Barion Pixel Érett bőr sminkelése – nemcsak a húszéveseké a világ! – Coloré

Érett bőr sminkelése – nemcsak a húszéveseké a világ!

2022. 10. 10.

Tiniként úgy sminkeltük magunkat, ahogy csak akartuk, és mit sem törődtünk azzal, hogy mi lesz 10-20-30 év múlva. Ezekre figyelj érett bőr esetén.

Ha az érett bőr fogalmát még teljesen távol érzed magadtól, de már elmúltál 30 éves, és azt tapasztalod, hogy valami megváltozott a bőrödön, akkor érdemes tovább olvasnod. Az első kozmetikai előadáson, ahol életemben voltam több mint 15 évvel ezelőtt, azt tanácsolták, hogy 18 éves kortól érdemes szemránckrémet használni. Ugyan ma már nem a szemránckrém testesíti meg a kor nyomainak eltüntetésére alkalmas egyetlen mentőövet, de már akkor elgondolkodtatott, hogy többet kéne a megelőzéssel foglalkoznom. Nyilván nem tettem, mert 20 évesen az ember igen keveset gondolkodik a bőr öregedésén, miközben majd szétpattan rajta a bőr a feszességtől.

Mi történt velem?

A gimnazista éveim nagy felfedezése volt a vízvonalba húzott fekete szemceruza fantasztikuma, és ahogy láttam, ezzel nem voltam egyedül. Ugyan ma már kevésbé bátorítok bárkit arra, hogy a szemsminkje csupán egy fekete szemceruzából álljon, de nem ez az egyetlen dolog, ami változik a kor előrehaladtával.

30 éves korom környékén tapasztaltam először, hogy már nem engedhetek meg magamnak bármit, mert következményei lesznek. Észrevettem, hogy a korábbiakkal ellentétben egy hosszúra nyúlt este után, ha fennhagytam a sminkem, napokig tartott újra jó állapotba hozni. Ha elfelejtettem bekenni az arcom, olyan érzés volt, mintha szét akarna szakadni a szárazságtól. Az addig jól működő alapozóm olyan gusztustalan bőrtextúrát eredményezett, hogy rosszabb lett a látvány alapozó használata mellett, mint anélkül. Ha elmentem szoláriumba, annyira foltos lettem, hogy hosszas halványító kezelésekkel sikerült csak helyreállítanom az eredeti állapotot.

erett bor
Néhány új trükk és a tudatos termékválasztás az érett bőr sminkjének titka / Kép forrása: Pexels.com

Mit jelent az érett bőr?

Ha sminktippeket, bőrápolási tanácsokat olvasol, akkor azt tapasztalhatod, hogy 50 év felett beszélhetünk érett bőrről, de gyakran a 40 év feletti bőrápolás témájánál is megtalálhatod ezt a kifejezést. A lényeg most sem a kor, vagy a címke, sokkal inkább a bőr állapota. 30 éves kortól kétségtelenül elindul az a folyamat, ami már számunkra is jól detektálható. Ezt követően évről évre tapasztalhatunk különféle változásokat a bőrünk állapotával kapcsolatban.

Az egyik legtöbbet tapasztalt „tünet”, hogy a bőr egyre szárazabbá válik. Míg 30 éves korunk körül inkább felszíni vízhiányról, évekkel később jellemzően zsírhiányról is beszélhetünk (alipikus bőr). A bőr feszít a feszességéből, rugalmasságából, a pici ráncok nagyobbak és mélyebbek lesznek. Tapasztalhatjuk, hogy elvékonyodik a bőrünk, sérülékenyebbé is válik így, de a pigmentfoltok megjelenése is igen gyakori.

Ugyan most a smink felől közelítünk, de akár megelőzés, akár már a helyzet kezelése okán szívesen fordítanál több figyelmet a bőröd megfelelő ápolására, és ismerkednél meg az öregedésgátlás otthon is használható hatóanyagaival, akkor ne hagyd ki az erről szóló korábbi írásunkat!

