Tippek online cipővásárláshoz: 8 lépésben megtalálhatod a tökéletes darabot

Kár lenne tagadni az internetes vásárlás népszerűségét, hiszen ki ne örülne annak, hogy segítségével kényelmesen, otthona melegéből, a tömeget és a sorban állást elkerülve, időt, energiát spórolva lecsaphat egy-egy újabb divatos szerzeményre. Az előnyök mellett ugyanakkor hátránya is van, az egyik legnagyobb talán az, hogy nem próbálhatjuk fel a szimpatikus ruhákat, cipőket, mielőtt azok a kosarunkban landolnának.

A cipőknél külön rizikó, hogy az ember azt a pillanatot várja, mint amikor az üvegcipellő tökéletesen rásimult Hamupipőke lábára, de a végén sajnos csalódnia kell. És bár a megbízható webáruházak biztosítanak visszaküldési opciót, ha nem megfelelő a cipő mérete, viszont ha megspórolnánk ezt a kört, akkor érdemes bevetnünk a The Singapore Women’s Weekly Magazin által javasolt trükköket, melyekkel a világhálón keresztül is megtalálhatjuk a tökéletesen passzoló lábbelit.

Tippek online cipővásárláshoz

Hogyan mérjük le a lábunkat?

Ha online szeretnénk beszerezni cipőnket, akkor nem elég ha tudjuk a lábméretünket, a méretezés ugyanis webshoponként, sőt akár cipőnként változhat, ezért mindig csekkoljuk le a mérettáblázatot, és mérjük le a talpunkat – olvasható a Nike weboldalán. Bár a művelet pofonegyszerűnek tűnhet, mégis könnyen elronthatjuk, ha ülve, a lábunkat feltéve, vagy a centit a talpunkhoz tartva csináljuk, így pontatlan értéket kapunk. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor kövessük az alábbi tippeket:

Labmeret
Az online cipővásárláshoz a pontos lábméretünket is tudnunk kell (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)
  • A legpontosabb eredményért este mérjük le lábunkat, addigra ugyanis bedagadt, és eléri a maximális méretét.
  • A mérés előtt húzzuk fel azt a zokninkat, amivel a kinézett cipőt is viselnénk.
  • Fogjunk egy A/4-es lapot és egy ceruzát, majd álljunk rá a papírra. (Szükség szerint rögzítsük a papírt a padlón, nehogy elcsússzunk.)
  • Jelöljük be a nagylábujjunk végét, valamint a sarkunk csücskét egy vonallal úgy, hogy a lábunkhoz szorítva, függőlegesen tartjuk a ceruzát. Most ugyanezt ismételjük meg a másik lábunkkal is.
  • Miután elkészültünk, mérjük le a két vonal közti távolságot – ez lesz ugyanis a pontos lábhosszunk.
  • Most már csak ellenőriznünk kell a webshop táblázatában, hogy esetünkben hányas méretet is jelent ez. Ha pont a határon vagyunk, érdemes az eggyel nagyobb cipőt választani.

Olyan helyről vásároljunk, ahol kinagyíthatjuk a cipőről készült fotókat

Ez elég bagatel szempontnak tűnik, de ha belegondolunk, nagyon is fontos, hogy a lehető legtöbb oldalról és szögből megvizsgálhassuk a cipőt, mielőtt a vásárlás gombra kattintunk. És bár csábító a gondolat, mégis igyekezzünk ne csupán arra fókuszálni válogatás közben, hogy melyik lábbeli tetszik nekünk a legjobban, a formáját se hagyjuk figyelmen kívül. Fontos, hogy a cipő fazonja passzoljon a lábunk formájához, így például ha széles a lábfejünk, akkor a szűk, hegyes orrú darabok kényelmetlenek lesznek, keskeny lábúként pedig valószínűleg nem érezzük komfortosan magunkat egy széles, kerek orrú bakancsokban.

Azt is csekkoljuk, hogy mutat a cipő a modellen

Sokat segíthet, ha a manökenen is látjuk választottunkat, különösen, ha éppen egy új stílust szeretnénk kipróbálni. Hiszen azt például csak a modellen láthatjuk, hogy a bokapántok elhelyezése vizuálisan meghosszabbítja vagy rövidíti a lábakat. Ilyenkor direkt érdemes figyelni, hogy a cipő hogy illeszkedik a bokára, a lábszárra, hogyan tartja a lábat, milyen szögben emeli meg. Mindezek alapján aztán átgondolhatjuk, hogy számunkra ez mennyire lenne kényelmes, mennyire állna jól. Ha a kívánt képek nem állnak rendelkezésre, ám a cipő egy ismert márkáé, akkor próbáljunk szétnézni más oldalakon is. Annyi bizonyos, hogy a különböző webáruházak eltérő módon mutatják be termékeiket, és előfordulhat, hogy többféle képet találunk különböző megvilágításban vagy stílusban fényképezve.

Maradjunk a már bevált cipőmárkáknál

Ezt talán nem is kell túlragozni, hiszen ha megtaláltuk azt a cipőmárkát, amiről tudjuk, hogy érdemes megrendelni, mert a minősége és a méretezése egyaránt megfelelő, akkor lehetőség szerint a jövőben is az ő webáruházából rendeljünk.

Kérjünk információt az ügyfélszolgálattól a cipő méretezéséről

A méretezés gyakran nem egységes a márkák között, néha még ugyanazon a márkán belül sem. A többféle márkát felvonultató webáruházak többségén ugyan találunk mérettáblázatot, de előfordulhat, hogy az nem pontos. Ezért, ha megvásárolni kívánt cipőmárkának van saját webhelye, akkor inkább ott nézzük meg a mérettáblázatot. Amennyiben továbbra sem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk az ügyfélszolgálatukhoz.

Kezdésként rendeljünk egy olcsóbb modellt

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy dobjunk ki az ablakon tízezer forintot egy gagyi minőségű cipőre. Sokkal inkább arról, hogy ha mondjuk először rendelünk egy adott webáruházból, és nem tudunk sokat a szimpatikus márkáról, akkor ne a legújabb kollekcióból szemezgessünk, nehogy hoppon maradjunk. Keresgéljünk a leakciózott áruk között, így jó eséllyel nem fáj majd annyira a szívünk, ha esetleg rosszul választunk.

Internetes Ciporendeles
Nagyon lényeges, hogy kizárólag megbízható helyekről vásároljunk, és nézzünk utána alaposan a visszaküldési lehetőségeknek is (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Nézzünk utána, milyen anyagból készül a cipő

Még ha arra nincs is lehetőségünk, hogy kézbe fogjuk a cipőt, az anyaga alapján azért nagyjából sejthetjük, mire számíthatunk. Nézzük meg, miből készültek az egyes részei, vagy tapintsuk meg a hasonló anyagú lábbelinket, vagy pedig keressünk rá a böngészőben a tulajdonságaira. Egy bőrből készült cipő például köztudottan puha, de a mostanában divatos lakkcipőknél ne számítsunk arra, hogy könnyen betörnek, és a lábunkra simulnak majd.

Olvassunk véleményeket

A webshopok többsége lehetőséget ad a vásárlóknak véleményt írni a termékekről, így ha ilyen oldalról rendelnénk, mindenképp tájékozódjunk mások tapasztalatairól. Ide jellemzően olyasmiket írnak a felhasználók, hogy a cipő elég kényelmes-e, megfelelő-e a méretezése, milyen az anyaga, illetve sokan megosztják az egyéb jellegű személyes tapasztalataikat is. Ami pedig szintén nagyon lényeges, hogy kizárólag megbízható helyekről vásároljunk, és nézzünk utána alaposan a visszaküldési lehetőségeknek is. A legjobb példa erre az impresszum, ahol egy megbízható weboldal minden olyan elérhetőséget listáz, amin keresztül a vásárlók felvehetik a dolgozókkal a kapcsolatot. Ha ez hiányzik, akkor keressünk másik webáruházat, nehogy pórul járjunk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész