Barion Pixel Tabu a köbön: utánajártunk hogyan működik a szex extrém korkülönbség esetén – 18+ – Coloré

Tabu a köbön: utánajártunk hogyan működik a szex extrém korkülönbség esetén – 18+

2024. 06. 08.

Sokan megdöbbennek azon, ha egy kapcsolatban, vagy szexkapcsolatban nagy korkülönbség van a két fél között. Na de vajon miért választ egy nő olyan partnert, aki szinte egyidős az apjával? Vagy miért választ egy férfi olyan nőt, aki az anyja is lehetne? Szakértőnkkel, Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológussal, a Szexpert! – Légy szakértője a szexualitásodnak! című könyv szerzőjével, a Mindset Pszichológia szakemberével beszélgettünk arról, hogyan működik a szex nagy korkülönbség esetén.

Lovely Couple Having Coffee In The Bed

Coloré: Miért van az, hogy egy nő egy jóval idősebb, vagy éppen jóval fiatalabb férfihoz vonzódik szexuálisan? Mit várnak a felek a másiktól ilyen nagy korkülönbség esetén?

K.A: Nagyon sokfélék vagyunk, sokféle életúttal, így egyénenként eltér, hogy ki miért lép bele nagy korkülönbségű (szex)kapcsolatba. Alapvetően, amit el lehet mondani, az az, hogy izgalmas lehet a nagy korkülönbség, valamint lehet, hogy nehéz a hasonló korúakkal megtalálni az összhangot. Sokaknak okoz nehézséget a hasonló korú pár választása. Gyakran merül fel hiedelemként, hogy egy hasonló korú személynek nehezebb megfelelni, neki több az elvárása felénk, pedig ez valószínűleg nincs így. Sajnos az eltolódott alá-fölé rendeltség is bejöhet a képbe: egy jóval fiatalabb fiún könnyebb uralkodni, neki kevésbé kell megfelelni, ő még fel is nézhet ránk magasabb életkorunk, élettapasztalatunk miatt. Amennyiben idősebb a partner, ugyanez fennállhat, csak fordított helyzetben: mi függhetünk, felnézhetünk a másikra. Emellett, ha valaki idősebb párt választ, amögött állhat, egy nem elég jó vagy hiányzó apa-lánya kapcsolat is.

Általános tévhit, hogy ha valaki idősebb, akkor biztosan tapasztaltabb, „jobb szerető”, pedig ez nem ilyen egyszerűen egyenesen arányos dolog. Egy tapasztalatlanabb személy is lehet nagyon figyelmes és izgalmas szerető, ahogyan egy idősebb személy lehet, hogy tapasztalatlan vagy épp önző az ágyban.

Ka
forrás: Kacsur Adrienn, Mindset Pszichológia

Coloré: Működhet-e hosszú távon egy kapcsolat, amikor a partner jóval fiatalabb, vagy éppen jóval idősebb a párjánál?

K.A: Természetesen bármi előfordulhat, vannak kapcsolatok, amelyek szuperül tudnak működni nagy korkülönbség esetén is. Érdemes azonban előretekinteni, hiszen a túl nagy eltérés a korban okozhat fájdalmakat. Például, ha az egyik fél már nyolcvanéves a párja pedig ötven, akkor óhatatlanul előállhat az a helyzet, hogy a fiatalabbik fél megözvegyül, pedig még csak élete közepén jár.

Lélektani szempontból sem mindegy, hogy ki hol jár az életében. Más-más életfeladatunk van bizonyos életkorok esetén. Eric Erikson amerikai pszichológus pszichoszociális fejlődéselmélete szerint nyolc nagy életszakaszra lehet bontani az életünket. Ezek közül nagy vonalakban, ami idetartozik: ideális esetben körülbelül 12-18 éves korunk között alakul ki és szilárdul meg az identitásunk, 18-40 éves korunk között alakulnak ki és szilárdulnak meg az intim kapcsolataink, 40-65 év között az úgynevezett generativitás szakaszába lépünk, ahol a fő kérdés, hogy mennyire élem értékesen az életemet, mit és hogyan alkottam magam körül? Ekkor újraértékelhetjük munkánkat, emberi kapcsolatainkat. Nyolcvan év felett pedig a visszatekintésé a főszerep: milyen életet éltem? Ekkor lelassulhatunk, visszább vonulhatunk az életben. Nem feltétlenül ideális, ha életszakaszbeli eltérés van a párok tagjai között, hiszen más-más életfeladatuk van abban a korban.

Coloré: Hogyan lehet összehangolni az egyéni szexuális igényeket és vágyakat a párkapcsolatban, különféle életkorú partnerek esetében?

K.A: A szexuális libidónak, és egyébként a működésbeli képességeinknek (merevedés, nedvesedés, orgazmuskészség) is van egy természetes hanyatlása az életkor előrehaladtával, de ez a nagy átlag csupán. Sok nőre például meglepő módon a menstruáció abbamaradtával járó menopauza időszaka hozhat libidónövekedést, mivel megkönnyebbülnek attól a gondolattól, hogy már nem eshetnek teherbe. Gyakran hallható az ötvenes férfiakról az a hír, hogy hirtelen kicsapongó szexuális életet kezdenek élni. Emögött legtöbbször az elmúlástól való félelem áll, hiszen a szex, a vágyak megélése egyértelműen az életigenlés egyik eszköze lehet.

Eltérő vágy esetén – életkortól függetlenül – azt szoktuk javasolni, hogy érdemes utánajárni, mi segíthetne abban, hogy a vágyszintek találkozzanak, közelítsenek egymáshoz. Kinek, mire lenne szüksége ahhoz, hogy kívánatosnak, szexinek érezhesse magát és a partnerét? Alapvetően, ahhoz a félhez szükséges igazodnia a párnak, aki kevesebbszer kívánja a szexet, mivel az erőltetésnek sosincs jó vége, és csak még inkább elveheti a kedvet a szextől.

Young Woman And Mature Man Drive In A Convertible Car
/csalad/szex/tabu-szex-extrem-korkulonbseg/