Így viseld a barna színt, hogy nőies és csinos legyen

A barna szín a föld árnyalata, ami erőt, stabilitást, megbízhatóságot sugároz. A pszichológusok szerint ilyennek látjuk azokat, akik előszeretettel viselik a barnát és annak különböző árnyalatait: kissé konzervatívnak, akik mindenben a békét, a stabilitást, az erőt keresik. Egy barna ruhát viselő nő vagy férfi egy megbízható, intelligens és racionális ember benyomását kelti.

Emellett viszont sokan úgy tartják, hogy a barna szín öregít. Összeállításunkban most igyekszünk helyreigazítani a színárnyalat rossz renoméját, és bebizonyítani, hogy ez a kijelentés nem minden esetben helytálló.

Így hordd a barna színt, hogy ne legyen unalmas

A hagyományos földszín számtalan izgalmas módon kombinálható, így rengeteg szettben és színnel szuperül mutat, néhány variációban pedig kifejezetten sikkes hatást kelt. Az alábbi fotókon adunk néhány ötletet arra, hogyan viseljük a barnát, ha azt szeretnénk, hogy trendi és csinos legyen. Egyszerű párosítások ezek, mégis extra divatosak és nőiesek.

Noies Outfit Barna Szinnel
A barna szín egyáltalán nem unalmas, rengeteg szettben és színnel szuperül mutat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Bár az őszi-téli szezon visszatérő elemei a szomorkás árnyalatok, bizonyos semleges színekkel kapcsolatban mégis ősidők óta vannak előítéleteink. Hogy megtudjuk, miért, mindenekelőtt ugorjunk egy kicsit vissza az időben, egészen pontosan a nyolcvanas évekbe, amikor a barna, a fekete és a szürke perifériára került, miután megjelentek a divatkavalkádot felvonultató butikok az uniformizálódást szorgalmazó konfekcióipar mellett.

Teli Szettek Barna Szinnel
Teli Szettek A barna szín egyaránt lehet hideg vagy meleg tónusú, ráadásul számtalan árnyalata létezik, melyek közül bárki megtalálhatja a hozzá leginkább passzolót (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Akkoriban jellemzően két táborra oszlottak az emberek, így a fiatalok már a magazinokban látott kreációkat keresték, míg az idősebb korosztály tagjai – megszokásból vagy praktikusságból -, többnyire a konfekciódarabok mellett döntöttek. Erre az is rásegített, hogy az olcsóbb áruházakban bizonyos kor felett szinte csak fekete, szürke és barna anyagokkal találkozhattak a vásárlók, ráadásul az akkori fazonok sem ütötték meg a mai friss és fiatalos szemlélet mércéjét. Az ok, amiért ezek a ruhák tényleg jóval öregebbnek mutatták viselőjüket, az többnyire a silány, szintetikus anyagok, és a lehangoló színösszetétel volt.

Mára viszont eltűntek a korhatárok a divatban, így bárki, bármilyen színű holmit viselhet. A barna, a fekete és szürke megmaradt ugyan az őszi-téli kínálatban, csak épp elképesztően sikkes és nőies szabásokkal társulnak. A barna szín egyaránt lehet hideg vagy meleg tónusú, ráadásul számtalan árnyalata létezik, melyek közül bárki megtalálhatja a hozzá leginkább passzolót.

Nem kell megijedni tőle, hiszen egy kis fantáziával még a komorabb őszi színek is remekül variálhatóak

Ha elvonatkoztatunk a kávébarnától, és inkább az arany-, a gesztenye-, a mustár-, és a kapucsínóbarna színek felé fordulunk, akkor gyorsan rájövünk, hogy ezek nem teszik morózussá, fáradttá és tartózkodóvá a megjelenést. Sőt, kiválóan kombinálhatóak élénkebb rokonárnyalataikkal, ráadásul monokróm szettekben, akár feketével társítva sem egyhangúak. A fiatalos, sikkes összhatásban persze, a divatos fazonok is nagy szerepet kapnak.

Divatos Szettek Barna Szinnel
A fiatalos, sikkes összhatásban persze, a divatos fazonok is nagy szerepet kapnak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A barna és a fekete összeboronálása sokak számára elképzelhetetlen, ha stílusos öltözékről van szó. Pedig az alábbi videó a youtuber megmutatja, hogy ezek is lehetnek légiesen könnyedek, és nem fullasztják meg a nőiességet.

Talán furcsán hangzik, de a barnától egyáltalán nem áll távol a friss hatás, mindössze egy kis segítség kell hozzá. Derítő színekkel párosítva nem sápasztja az embert – ez lehet fehér, vagy esetleg világos drapp. Egy hasonló szettet persze egy finom smink is megkoronázhat, de akár vibráló kiegészítőkkel is elérhetjük a vidám összhangot. Ahogy az is rendben van, ha inkább letisztult szettben gondolkodunk, melyben a fekete úgyszintén főszerepet kap. Ilyenkor célszerű kiemelt hangsúlyt fektetni a lágy harmóniára.

Noies Szettek Barna Szinnel
A garbót vagy a bordás kardigánt például remekül feldob egy enyhén fényes anyagú, lágy esésű nadrág (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Eltérő anyagokkal is trükközhetünk: a garbót vagy a bordás kardigánt például remekül feldob egy enyhén fényes anyagú, lágy esésű nadrág. Míg a melegebb barna tónusokhoz jól passzolnak a bézs alapú kiegészítők, ha visszafogott, puha színhatás szeretnénk elérni.

Noies Szettek Barna Szinnel Piros Sallal
Akár vibráló kiegészítőkkel is elérhetjük a vidám összhangot (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A barna bizonyos árnyalatai jól megférnek egymással, kár lenne szétválasztani őket. Mintha rokonok lennének, méghozzá olyan áldott jó természettel megáldva, akik szinte sosem veszekednek. Ha pedig szeretnénk még lágyabbá tenni az outfitet, csempésszünk bele egy kis fehéret.

Noies Szettek Barna Szinnel Es Fekete Kiegeszitokkel
Derítő színekkel párosítva a barna nem sápasztja az embert – ez lehet fehér, vagy esetleg világos drapp (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Lényeges, hogy trendi holmikkal alapozzuk meg öltözékünk. A bőrhatású anyagok például nagy segítségünkre lehetnek ebben, de ugyanez a helyzet a barna és a szürke párosításával, amit szintén a stílusmix dob fel igazán.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész