Barion Pixel Milyen gyakran tisztítod a sminkecseted? – Coloré

Milyen gyakran tisztítod a sminkecseted?

2021. 03. 29.

A sminkelés és arcápolási rutin szerves része a sminkeszközeink tisztán tartása, az ecsetek tisztítása, az applikátorok és szivacsok lecserélése, különösen akkor, ha gyakran használjuk őket. A piszkos eszközök nem higiénikusak, s bőrünknek így többet árthatnak, mint használnak.

A sminkelési és arcápolási rutinnak szerves része a sminkeszközeink tisztán tartása, az ecsetek tisztítása, az applikátorok és szivacsok lecserélése, különösen akkor, ha gyakran használjuk őket. A piszkos eszközök nem higiénikusak, többet árthatnak a bőrünknek, mint használnak.

pexels dids 1830447 1
Kép forrása: Pexels.com

Smink készítésénél fontos, hogy mindig tiszta ecseteket használjunk, így sokkal szebben tudunk dolgozni. A piszkos sminkcuccaink sokszor baktériumok játszótere, hiszen ahogy találkoznak a bőrünkkel, ráragadnak a szennyeződések, majd ezeket belevisszük a szemfestékbe/pirosítóba és rátesszük a bőrünkre. Ez pedig irritálja az arcbőrt és pattanásokat okozhat.

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen, ehhez használhatunk fertőtlenítő sprayt, esetleg langyos szappanos vagy babasamponos vizet. A profi sminkmesterek minden egyes használat után megtisztítják az eszközeiket, nekünk azonban elég ezt hetente egyszer megtenni.

pexels anderson guerra 1115128
Kép forrása: Pexels.com

A sminkszivacs tisztítását meleg vízzel kezdjük, a vízbe mártott szivacsot alaposan nyomkodjuk ki, egészen addig, amíg a víz tiszta nem lesz.

Az ecsetek tisztításához egy pohár meleg vízbe keverjünk egy evőkanálnyi babasampont vagy mosogatószert, és ebben fejjel lefelé hagyjuk őket ázni 15 percig, majd folyó víz alatt öblítsük le, és egy tiszta törülközőn hagyjuk megszáradni. Másik módszer, ha egy kis sampont nyomunk a tenyerünkbe, megforgatjuk benne az ecset fejét, végül leöblítjük meleg vízzel. Ezután kicsit kinyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, és törölközőn szárítjuk. (Fontos, hogy áztatásnál a ragasztót ne érje víz, mert az könnyen feloldódik és széteshet az ecset!)

A legolcsóbb és talán leggyakrabban használt tisztítószer a sebbenzin. Patikákban pár száz forintért beszerezhető, és a használt ecsetre fújva vagy beleáztatva megöli a baktériumok nagy részét. Használat után papírtörlővel itassuk le a szőrt, formázzuk az ecsetet, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

pexels ali pazani 2787341
Kép forrása: Pexels.com

Néhány éve jelentek meg a szilikonos ecsetmosó eszközök, amelyek praktikusak, mert nem papírtörlőn kell tisztítani az ecsetet, ráadásul környezettudatosabb megoldás is.

A sminkkészlet rendszeres tisztítása éppoly fontos, mint az arctisztítás. Talán senkinek sem kell mondani, hogy sminkben nem fekszünk le aludni, mert a sminkmaradványok eltömítik a bőrt, arról nem is beszélve, hogy reggel zombi kinézettel ébredünk.

Borítókép forrása: Pexels.com