Barion Pixel Korpásodás? A legegyszerűbb, természetes ellenszer a te otthonodban is ott van – Coloré

Korpásodás? A legegyszerűbb, természetes ellenszer a te otthonodban is ott van

2023. 05. 02.

A korpásodás a felnőttek körülbelül 50 százalékát érinti, férfiaknál és nőknél is gyakran előfordul. A fejbőr bosszantó viszketését és irritációját számos tényező okozhatja, de létezik egy egyszerű trükk, ami segíthet ezeken. Ez az almaecet használata.

Miért hasznos az almaecet a korpásodás ellen? 

Az almaecet szinte minden konyhában megtalálható. De ha nincs is otthon, könnyedén beszerezheted a boltok polcairól. Rengeteg előnye van, ami segíthet, amikor küzdesz a korpa ellen.  

Amikor kinyitod, valószínűleg azonnal észreveszed a savas illatot, de ne aggódj amiatt, hogy salátaöntet illata lesz a hajadnak. Igen, az öblítés után enyhe ecetszagod lesz, de hamar eltűnik, és a száradás után semmit sem fogsz észrevenni.

Az alkalmazással azonban óvatosnak kell lenni. A hígítatlan verzió erős, így nem lehet egyszerűen a fejedre önteni egy üveggel. Így nemcsak megtisztítaná a hajad, hanem a savas hatása miatt irritálhatná és megégethetné a fejbőrödet. 

Segít a fejbőr viszketésén és irritációján

Az almaecet gombaellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A használata csökkentheti a száraz bőr okozta viszketést

almaecet
Kép forrása: Unsplash

A sampon nem mindig elég

A sampon nem mindig tisztít megfelelően, ami önmagában is korpásodáshoz vezethet. Ha almaecetet adsz a hajápolási rutinodhoz, megtisztítod a fejbőrödet és csökkendet az olaj- és termékfelhalmozódást.

Kiegyensúlyozott pH

Az almaecet erősen savas kémhatású, és rendszeres használata esetén csökkentheti a fejbőr pH-értékét, elősegítve annak egészségét, valamint erősebbé, simábbá és fényesebbé teszi a hajat.

Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a korpát okozó baktériumok és gombák ellen küzdenek. Az almaecet használata más típusú fejbőrfertőzéseket is megelőzhet.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Mivel egy gyümölcsből készült természetes anyag, tele van flavonoidokkal, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően enyhülést nyújthat a viszkető és gyulladt fejbőrnek.

C- és B-vitamint tartalmaz

Gazdag B-vitaminokban, amelyek fontos szerepet játszanak az immunitás fokozásában. C-vitamint is tartalmaz, amely tisztítja a fejbőrt, harcol a baktériumok ellen, küzd a korpásodással, és fokozza a haj növekedését.

Antioxidáns

Polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként hatnak. Ezek a növényi vegyületek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a sejtkárosodás megelőzésében, enyhítik a gyulladást, valamint javítják az általános egészséget.

Fényt ad és védi a színt

Lezárja a haj kutikuláját, azt a védőréteget, amely megköti a létfontosságú lipideket, fehérjéket és nedvességet. A használata helyreállítja a haj állapotát és növeli a fényességét, valamint megakadályozza a színpigment elvesztését, ha fested a hajad.

Segíti a haj növekedését

Bár nem csodaszer a hajhullás kezelésére, savassága segíthet a kiegyensúlyozott pH-szint fenntartásában, és potenciális megoldásként működhet a haj elvékonyodására. A haj ideális pH-szintje négy és öt között van, de sok sampon ezt felboríthatja. Ez pedig oka lehet a hajhullásnak, az almaecet hozzáadása a hajmosási rutinhoz helyreállíthatja a pH-szintjét, felszabadíthatja a pórusokat, és serkentheti a haj növekedését.

Mellékhatások 

Míg az almaecet segíthet a korpásodás kezelésében és megelőzésében, túl sok belőle káros hatással lehet a bőrre és a hajra. Ha túl sokszor használod, eltávolítja a fejbőr és a haj természetes olajait, és súlyosbítja a korpásodást. Ne vidd tehát túlzásba a használatát, és ne hagyd túl sokáig a fejbőrödön és a hajadon. 

Ha érzékeny a fejbőröd vagy bármilyen típusú horzsolás vagy seb van fejeden, kerüld az almaecet használatát, mivel az tovább irritálhatja a sérülékeny bőrt. A sebek, vágások gyógyulása után azonban nyugodtan használhatod.

almaecet
Kép forrása: Pexels

Hogyan használd?

Hígítsd fel az almaecetet meleg vízben 1:1 arányban. A samponozás után az oldatottal öblítsd le a hajad. Hagyd hatni körülbelül 15 percig, majd sima vízzel öblítsd le. Ezeket a lépéseket hetente egyszer vagy kétszer végezheted el.

Almaecetes spray

Keverj össze két evőkanál almaecetet egy csésze vízben. Tölts meg egy szórófejes üveget ezzel az oldattal. Hajmosás és hajkondicionálás után fújd a fejbőrödre és a hajadra. Hagyd a levegőn megszáradni. Tedd ezt kéthetente egyszer, hogy megtisztítsd a fejbőrt.

Aloe Verás hajmaszk

Tegyél egy evőkanál almaecetet egy csésze vízbe, keverd el. Adj hozzá 5-6 evőkanál aloe vera gélt. Keverd jól össze, és vidd fel a fejbőrödre és a hajadra. Körülbelül 10 perc elteltével öblítsd le vízzel. Ezt a módszert hetente kétszer használhatod.

Forrás: Femina.in, Real Simple

Borítókép forrása: CentralITAlliance / Getty Images