Szerelembombázás: így manipulálnak a nárcisztikusok

A szerelembombázással hamar az ujja köré tekerhet egy nárcisztikus.

Alig néhányszor találkoztatok, de már jönnek a romantikusabbnál romantikusabb szerelmes üzenetek és már a közös jövőről is szó esett? Ha ismerős a helyzet, érdemes vigyáznod, mert könnyen egy nárcisztikus csapdájába eshetsz. Mélyen legbelül talán motoszkál benned a kérdés, vajon nem túl gyors-e mindez, de mivel jó érzéssel tölt el, belemész a dologba. Ez pedig könnyen az egyik legnagyobb hiba lehet, amit csak elkövethetsz. Ez ugyanis a nárcisztikusok hízelgő, bevezető stratégiája is lehet, amivel olyanokat hálóznak be, akiknek kicsi az önbecsülésük.

Szerelembombázás: a nárci taktika

A szerelembombázás kifejezése a nárcisztikusokkal kapcsolatos kutatásokból ered, a tudósok ugyanis megállapították, hogy nagyon sok a hasonló minta a viselkedésükben. A szerelembombázás is egy ilyen taktika, hogy aztán megkaphassák, amit igazán akarnak: a feltétel nélküli és hosszútávú folyamatos figyelmet, csodálatot és elismerést. Szerelemről sajnos szó sincs. Valójában a belső kisebbségi komplexusaikat igyekeznek a magabiztos fellépésükkel palástolni, ami a környezetük szemében karizmatikussá és vonzóvá teszi őket. Egy nárci, legyen akár nő, akár férfi, a dicsőítésre vágyik. Azt akarja érezni, hogy ő a világon a legfontosabb ember. És éppen ezért van szükségük a párkapcsolatra is anélkül, hogy különösebben gondoskodók vagy érzelmesek lennének. Egy kapcsolat ugyanis állandó jelleggel biztosítja számukra, hogy megkapják azt a figyelmet, amire vágynak. Ezért pedig mindent meg is tesznek: itt jön képbe a szerelembombázás is.

Forrás: pixabay.com

Így robban a szerelembomba

Ha először találkozol egy nárcisztikussal, valószínűleg mély benyomást fog rád gyakorolni. Az ilyen emberek általában lehengerlőek, és mindenkit a hatásuk alá vonnak. Mivel hiúk, külsőleg is vonzóak. Az esélyeid tehát elég rosszak, hogy ellen tudj állni nekik akár már az első randin, hiszen nagyon barátságosnak és nyitottnak tűnnek. Talán az feltűnhet, hogy már az első néhány találkozó után kezdené komolyra fordítani a dolgokat. Ez akár olyasmi is lehet, hogy már a második héten komoly vallomást tesz arról, hogy még soha hozzád hasonlóval nem találkozott, vagy akár szerelmet is vall. Aztán jön a szerelembombázás:

 • Folyamatosan ajándékokkal, bókokkal, figyelmességekkel kedveskedik
 • Minden tekintetben meg akar hódítani
 • Rengeteg üzenettel és telefonhívással bombáz
 • Sokszor terelődik a szó a családra, esküvőre, összeköltözésre, gyerekvállalásra
 • Ebben a szakaszban istennőnek érezheted magad, akinek lesik minden kívánságát
 • Úgy érzed, megtaláltad az igazit, aki végre megbecsül
 • Néha eszedbe jut, hogy egy kicsit túl gyors ez az egész
 • Néha kicsit úgy érzed, nincs is más rajta kívül, csak vele vagy

Szerelembombázás vagy igazi szerelem?

A fent említettek hallatán azt gondolhatod, mindez szólhat arról a bizonyos “szerelem első látásra” jelenségről is. És ez lehet akár így is – hisz nem mindenki nárcisztikus, aki már egy-két hét elteltével úgy érzi, hogy megtalálta élete párját. Van azonban néhány tipikus viselkedésjegy, amiből sokkal inkább arra következtethetsz, hogy nárcisztikussal van dolgod.

 • Kontollál: Ha a találkozók időpontjáról vagy akár egy ruháról van szó, határozottan ő dönti el, mit viselj és mikor találkozzatok
 • Szerelem- vagy figyelemmegvonás: Ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja vagy elképzelte, azonnal megvonja tőled a szeretetét és a figyelmét
 • Nem fogadja el a nemet: Még ha nem is terveztél programot, ő már az ajtóban áll, hogy induljatok valahová
 • Birtoklási vágy és heves féltékenység

Meddig tart?

A szerelembombázás sokáig is tarthat, ez attól függ, mikor érzi úgy a nárcisztikus, hogy menthetetlenül beleszerettél. Amint ez megtörténik, hirtelen abbamaradnak a túlzó szeretetkirohanások is. Te persze ezt így még jobban a szívedre veszed, hiszen nem érted, miért változott meg egyik pillanatról a másikra az az ember, akibe halálosan beleszerettél. És épp ezért maradnak sokan benne egy ilyen kapcsolatban: mert tudják, hogy a másik tud romantikusan szerelmes is lenni és azt remélik, egyszer csak ahogy eltűnt, úgy kerül elő újra az az ember, akibe beleszerettek.

Az igazság azonban az, hogy az az ember sosem létezett. Ez a nárcisztikusok részéről csupán érzelmi manipuláció és sajnos semmi köze az igazi szerelemhez. Ez keményen hangzik ugyan, de a nárcisztikusok sajnos súlyos személyiségzavarral küzdenek, ami a gyerekkorukig nyúlik vissza. Terápia ugyan segíthet rajtuk, de jó eséllyel sosem szabadulnak meg igazán ettől a pszichés problémától. Egyet lehet tenni csupán: figyelni az intő jeleket, és már az elején jó messzire elkerülni őket.

Borítókép forrása: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj