Barion Pixel Ha még sosem sminkeltél – Kezdő lépések minden korosztálynak – Coloré

Ha még sosem sminkeltél – Kezdő lépések minden korosztálynak

2022. 05. 30.

Nem számít, hány éves vagy: sosem késő, és soha nem ciki. Kezdő lépések mindazoknak, akik most ismerkednek a sminkelés világával.

Az első találkozás a sminkeléssel történhet úgy, hogy kislányként megkaparintva édesanyánk neszeszerét, mindent összekenünk a kedvenc rúzsával, de sokunknak ismerős emlék lehet, amikor tiniként kísérletezünk a fekete szemceruza különféle alkalmazásával. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy csak évekkel később, a bőrünk és az arcunk megváltozásával fordulunk először a sminkelés felé. 

sminkeles
Nem számít, hogy eddig mit tudtál a sminkelésről, bátran merj a nulláról elindulni! / Kép forrása: Pexels.com

Bármikor is kerüljön sor az első sminkelésre, fontos tudnunk, hogy soha nem késő, és soha nem ciki. Amikor egy 30-as, 40-es éveiben járó hölgy életében először foglalkozva a témával, eljön hozzám egy oktatásra, akkor gyakran pironkodva, és elnézést kérve lép be, szégyellve azt a tény, hogy csak ott és akkor teszi meg az első lépéseket a sminkelés világa felé. Ugyanakkor én minden ilyen esetben azt érzem, hogy tiszteletreméltó dolog, és bátorságra utal, ha valaki mer segítséget kérni egy olyan témában, amivel kapcsolatban bizonytalan – hiszen szinte társadalmi elvárás, hogy egy nőnek képben kell lennie a szépségápolás és divat terén.

Hol tanulunk meg nőnek lenni?

Ha az édesanyánktól el tudjuk lesni a nőies megjelenés – öltözködés, hajviselet, bőrápolás, dekorkozmetikumok stb. – minden csínyját-bínyját, akkor azt hiszem elmondhatjuk, hogy elképesztően szerencsések vagyunk. Az én édesanyám a Ratkó-korszakban született. Abban az időben, az 1950-60-as években nemhogy termékkínálat, de információ sem állt rendelkezésre arról, hogy mi fán terem a nőies megjelenés. Sok évtizeddel később pedig egyszer csak itt találjuk magunkat a 2020-as években, amikor akkora a termékkínálat, hogy szakmabeliként is elképesztően nehéz kiigazodni benne; amikor a drogériák polcain egyre több sort foglalnak el a bőrápolási- és dekorkozmetikai termékek, és amikor szépségápolás témában is valósággal ömlik ránk az információ – cikkek és videók formájában. A mai kor problémája nem az információhiány, hanem az információdömping.

sminkeles
Mit tanultunk Édesanyánktól a szépségápolásról? / Kép forrása: Pexels.com

Mit tehetünk, hogy kikerüljünk a szépségkáoszból?

Mind a két korszak magában hordozza azt a nehézséget, hogy igen nehéz megszerezni azokat a tudnivalókat, amik számunkra hasznosak lesznek. Épp ezért, kérlek soha ne okold magad, hogy nem látod át, melyik videót lenne célszerű megnézni, vagy melyik cikkben leírtakat kéne követni! Ahhoz, hogy szelektálni tudjunk az elképesztő mennyiségű elérhető forrás között, néhány irányelvet érdemes figyelembe vennünk.

Találd meg, milyen stílus áll hozzád a legközelebb!

Magam sem tettem mást korábban, minthogy megfigyeltem azokat a sztárokat, hírességeket, inspiráló nőket, akiknek közel éreztem magamhoz a stílusát, a kisugárzását, és tudtam velük a látottak alapján közösséget vállalni. Akárhányszor elmentem egy fodrászhoz, vagy tettem látogatást egy sminkesnél, utaltam arra, hogy az adott személy megjelenése közel áll hozzám, és szeretném én is ezt az életérzést érzékeltetni a saját frizurámon, sminkemen. A szakember, akinek bizalmat szavazol, tudni fogja, hogy a választott személyt és a te karakteredet hogyan tudja összhangba hozni, és ha jól választottál, akkor azt is meg fogja mondani, hogyha úgy érzi, nem biztos, hogy ez a legjobb irány számodra.

sminkeles
A smink mindenkié. Nem számít, hogy hány éves vagy, és az sem, hogy mikor kezded el.Kép forrása: Pexels.com

A megfelelő szakemberek a legnagyobb segítőid lehetnek!

Ha már megfelelő szakember: egy jó sminkes, fodrász, stylist stb. olyanok, mint az iránytűk. Leszűkítik számodra a szépségápolás bevehetetlen birodalmát egy olyan pici területre, amiben már sokkal könnyebb neked is tájékozódni. Ha ellátogatsz egy sminkeshez, akkor nemcsak abban kérheted a segítségét, hogy egy gyönyörű sminket készítsen neked egyetlen alkalomra, hanem abban is, hogy tanítsa meg neked személyre szabottan azokat az alap fogásokat, technikai megvalósításokat és azokat a termékválasztási szempontokat. Ezek ismeretében már neked sem lesz elképzelhetetlen, hogy 10 perc alatt elkészítsd a saját szépítő nappali sminkedet, ahogy az sem, hogy képes legyél megtalálni a neked való termékeket a drogériákban.

Elmehetsz egyéni tanácsadásra, csoportos oktatásra, vagy akár kiválaszthatod az egyik, számodra szimpatikus professzionális sminkmárkát, ahol az üzletben is van lehetőség tanácsadásra, és akár az első sminkes neszeszer összeállítására is.

Ha az alapokat elsajátítottad, akkor hirtelen megváltozik a világ, és olyan érzésed lesz, mintha egy másik szemüveget vettél volna fel: képes leszel kiszűrni a számodra lényegtelen cikkeket, videókat, és csak azokra fogsz felfigyelni, amik valóban neked szólnak.