A kevesebb tényleg több?

Ha a bőrápolásunk rendben van, vagyis a bőrünk aktuális állapotának megfelelő, akkor az első és legfontosabb tanácsom a klasszikus és elcsépelt, ám ugyanennyire igaz gondolat: a kevesebb több. A bőr az elvékonyodás és a víz-vagy zsírhiányra való hajlama miatt a „tonna” sminket már kevésbé jól tolerálja, így érdemes arra törekedned, hogy „súlyra” is kevesebb terméket használj. A túl sok termék csúnyán megülhet a bőrön, látványosabbá teheti a ráncokat, így pedig lőtte az üde és friss érzetnek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy érdemesebb például alapozóból a lágyabb, vizesebb, matt helyett fényesebb, ragyogóbb hatású alapozót választani.

Korrektorból a tégelyes kiszerelésű és sűrű állagok helyett a lágyabb, könnyen kenhető formulák a célravezetők. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem szükséges az egész szem alatti területre felvinni: csak oda, ahol az elszíneződést tapasztaljuk. Mivel a korrektor így is-úgy is beül a szem alatti ráncokba, jót teszünk a bőrünknek, ha kevesebb mennyiséget viszünk fel, és azt is apró ütögető mozdulatokkal tesszük. Így egyrészt hatékonyan fel lehet vinni kis mennyiséget is, másrészt nem húzzuk-vonjuk az amúgy is rendkívül érzékeny és vékony bőrt a szemek alatt.

Ami szem-szájnak ingere

A szemek esetében szinte mindannyian tapasztaljuk, hogy a szemformánk megváltozik az idő előrehaladtával, így a megereszkedett szemhéj miatt törekedjünk arra, hogy úgy sminkeljünk, hogy az látszódjon nyitott szemmel is. Az 5 perces expressz variáció az, hogy a pirosítónkat vagy a bronzosítónkat a pirosításhoz használt ecsettel gyors „ablaktörlő” mozdulatokkal felvisszük a mélyítővonalunkba, mely gyakorlatilag a mozgó szemhéjunk és a szemöldökcsontunk közötti alagút formájú bemélyedés.Ez a terület szemhéj megereszkedésével egyre kevésbé látható ugyan, mégis szuper sminktipp érett bőr esetén, ha nyitjuk a tekintetet egy kis árnyalással.

A szemfestésnél a fényesebb színeket érdemes elkerülni a szemöldökcsont esetén, de bátran használhatjuk őket a mozgó szemhéjon és a belső szemzugban. A szem körüli kontúr (nem az alsó vízvonalon!) a felső szemhéjon szintén rengeteget nyithat a szemeken, mindemellett gyönyörűen formázza is őket. A szempillaspirál pedig elengedhetetlen minden esetben!:)

A száj festésénél – ha még eddig nem tettük – érdemes kipróbálni a szájceruzák használatát, akár önmagukban, akár a rúzs kontúrját megtartva, hiszen a száj körüli apróbb mélyedésekben könnyen kiszalad a rúzs, ha nincs, ami visszatartsa.

sminktippek
A smink önbecsülésnövelő: minden korosztálynak / Kép forrása: Pexels.com

A fenti pár tipp nem igényel mást, csak egy pici tudatosságot a termékválasztásban (vékonyabb textúrák, harsány helyett természetesebb színek stb.), és némi odafigyelést, de fontos, hogy ne szabjunk gátat magunknak, és engedjük el az olyan gondolatokat, mint a „ilyen korban már nem lehet…”, amit ugyan gyakran hallok a vendégeimtől, de azon vagyok, hogy mielőbb felülírjuk őket, és megtaláljuk azokat a megoldásokat, amitől mosolyogva nézel majd tükörbe, akárhány éves is vagy. Továbbra is és töretlenül hiszem, hogy a smink önbecsülésnövelő, minden korosztálynak.

Borítókép forrása: Pexels.com