Barion Pixel Biztos, hogy még mindig szereted az exed, vagy ez valami más? +8 tipp, hogy végre tovább lépj – Coloré

Biztos, hogy még mindig szereted az exed, vagy ez valami más? +8 tipp, hogy végre tovább lépj

2023. 04. 04.

Néha, amikor már azt hinnénk, hogy túl vagyunk valakin, rájövünk, hogy az érzések nem múltak el. A szakítás után még mindig szeretni az exed, teljesen normális. Eláruljuk, hogy miért, és hogyan léphetsz mégis tovább.

A szakítások gyakran zavarosak, nem mindig lehet a kapcsolatokat egyértelműen lezárni, és az érzelmek nem múlnak el egyik pillanatról a másikra. Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha veled is megtörtént ez. Velem is előfordult, hogy egy szakítás után hónapokig felkaptam a fejem minden zöld parkakabátos férfira, aki szembejött, mert egy részem újra látni akarta őt a szakítás után, hiába tudtam, hogy jól döntöttünk, és hiba lenne újrakezdeni. Aztán eljött a tavasz, eltűntek ezek a kabátok, és lassan sikerült teljesen lezárnom magamban ezt a kapcsolatot.

Nem ragaszkodó, naiv vagy buta dolog a szakítás után is szeretni az exedet. Normális, ha később is szeretsz valakit, aki az életed része volt. Azonban, ha a szakítás okozta fájdalom elhúzódik, legbensőbb gondolataidat kísérti, az a mentális egészségedre is rossz hatással lehet. Ilyen helyzetekben hajlamos lehetsz azon tűnődni, hogy mit jelent ez a fájdalom, és miért nem múlik el. Időnként mindannyian elgondolkodunk: „normális, hogy még mindig szeretem az exemet?”

Egyedüllét

Valakinek az elvesztése részben azért érinti meg az embert, mert számíthatott a jelenlétére és támogatására. Természetes, hogy ezek nélkül egyedül érzed magad, és ez köztudottan növeli a szorongást, sőt, a depresszió esélyét is. Még ha nem is az exeden rágódsz, az egyedüllét bizonytalansága a mindennapi életedben is megmutatkozhat − például nem akarsz hazamenni az üres lakásba.

ex
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Még mindig szereted az exedet, vagy csak azt a személyt, akinek hitted?

Míg a kapcsolat során az exed tökéletes párnak tűnhetett a számodra, a szakítás előtt felfedhette egy olyan oldalát, amelyet addig nem láttál. Ha egy szeretett személy személyisége közvetlenül a szemed láttára változik, az gyakran fájdalmas. Szerelem helyett gyászt vagy árulást érezhetsz, mert elvesztetted azt, akiről azt hitted, hogy az igazi volt.

Csak bánkódsz amiatt, ami elveszett?

Ha hosszú ideig vagy együtt valakivel, természetesen elkezded elképzelni, hogyan néz ki vele a jövő. Lehet, hogy olyan terveket beszéltek meg, mint a házasság, a közös lakásvásárlás vagy a családalapítás. Most, hogy ez a jövő már nem opció, fontos megérteni, hogy még mindig szerelmes vagy-e az exedbe, vagy gyászolod az életet, ami nem lehet már a tiétek.

Szereted, vagy csak nosztalgiázol?

A kapcsolatotok alatt minden nap a szemed előtt volt az exed minden hibája. De most a hiánya a nosztalgia érzését élesztheti fel benned. Ne felejtsd el a rossz tulajdonságait, ne csak a jóra emlékezz. Ha csak a legjobb dolgokat tudod felidézni vele kapcsolatban, akkor elképzelhető, hogy egy olyan verziót hozol létre a fejedben, amely jobb, mint az eredeti. Fontos, hogy emlékezz a pozitívra és negatívra is.

Hogyan lépj tovább?

  1. Fontos, hogy tartsd a távolságot az exeddel, ebbe beletartozik a közösségi média is. Töröld őt minden platformról, hogy könnyebben elfelejtsd. El kell engedned, teret kell adnod magadnak, hogy tovább lépj.
  2. Ne ugorj bele azonnal egy másik kapcsolatba. Ha még mindig úgy érzed, hogy szereted az exedet, akkor nem vagy kész egy újabb kapcsolatra. Nem számít, milyen régen váltatok el egymástól – akár egy hónapja, akár két éve. Nem fog működni, ha valakivel csak azért jössz össze, hogy ne legyél egyedül.
  3. Nincs ha… Ne gondolj arra, hogy mi lehetett volna, csak mélyebbre süllyedsz miatta a gödörben. Szakítottatok, muszáj továbblépned.
  4. Ha észreveszed, hogy felé kalandozik el az elméd, gondolj másra, vagy foglald el magad valamivel, amitől nem gondolsz rá.
  5. Tüntesd el azt, ami rá emlékeztetne. Az ajándékait, a közös fotókat, a nálad maradt cuccait. Nem kell őket felgyújtani! Tedd el őket egy dobozba, egy mappába, amit el tudsz rakni szem elől.
  6. Nincs szex az exszel! Bármennyire is vonzódsz hozzá, nem szabad belemenned még a szexuális kapcsolatba sem. Ettől csak sérülni fogsz.
  7. Foglald el magad! Ne félj az egyedülléttől, vágj bele dolgokba, amiket mindig is szerettél volna kipróbálni, de nem volt rá időd. Itt az idő, hogy csak magaddal foglalkozz.
  8. Fogadd el, hogy lehet, mindig szeretni fogod egy kicsit. Előfordulhat, hogy meggyűlölőd az exed, történt köztetek valami, ami miatt rá se bírsz nézni, de az ellenkezője is megtörténhet. Meglehet, hogy egy részét mindig is szeretni fogod, ezt pedig muszáj elfogadnod, ugyanis semmit sem tehetsz ellene.

Fontos, hogy adj magadnak időt, ne várd, hogy az érzelmeid egyik pillanatról a másikra elmúlnak. Fel kell dolgoznod a szakítást, hogy készen állj egy új kapcsolatra. Mindez pedig teljesen normális.

ex
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Regain, Supportiv, Buzzaroundus

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix