Barion Pixel Az anti-aging szuperhősei: így vedd fel a harcot a ráncok ellen – Coloré

Az anti-aging szuperhősei: így vedd fel a harcot a ráncok ellen

2022. 10. 03.

Mindannyian tudjuk, hogy az alvás, a mozgás és a táplálkozás az egészséges élet kulcsa. De mit tehetünk még, hogy a bőrünket is fiatalon tartsuk – avagy mi fán terem az anti-aging?

Korábban még bátran beszélt a kozmetikai ipar öregedésgátlásról, manapság már inkább csak az ‘anti-aging’ (jelentése: öregedés ellen, kor ellen) kifejezés a használatos. Sokan a mai napig úgy tartják, hogy a valódi harc a ráncok ellen a műtőasztalon zajlik, és pusztán mismásolás az, amit a kozmetikumok segítségével megvalósíthatunk. A valóság ennél jóval árnyaltabb.

A műtőasztalon történtek nem képezik ezen írás témáját, de annyi bizonyos, hogy a ma elérhető eljárások sokkal széleskörűbbek, mint amit a közhiedelem számon tart, és messze túlmutat a ráncfelvarráson és a botox használatán. Ezzel együtt úgy vélem, hogy mindenkinek szabad választása, hogy él-e a szépészeti beavatkozások adta lehetőségekkel, ám azt fontos megemlítenünk, hogy rengeteget tehetünk a bőrünkért az esztétikai központok és a plasztikai sebészetek falain kívül is.

De mégis mit?

szepsegapolas
Nemcsak a méregdrága kezelések segíthetnek jó kondícióban tartani az arcbőrt / Kép forrása: Pexels.com

Anti-aging házilag

Az egészséges életmód legtöbbünk által ismert aspektusait (alvás, étkezés, mozgás, káros szokások kerülése) most nem taglalva, nézzük meg, mit tehetünk a fürdőszobában!

A napi bőrápolás fontosságáról, és alapvető lépéseiről született már írás a Coloré hasábjain, ahogy arról is, hogy az alapvető lépéseket (bőr tisztítása, hidratálókrém használata és fényvédő használata) hogyan tudjuk fokozni szérumok használatával.

A fókuszunkban most két nagyágyú, a C-vitamin és a retinol, az anti-aging két fantasztikus hatóanyaga állnak.

anti-aging
A megfelelő bőrápolás éveket fiatalíthat a bőrünk megjelenésén / Kép forrása: Pexels.com

C-vitamin és retinol

Amellett, hogy C-vitamin az anti-aging nagyágyúja, az öregedésgátlás mellett segít halványítani a pigmentfoltokat, gyulladáscsökkentő és ragyogóbbá teszi a fakóbb bőrt. Ahhoz, hogy sokáig megőrizze a hatóanyagtartalmát – bármely márkára is esik a választásunk – mindenképp hűtőben kell tárolnunk. Csak a reggeli rutinban javasolt alkalmazni (a többi szérumhoz hasonlóan, a bőr tisztítása után, a hidratálókrém felvitele előtt).

Mindössze három hónapig őrzi meg a szavatosságát, ezért sajnos ez nem az a termék, amit ha csak néha jut eszünkbe feltenni, akkor is eláll, így érdemes ügyelni arra, hogy minden nap sor kerüljön a használatára. Onnan tudjuk, hogy a hatásmechanizmusa már nem olyan intenzitással dolgozik, mint újkorában, hogy egyre sárgásabb színűvé válik.

Az anti aging másik szuperhőse a retinol. Szemben a C-vitaminnal, csak este érdemes használni, először hetente egyszer, aztán heti háromszor, végül akár minden nap. Mindenképp fokozatosan és kíméletesen kell bevezetni, mert az összes szérum közül ennél lehet a legvalószínűbben számítani némi bőrirritációra, ha nem vagyunk elég kíméletesek (persze ez sem törvényszerű, de érzékeny bőrnél érdemes óvatosabban közelíteni).

A retinol bevezetésekor segít megvédeni a bőrt (én magam is így szoktam meg, miután egy amerikai bőrgyógyász beszélt erről egy előadásában), ha a retinolt nem a szokásos módon beágyazzuk a tisztító termékek és a hidratáló közé, hanem a hidratáló krém után visszük fel, majd az alkalmazása után ismét felviszünk egy kis mennyiségű hidratáló krémet – vagyis két vékony réteg hidratáló közé „beágyazzuk”.

Persze ilyenkor nem kell kétszer annyit használni a hidratálóból, a két réteghez érdemes lefelezni a szokásos krémmennyiséget. Itt is választhatsz bármilyen másik márka termékéből, egy dolgot érdemes figyelni: a termékeken feltüntetik a retinol és a retinal szavakat is.

Egy 1%-os retinol kb. egy 0,1%-os retinal-lal egyenértékű, ugyanakkor a retinal felszívódása, a bőrben kifejtett munkája hatékonyabb, mint a retinolé. Használatakor a fényvédőről semmiképp se feledkezz meg, ugyanis a retinol fényérzékeny hatóanyag, az UV-sugarak szinte eliminálják a bőrödre gyakorolt pozitív hatásait.

oregedesgatlas
A fátyolmaszkok nemcsak az énidő eszözei, de jól kiegészítik a mindennapokban használt bőrápolókat is / Kép forrása: Pexels.com

Mit tehetünk még?

Természetesen az otthoni bőrápolás mellett számos kozmetikai, kozmetológiai eljárás ismert, amit érdemes rendszeresen igénybe venni, hiszen hatékonyan egészítik ki a mindennapi rutinunkat. Önmagában egyik szakembertől sem várhatunk viszont csodát, hogy egy-egy kezeléssel bepótolja az otthon el nem végzett bőrápolási lépéseket.

Az arctorna is hatásos anti-aging fegyver a különféle készítmények és kezelések mellett, sőt: elképesztően látványos eredményeket érhetünk el rugalmasságából veszített, megereszkedett bőr esetén. A feszesebb bőr és a visszanyert kontúrok egyetlen záloga itt is a rendszeresség, hiszen kitartó munkával tudjuk csak erősíteni az arc izomzatát. Számos videó elérhető a témában, de felkereshetünk olyan szakembereket is, akik akár egyénileg is megtanítják nekünk a naponta pár perc alatt elvégezhető gyakorlatokat.

Ha most vágsz bele az otthoni bőrápolásba, akkor érdemes fokozatosságot vinned a termékek beszerzésébe és bevezetésébe, nemcsak azért, hogy te magad sikeresen és hosszú távon tudd elsajátítani ezt az új szokást, hanem azért is, mert a bőrödnek is szüksége van arra, hogy hozzá tudjon szokni a hirtelen, nagy dózisban kapott hatóanyagokhoz.

Akárcsak a smink gyakorlásánál, az egyetlen, amit tanácsolhatok, hogy légy türelmes, nem néhány nap alatt, hanem hetek elteltével, de megjönnek az eredmények. Ha pedig segítségre van szükséged a bőrápolás és a smink világában történő kiigazodáshoz, tudod hol találsz.

Borítókép forrása: Pexels.com