A korpásodás legmeglepőbb okai

Néha nem is az az oka, amire egyből gondolnál.

haj_korpasodas

Van, hogy látszólag minden ok nélkül korpásodásnak indulhat a hajad, és hiába próbálkozol a megszűntetésével, nem sikerül. Ilyenkor valószínűleg nem jó helyen keresed a választ, és nem azok az alap dolgok okozzák a gondot, amik általában szokták. Létezik néhány meglepő oka annak, ha korpásodást veszel észre a hajadon. Eláruljuk, mik ezek.

Túl gyakori vagy túl ritka samponhasználat

Ha ritkán mosod meg a hajadat, például azért, hogy ne zsírosodjon túl hamar, akkor nagy mennyiségű faggyú halmozódik fel a fejbőrödön. Ha ez izzadsággal is vegyül, tökéletes környezetet biztosít a fejed a korpának a megjelenésre. Az sem jó, ha minden nap hajat mosol samponnal, mert azzal kiszárítod a fejbőrödet. Az optimális idő 2-3 nap, ennél kevesebb és több se teljen el rendszeresen két hajmosás között.

Kondícionáló kihagyása

Bizony, az is okozhatja a zavaró problémát, ha nem használsz kondícionálát a hajadra. A balzsamok táplálják is vitaminokkal töltik fel a hajad egész volumenjét, és a kiszáradást gátolják. A fejbőr kiszáradása a korpa leggyakoribb oka.

Túl sok cukor és zsír

Az étkezésed is hatással van a hajad minőségére, a cukor és túlzott zsír evés pedig sajnos nem teszi szebbé a tincseidet sem, nem csak a bőrödet. Felborulnak a hormonjaid tőle, több olajat termel a fejbőröd, az olajos közegben pedig remekül megél a korpa.

Nem használsz fényvédőt

A hajadnak épp annyira szüksége van a fényvédelemre, mint a bőrödnek. A bőrödre minden nap tegyél UV-szűrős krémet, a hajadra pedig fújj UV-elleni sprayt mindig, ha napra mész, ezzel megelőzheted a korpásodást.

Kép forrása: Unsplash

Nem megfelelő öblítés

Lehet, hogy a mosási és a kondícionálási rutinod rendben van, de nem sikerül megfelelően kiöblítened a termékeket a hajadból. Ha túl sok olaj, vagy hajápoló termék, sampon marad a fejbőrödön, a bőr természetes gombája, ami mindenkinél megtalálható, elkezdi termelni a korpát. Mindig alaposan mosd ki a sampont és balzsamot a hajadból!

Nem váltogatod a samponjaidat

Ha ugyanannál a samponnál maradsz mindig, ne csodálkozz, ha megjelenik a korpa. Legyen 2-3 alternatívád, és ezeket váltogasd, különben a fejed túlzottan hozzászokik ugyanahhoz, ez pedig kialakítja a korpásodást.

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!