Tényleg márkás ruhát vettél? Így különböztesd meg a hamisítványtól

Legalább egy márkás ruha mindannyiunk szekrényében megtalálható, sokan azonban minden évben csillagászati összegeket költenek az újabb és újabb darabokra. De hogyan különböztethetjük meg ezeket az olcsó, silány hamisítványtól?

Ha hivatalos üzletben néztünk ki magunknak egy márkás ruhát, nem kell attól tartanunk, hogy átvernek, és hamis darabot sóznak rá egy talicska pénzért. Csakhogy az outletekben és/vagy használtruha-üzletekben, és legfőképp a kevésbé ismert, de magát márkás ruhák értékesítőjeként hirdető üzletekben, webshopokban könnyen ráfázhatunk. Ezért vásárlás előtt érdemes elvégeznünk a házi feladatot, magyarán megbizonyosodni arról, hogy tényleg valódi minőséggel állunk-e szemben. Az ördög – ahogy mindig – ezúttal is a részletekben rejlik.

5 tipp, amivel megkülönböztethető a márkás ruha a hamisítványtól

Varrás: a hamisítványokon a varrás hanyagul történik, a vonalak nem tiszták, a szálak nincsenek levágva, és sokszor a varratok sem egyenesek. Hogy hogy is néz ki a hanyag varrás, azt tökéletesen szemlélteti a BBC korábbi riportja, amelyben egyetemisták mutatták meg márkás vagy annak vélt holmijaikat a divatszakértőknek, akik megmutatták, mi különbözteti meg az eredetit a hamisítványtól.

Márkajelzés: a silány minőségű daraboknál a kamu logókat gyakran összecsapják, és azok egyáltalán nem igazodnak a varráshoz. A valódi márkajelzés felvitele sokkal időigényesebb, szakértői kivitelezést és nagyobb költségráfordítást igényel (sokkal olcsóbb két szövet- vagy gagyi minőségű bőrdarabot egy tetszőleges ponton összeilleszteni, mint gondosan felvinni a logómintázatot – pláne ha az eredetileg bőrből van -, hogy az tökéletesen illeszkedjen a varrásnál). A csalók pontosan tudják, hogy a gyanútlan vásárló észre sem veszi az ehhez hasonló apró részleteket, sőt nem is gyanakszik, hiszen több tízezer forintot kifizetett a ruháért/táskáért/cipőért. A márkajelzésekkel kapcsolatos másik gyakori hiba, amit kiszúrhatunk, ha hibásan nyomtatták a márka nevét, és mondjuk „Prada” helyett „Pravda”név szerepel a címkén.

Az anyag minősége: a csalók olcsóbb szövetet vagy bőrt használnak a hamisítványok legyártásához, amivel csökkenthetik a költségeket. Előállítani egy hamis ruhát Kínában nyilván jóval egyszerűbb, mint elmenni Olaszországba egy eredeti példányért. Csakhogy a hamisítványok emiatt olcsó érzetet is keltenek, és amint az az alábbi videóban is látszik, az ember már a tapintásból kiszűrheti, hogy mivel áll szemben.

A cipzárak és a gombok, illetve a zsebek minősége mindig kifogásolható egy hamis márkajelzésű ruhán. A gombok könnyebbek érződnek, mivel nem valódi fémből, hanem fémbevonatú műanyagból készülnek. Míg a cipzárak varrása gyakran csúnya, gyorsan lejönnek, illetve elveszítik a fogaikat, ha hamisak.

A finomságok – vagyis az igazi dizájner táskák és cipők mindig eredeti, minőségi táskában, a dobozzal együtt érkeznek, sőt, bizonyos tervezők a névjegyüket is a dobozba csempészik. Az olcsó utánzatokban ezeket nem találjuk meg, vagy ha igen, akkor még a táskának is olcsó a tapintása.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Elhunyt Haumann Péter, a Nemzet Színésze