Barion Pixel Mitől olyan csillogó és egészséges a közel-keleti nők haja? – Coloré

Mitől olyan csillogó és egészséges a közel-keleti nők haja?

2022. 07. 09.

Mégis mitől olyan gyönyörű a közel-keleti nők haja? Ez a kérdés bizonyára sokak fejében megfogalmazódott már (a miénkben is), ezért a jelenség nyomába eredtünk.

Az, hogy a közel-keleti nők haja dús, egészséges és fényes nem pusztán szerencsés genetika. Rengeteget számít ugyanis, hogy tudatosan ügyelnek tincseik ápolására. Az alábbiakban összegyűjtöttük a trükkjeiket, melyeket mi is elleshetünk a csillogó, egészséges hajkorona elérése érdekében.

Ezért irigylésre méltó a a közel-keleti nők haja

Ugyanannyi időt fordítanak hajápolásra, mint bőrápolásra

A közel-keleti nők haja mindenekelőtt azért egészségtől ragyogó, mert a problémák kezelése helyett azok megelőzésére fókuszálnak. Hétköznapi példával élve amíg a nyugati társadalmakban általában mélykondicionáló hajbalzsamokat, -pakolásokat alkalmazunk, ha azt látjuk, hogy száraz, töredező a hajunk, addig a közel-keleti nők ezt nem várják meg, helyette minden héten néhány alkalommal hidegen sajtolt, tápláló olajokkal kényeztetik fejbőrüket. Számukra ez olyan természetes, mint nálunk a fényvédelem vagy a tudatos bőrápolás.

Indiai Nők Haja
A közel-keleti nők haja mindig egészségtől ragyogó (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A DIY hajpakolásokra esküsznek

A közel-keleti nők jól tudják, hogy megfelelő tápanyag- és vitaminbevitel mellett külsőleg is támogathatják frizurájuk szépségét és egészségét. A samponok, balzsamok és maszkok mellett a házi pakolások egyaránt segítenek csökkenteni a hajhullást, és beindítani a szálak növekedését, emellett erősítik, hidratálják, ezáltal puhává varázsolják azokat.

Egészséges, tápláló ételeket esznek

Azt is fontos megemlíteni, hogy a közel-keleti nők étrendje tele van friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és fűszerekkel. A teljes értékű, tápanyagban gazdag élelmiszerek pedig köztudottan serkentik a hajnövekedést, illetve fokozzák annak ragyogását. Lényegében minden, az optimális hajegészséghez szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, zsírsavat és antioxidánst az étrendjükből nyernek.

Holisztikus szemlélet a hajápolásban is

Általánosságban elmondható, hogy a közel-keleti nők holisztikus megközelítést alkalmaznak hajápolási rutinjukban, ami kevésbé jellemző a nyugati kultúrákban. Ők már kislányként azt látják édesanyjuktól és nagymamájuktól, hogy azok évtizedes, ha nem évszázados szépségrituálékat követnek, amiket természetesen továbbadnak a következő generációknak. Jó hír, hogy szerencsére nálunk is egyre több márka figyel arra, hogy termékei a lehető legnagyobb arányban tartalmazzanak természetes összetevőket.

Elkerülik a forró zuhanyt

Olykor nem látjuk a fától az erdőt, rengeteg pénzt elköltünk különféle hajápoló-készítményekre, melyek azonban mit sem érnek, ha forró vízzel öblítjük le hajunkat. Ezzel ugyanis még inkább kiszárítjuk a tincseket. A közel-keleti nők haja azért is olyan szép, erős és hidratált, mert ők már rájöttek, hogy a hideg víz a barátjuk, így rendszeresen ezzel mosnak hajat.

Indiai Nők Haja Hajmosás Közben
A közel-keleti nők haja azért is olyan egészséges, mert sosem forró vízzel öblítik le hajkoronájukat hajmosáskor (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Hajöblítés desztillált vízzel

Amennyiben nem szeretnénk beruházni egy hidroterápiás zuhanyfejre, lehetőség szerint desztillált vízzel mossunk hajat, ami egyrészt kíméletesen, mégis alaposan tisztít, másrészt nem tartalmaz a haj számára káros kemikáliákat. A Közel-Keleten sok helyütt eléggé kifogásolható a víz tisztasága, ezért használnak desztillált vagy palackozott vizet az ott élő nők.

Az egyszerűség ereje

Nyugaton évek óta hódítanak a rövid frizurák és a különféle hajfestési technikák, a közel-keleti nők hajának titka azonban a változatlanságban rejlik: kísérletezés helyett csupán időnként vágatnak egy keveset tincseik végéből, és meghagyják hajkoronájukat természetes valójukban.

Természetes hatóanyagok, amiket az indiai nők gyakran használnak

Henna: A henna az egyik legnépszerűbb természetes hajápoló a Közel-Keleten. Sokan a hajfestéshez társítják, ám a közel-keleti nők általában kondicionálóként vagy hajmaszkként használják. Hidratálja, kisimítja, és kezelhetőbbé teszi a göndör hajat, valamint élettel telibbé, rugalmasabbá varázsolja.

Amla: Az amla gyümölcs természetes hatóanyagai a hajgyökerek táplálása útján lassítják a haj öregedését és a korai őszülést. Intenzíven serkenti a haj növekedését, rendszeres használata elsősorban sötét hajúaknak ajánlott. A közel-keleti nők kis mennyiséget a fejbőrükbe masszíroznak a gyümölcsből préselt hajkondicionáló olajból, majd egy órát fent hagyják, hogy a hatóanyagok kifejthessék hatásukat. Plusz kevesen tudják, hogy az amla akár 20-szor több C-vitamint tartalmazhat a narancsnál.

A hajhullás ellenszere: 8 gyógynövényes tipp a tökéletes hajért

A hajhullás sok férfi és nő problémája, ráadásul számos oka lehet annak, hogy megritkul a haj: a genetikai adottságoktól és a vitaminhiánytól kezdve a hormonális változásokon át a pajzsmirigy betegségekig. Cikkünkben arra kerestük a választ, mely gyógynövények érdemes bevetni hajhullás ellen.

Cikk forrása: Byrdie, borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix