Barion Pixel A nőiesség titka: mit tehetünk a nőiességünkért, avagy mitől NŐ a nő? – Coloré

A nőiesség titka: mit tehetünk a nőiességünkért, avagy mitől NŐ a nő?

2022. 11. 07.

Mitől nő a nő? Mi a titka annak a nőnek, aki amikor belép egy terembe, minden szem rászegeződik? Tabuk helyett nyíltan a nőiességről.

Túllépve a standard válaszokon arra a kérdésre, hogy melyek a nőiesség legfontosabb komponensei (mint a szépség, a báj, a kecsesség, a kedvesség, az ápoltság, és társaik), egy szinttel tovább mennék. Mindazon jellemvonások és tulajdonságok, amiket társadalmi szinten a nőiesség fogalmához kapcsolunk, szerintem nem más, mint a felszín kapargatása.

noiesseg
A legtöbb nő egyetért abban, hogy a külső jegyeknél fontosabb tényező a kisugárzás. / Kép forrása: Pexels.com

Vajon létezik a nőiességnek egyetlen fő összetevője?

Több kliensemmel próbáltunk már közös megállapodásra jutni abban, hogy mi lehet a titok, vagy hogyan is lehetne egy szóval megfogalmazni a nőiesség kulcs attribútumát. Arra jutottunk – nagy egyetértésben -, hogy az a pillanat nyűgöz le minket, amikor egy nő belibben azon a bizonyos ajtón, és valahogy minden szem rászegeződik, hiszen olyan JÓ A KISUGÁRZÁSA. Vagyis nőies.

Kilóban, hajszínben, öltözködési stílusban nem jutottunk közös nevezőre, de nem is ez a fő mutató. Hanem az, hogy úgy jó ránézni. A közelében akarunk lenni. Nem tudunk nem ránézni, ha egy helyiségben tartózkodunk vele. Szájtátva bámuljuk a mozdulatait, és közben megpróbáljuk megfejteni, hogy mi lehet a titka, melyik “részletében” rejlik a lényeg.

Ha nem vagyunk elégedettek a nőiességünkkel, szorongunk és szégyent érzünk, mert – hiába tetszik nekünk egy nőies nő és tudunk vele elméletben azonosulni -, fogalmunk sincs hogyan kellene csinálni mindezt a magunk módján, akkor akár még több félelmet érezhetünk a téma kapcsán, mint előtte bármikor.

Annak oka, hogy mitől, mikor és hol akad el a nőiség megélése, annyi, de annyiféle lehet. Rengeteg hölggyel találkoztam, ahol a minta nem volt meg: a legmeghatározóbb években nem volt egy puhaságot, gondoskodást, anyai minőséget, női mintát adó nő – sem női praktikák, sem érzelmi kérdések tekintetében.

Sokakat fiúsan (sőt, konkrétan fiúként), a nőiesség bármely formáját elutasító módon neveltek, tagadva a körömlakkot, szoknyát, babát, akár a fiúkat is, szélsőséges esetben még az anyakönyvezett lánynevet is.

Vannak, akiket olyan bántalmazó szavak és mondatok értek, hogy a női minőségük rengeteg sebet kapott – akár az apától, akár egy olyan férfitól, akinek kinyílt a szívük, a testi erőszakról nem is beszélve.

A legnagyobb kérdés ilyenkor az, hogy miként állítható ez vissza, hogyan léphetünk mindezen túl úgy, hogy képesek legyünk az elszenvedett sérelmek ellenére harmóniát találni a nőiségünkben.

A másik sokakat foglalkoztató kérdés pedig, hogyha a praktikus alapok hiányoznak– vagyis hogyan sminkeljünk, milyen frizura áll jól nekünk, vagy melyek a számunkra legelőnyösebb ruhadarabok -, akkor azok hogyan fektethetők le a 20-as, 30-as, 40-es vagy akár a későbbi éveinkben.

Én mélyen hiszek a terápiában, “házi” szinten pedig az információszerzésben és apró, néha jelentéktelennek tűnő lépésekben. Nőiességről olvasni, női minőségekről okosodni, jó előadásokat hallgatni fontos, hogy információt szerezzünk. De a sok minden, amire ráébredünk, önmagában képtelen változást eredményezni.

Valamit csinálni is kell, különben semmi nem történik. Meg kell mozdítanod a tested. Ahogy Miskei Anikó pszichológus mondta egyszer: “Az önismeret még sosem épült fel a fotelben üldögélve.”

smink
Közösség, megosztás, azonosulás – ebben rejlik a női közösségek ereje / Kép forrása: Pexels.com

Tedd meg az első lépést!

A smink egy lehetséges eszköz, amivel mozgásba lendülhetsz, hiszen elkezd valami történni, elkezded megismerni önmagad egy kicsit másképp: egy lehetséges irány a sokféle út közül. De lehet az első lépés egy tánc, egy stílustanácsadó felkeresése, vagy akár mindennapi, pici kis szokások beépítése – teljesen mindegy, csak tegyél egyetlen apró kis lépést a saját jó érzésed felé. A hívószó, amiben nagyon hiszek, mert hihetetlenül működik: #mindennapönmagadért

Egyet megtanultam:

csak azért, mert egy ismeretlen terület félelmetesnek, bevehetetlennek tűnik, ne engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak azért nem teszünk semmit, mert amit megtehetnénk, azt túl apró és jelentéktelen lépésnek gondoljuk.

A hívószó, amiben nagyon hiszek, mert hihetetlenül működik: #mindennapönmagadért. Csupán egyetlen pici lépés a jobb közérzetért, a szebb, jobb és kiteljesedett önmagunkért minden egyes nap, csodás változásokra képes.

Borítókép forrása: Pexels.com