáltal egyenletesebbé válik. Mivel a folyamat stimulálja a szervezet természetes regenerálódását, így új sejtek termelődnek és a bőr rugalmasabb, életteltelibb lesz, a bőrproblémák pedig elhalványulnak mind színüket, mind kitüremkedésüket tekintve.

Retinol: a retinol egy, a retinoidok családjába tartozó A-vitamin-származék. A szintén ide sorolható retinolsavval és HPR-rel együtt bőrszépítő hatású, azonban utóbbi kettővel ellentétben a retinol nem tiszta molekula. Ez annyit tesz, hogy a bőrben lévő enzimek alakítják át retinolsavvá, emiatt sokkal gyengédebb a tiszta retinolsavhoz képest. A szépségipar bőrfiatalító hatása miatt előszeretettel alkalmazza a retinolt, mivel serkenti a kollagéntermelést, míg antioxidánsai lassítják a már meglévő kollagén lebomlását. Mindemellett gyorsítja a bőr felső rétegének megújulását, valamint a bőrben lévő fehérje- és vízmegkötő anyagok termelődését. A bőröregedés folyamatának lassítása mellett a pattanások és pigmentfoltok eltüntetésében is hatásos. Hatása tudományosan bizonyított, illetve minden bőrtípusra ajánlott, de ekcémában, rozaceában vagy pszoriázisban szenvedők alkalmazás előtt kérjék szakorvos véleményét. A retinol mellékhatásaként jelentkezhet bőrirritáció, piros, égési sebhez hasonló foltok, és felerősödhet a már meglévő bőrgyulladás. Ezért is nagyon fontos, hogy, mielőtt beépítenénk a retinolt a szépségrutinunkba csak kis bőrfelületen próbáljuk ki. Ha fél órával később nem alakul ki irritáció, folytathatjuk a használatát.

Fényvédő: a szakértők egyöntetű véleménye szerint a fényvédelem az egyik elsődleges komponens a ráncosodás megelőzésében. Riyaz a magas fényvédő faktorral (FF 30, 50, vagy magasabb) ellátott termékeket javasolja, melyek megakadályozzák a bőr szerkezeti és funkcionális romlását, amit az UV sugárzás okoz.

Ranctalanito Arckezeles
A száj körüli ráncok elleni harcot segíti egy célzott ránctalanító arckezelés (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Táplálkozás: korábban már említettük, mi történik, ha helytelenül táplálkozunk, így az egészséges étkezés döntő szerepet játszhat a ráncok megelőzésében. „Fontos, hogy tápláló ételeket fogyasszunk, amelyet a szervezet értékes tápanyagokká alakíthat át a bőrkárosodás helyreállítása érdekében” – mondja Aguilar. Törekedjünk arra, hogy az étrendünkben minél több friss zöldség és gyümölcs szerepeljen, amelyek egyrészt megakadályozzák a káros szabad gyökök kialakulását, másrészt elősegítik a kollagén- és elasztin-szint helyreállítását. Az avokádó, a lenmagban, a diófélék és a lazac egyaránt gazdag forrása a bőrszépítő omega-3 zsírsavaknak.

Antioxidánsok: ha reggel C-vitaminos, este pedig retinolt tartalmazó bőrápolóval kényeztetjük magunkat, akkor jelentősen javíthatunk a bőr szerkezetén, illetve késleltethetjük a ráncosodást. Mostanra tudományos vizsgálatok mindkettőről kimutatták, hogy serkentik a kollagéntermelést, és minimalizálják a finom vonalak és ráncok kialakulását. Ha pedig a fényvédőt és a C-vitamint együtt használjuk, akkor hatékonyabban semlegesíthetjük az UV-sugarakból származó szabad gyököket.

Hialuronsav: a száj körül megjelenő ráncok ellen szintén jó megoldást jelenthetnek a hialuronsavas termékek, melyek segítik a nedvesség megtartását, csökkentik a kiszáradás esélyeit. Ezen kívül esztétikailag is javíthatják a bőr állapotát.

Napi hat perc arcjóga a száj körüli ráncok ellen: Az izmok stimulálása javítja a vérkeringést, ezáltal jelentősen megnő a bőrszövetek oxigén- és tápanyagellátása. Az izomzat megdolgoztatása továbbá fellendíti a bőr anyagcsere-működését, ami a méregtelenítő folyamatokra is hatással lesz. Mindezek segítségével a hámréteg hatékonyabban regenerálódik, amitől sokkal ellenállóbb, élettel telibb lesz.

Arcbőrünk rugalmasságának fokozásáért sajátítsuk el a videóban látható mozdulatsort, amit aztán hetente több alkalommal, rendszeresen ismételjünk. A feszesítő tornát akár egy arcmasszázzsal is összeköthetjük, ami után a hidratálókrémek is könnyebben felszívódnak. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy csodát az arcjóga sem tehet, és beletelik kis időbe, mire kifejti hatását. Halványítja az éles vonalakat, csökkenti a ráncok méretét, és segít ellensúlyozni a beesett, tömörséget veszített arc formáját, ám a teltség visszaépítését, és teljes simaságot nem ígérhet. Ettől függetlenül, kiegészítő, otthoni bőrfrissítő kezelésként segítségünkre lehet a bőröregedés tüneteinek enyhítésében.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk