Hialuronsav hajra: tényleg egészségesebbé és fényesebbé teszi a frizurát?

Hialuronsav hajra?Hiszen az egy dolog, hogy a hialuronsav a bőrápoló termékek közkedvelt hatóanyaga, mivel képes megkötni a nedvességet a bőrben, és harmatos, egészséges arcszínt eredményez, de a fejbőrünkre kenni...az már más tészta. Nos, a TikTok felhasználói egy ideje mégis emiatt áradoznak róla: merthogy a hialuronsav állítólag egészséges és fényes hajkoronát varázsol a száraz és töredezett frizurából.

“Láttam egy TikTok-videót arról, hogy a hajolaj nem hidratálja a hajat, csak a víz. Ezért kipróbáltam a hialuronsavat!” – írta Kaitlyn Boyer TikTok-influenszer egy 2021. augusztusi videójában, amelyet mostanáig több mint 3,7 millió alkalommal láttak a felhasználók. Töredezett, gyenge tincseiből kiindulva Boyer megnedvesítette a haját, és esténként egy hialuronsavas készítménnyel ápolta. A haja másnapra észrevehetően egészségesebbnek tűnt, két éjszaka után pedig „jelentős különbséget” észlelt. Két hét elteltével azt állította, hogy a haja “sokkal kezelhetőbb”, és hogy még a fodrásza is megkérdezte, milyen termékeket használt.

Muneeb Shah, az észak-karolinai Buies Creek-i Campbell Egyetem rezidense, influenszer, aki „Derm Doctor” néven szerepel a TikTokon, és aki egy több mint tízmilliós nézettséget generáló videóban pozitívan reagált Boyer kísérletére. “A hialuronsav erős nedvesítőanyag, ami azt jelenti, hogy súlyának körülbelül ezerszeresére duzzad a vízben” – magyarázza Shah. Hozzátette: a hialuronsav emiatt hidratáló hatású a haj és a bőr számára. De vajon tényleg a hajra is használnunk kellene a hialuronsavat? Nézzük, mit gondolnak a szakértők.

Hogyan működik a hialuronsavas szérum?

Dr. Shah bőrgyógyász-sebész és Daniel Belkin okleveles bőrgyógyász szerint a hialuronsav molekula tömegének ezerszeresét képes megkötni a vízben, „tehát egy nagyon erős nedvesítőszerről beszélünk – ez egy molekula, amely magába szívja vagy megtartja a nedvességet” – magyarázza dr. Shah. Joshua Zeichner bőrgyógyász, egyetemi docens, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati ​​kozmetikai és klinikai kutatási részlegének igazgatója szerint a hialuronsav alapvető fontosságú a bőrápolásban, de egyre gyakrabban használják a hajápolásban is az utóbbi időben.

Hialuronsav hajra: ugyanolyan hatása van, mint a bőrre?

Hajszálaink három rétegből állnak: a hajbél (vagy medulla) a hajszál belsejében elhelyezkedő lágy velőállomány. Ez az állomány képezi a hajszál tömegét, és meghatározó a hajszál vastagsága, valamint hajszín tekintetében. A második a hajkéreg (azaz cortex): a velőállományt körülvevő szilárdabb réteg, amely a hajszál rugalmasságát és erősségét adja. A jó állapotú hajkéregnek is köszönhető többek között, hogy például milyen hajlékony, és milyen teherbírású a hajunk. A harmadik pedig a külső réteg (vagyis a kutikula): ez a hajszál védelméről gondoskodik, a hajszál külső felületén cserépszerűen elhelyezkedő színtelen, elszarusodott hámsejteket értjük alatta. Minél egészségesebb a kutikula, annál fényesebb és selymesebb fényű a hajszál. Sérült vagy fénytelennek tűnő rétegek esetén viszont a hajszál kiszárad, a kutikula megemelkedik, amitől a haj textúrája törékennyé válik. A túl gyakori hajmosás és -szárítás, valamint a környezeti tényezők egyaránt károsíthatják a hajat.

Hajon alkalmazva a hialuronsav úgymond begyűjti a nedvességet a környezetből, a hajba húzza, majd benntartja azt – “nagyjából úgy, mint ahogy a szivacs felszívja a vizet, amitől aztán kitágul” – magyarázza Shamban. Hozzáteszi: “a hialuronsav segít fenntartani az egészséges hajhoz szükséges nedvesség, fehérjék és lipidek megfelelő egyensúlyát.” Dr. Zeichner egyetért azzal, hogy számos előnnyel jár, ha rendszeresen ‘megkínáljuk’ tincseinket a szérummal. Ahogy fogalmaz, a hialuronsav következtében a haj puha, hidratált és dús lesz. És mivel bőrápoló összetevőként már bevált, a hialuronsav a fejbőr számára is kiváló, mutat rá Shamban. „A fejbőrt gyakran nem tekintjük bőrünk részének, pedig az” – mondja. A legnagyobb különbség a fejbőr és a bőrünk többi része között az, hogy előbbin több ezer szőrtüsző található, amelyek hajszálak nőnek. A fejbőr emellett több faggyút is termel a bőr más részeihez képest. Shamban szerint a faggyútermelődés folyamata olyan, akár egy metrórendszer, ami az olaj szállítására és lerakására szolgáló járatokat tartalmaz. Ezek a járatok – vagy folyosók – a fejbőr táplálását szolgálják, bevonják, hidratálják, puhává teszik és védik azt.

Fiatal No Hialuronsavas Arckezelesen
A hialuronsav hajra is jó, nem csupán bőrre a szakértők szerint (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Tracey Cunningham Los Angeles-i sztárfodrász örömmel mesélt az Everyday Health magazinnak arról, hogy ügyfelei végre kezdik felismerni, hogy a “bőrükhöz hasonlóan kell kezelniük a frizurájukat az optimális hajegészség érdekében, különösen akkor, ha rendszeresen festetik vagy más vegyszeres kezeléseknek vetik alá, esetleg gyakran vasalják, szárítják” – magyarázza. Hozzáteszi: a hialuronsav mellett ceramidokat és glicerint is adnak a hajápoló termékekhez, hogy azok mélyen helyreállítsák és hidratálják a hajszálakat.

Vannak kockázatai a hialuronsav hajon történő alkalmazásának?

Dr. Belkin és Shamban szerint a hialuronsav használata egyaránt biztonságos a bőrön és a hajon. „Mivel egy, az emberi szervezetben természetesen előforduló molekuláról van szó, így nem okozhat allergiát” – magyarázza Belkin –, ahogy irritációt sem. A hialuronsavat tartalmazó termékek minden hajtípusra jók, mondja Cunningham. „A bőrápoló termékekben általában megtalálható hialuronsav segít mélyen hidratálni a hajat, akárcsak a bőrt. Elvégre a fejbőr a bőr kiterjesztése, és minél gondosabban ápoljuk, annál egészségesebb lesz a hajunk” – teszi hozzá. Míg Zeichner szerint a hialuronsav valójában minden hajtípusnál alkalmazható, még az érzékeny, töredezett vagy festett frizuránál is.

Hogyan építsük be a hialuronsavat a hajápolási rutinunkba?

Belkin azt javasolja, hogy nedvesen mosott hajra vigyük fel a hialuronsavat, amely lehetővé teszi az összetevő megfelelő felszívódását. A hialuronsav lényegében úgy működik, mint egy hajolaj vagy hajbalzsam, amely nagyobb mennyiségű úgynevezett okkluzív típusú hidratálót tartalmaz (olajok, viaszok), ezáltal segít megkötni a nedvességet. Míg egy hialuronsavat tartalmazó hajápoló valószínűleg kevesebbe kerül egy bőrápoló készítménynél, ám ha utóbbi kéznél van otthon, akkor Belkin szerint az a hajunkon is kifejti áldásos hatását: “szigorú értelemben nincs túl nagy különbség a hialuronsavas haj- és bőrápoló összetétele között, így az adott terméktől függően nem hiszem, hogy problémát okozna bőrápolót kenni a hajra, különösen, ha az tiszta hialuronsav” – magyarázza a szakértő.

A videóban bőrgyógyászok beszélnek arról, miért jó a hialuronsav a hajra

Összefoglalva tehát a szakértők javaslata alapján bátran beépíthetjük hajápolási rutinunkba a hiaulronsav-szérum használatát akár az összetevőt tartalmazó hajtermék, akár egy hialuronsavas bőrápoló készítmény formájában. alkalmaznánk. „Ez a TikTok-trend most valóság, nem pedig fikció, pedig ez nem mindig van így” – mondja Shamban. Hozzáteszi: összességében a hialuronsav kiválóan alkalmas a haj fiatalítására.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban